Έρπης ζωστήρας: Pfizer και BioNTech συνεργάζονται για την παραγωγή mRNA εμβολίου

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 14:21
UPD:15:06
shutterstock

Σε νέα φάση περνάει η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Μετά το εμβόλιο κατά του Covid-19, οι δύο εταιρείες «συνασπίζονται» για την ανάπτυξη εμβολίου τεχνολογίας mRNA για τον έρπητα ζωστήρα, ώστε να ανταγωνιστούν το εμβόλιο της GlaxoSmithKline για την επώδυνη ασθένεια που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Οι δύο εταιρείες ευελπιστούν να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους με το εμβόλιο του κορωνοϊού, με τη BioNTech να παρέχει την αποκλειστική της τεχνολογία mRNA και την Pfizer να συνεισφέρει στην έρευνα αντιγόνων.

Η Pfizer είχε προηγουμένως ευπονοήσει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή του mRNA εμβολίου της για μόνη της.΄Ωστόσο, οι δύο εταιρείες συνεχίζουν μαζί «το ταξίδι της ανακάλυψης, προάγοντας την τεχνολογία mRNA για να αντιμετωπίσει άλλη μία πρόκληση για την υγεία που είναι ώριμη για επιστημονική καινοτομία, με την υποστήριξη του παγκόσμιου κατασκευαστικού μας δικτύου», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν. 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τη γρίπη και τον Covid-19, η BioNTech θα πληρώσει στην Pfizer 25 εκατ. δολάρια για να χρησιμοποιήσει την έρευνά της στα αντιγόνα, το κομμάτι του εμβολίου που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί. Η γερμανική βιοτεχνολογία αναμένεται επίσης να λάβει έως και 200 ​​εκατ. δολάρια όταν εκπληρώνονται οι στόχοι-ορόσημα καθώς και μερίδιο από τα πιθανά κέρδη. Θα λάβει επίσης προκαταβολικά 225 εκατ. δολάρια (75 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 150 εκατ. δολάρια σε επένδυση ιδίων κεφαλαίων).  

Η επιτυχία των mRNA εμβολίων έχει στρέψει τις φαρμακοβιομηχανίες στη νέα τεχνολογία, αυξάνοντας τους παίκτες και τον ανταγωνισμό στην αγορά. Πολλοί εστιάζουν σε ασθένειες όπου τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, όπως η γρίπη, ή σε ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech επέλεξαν να στοχεύσουν τον έρπητα ζωστήρα, για τον οποίο η GSK έχει εγκεκριμένο εμβόλιο από το 2017.

Το σκεύασμα Shingrix της GSK είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, αλλά η βρετανική φαρμακοβιομηχανία δυσκελεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση. Οι Pfizer και BioNTech ελπίζουν ότι ένα εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA θα είναι ευκολότερο να αυξηθεί η παραγωγή του. 

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο είναι ταυτόχρονα πιο εύκολα επεκτάσιμο για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρόσβασης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, προσθέτοντας ότι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών και οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα