της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Με γοργούς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς και με ήδη εξασφαλισμένη την οικονομική του βιωσιμότητα οδεύει προς την πραγμάτωσή του το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς "Thess Intec" 760 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, έχοντας ήδη προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από το ισραηλινό Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheba όπως και από τις ΗΠΑ, πέραν των 100 μεμονωμένων εταιρειών που έχουν ήδη υπογράψει MoUs για εγκατάσταση στην πρώτη φάση του project.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thess Intec A.E. (σ.σ. και πρόεδρος επί τιμή του ΣΒΕ), Νίκος Ευθυμιάδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά στη "Ν" και το "naftemporiki.gr" ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2024, όταν σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί από πλευράς της Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, "εμείς θα έχουμε τελειώσει και τα πρώτα πέντε κτήρια".
Ν. Ευθυμιάδης: Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα
Συγκεκριμένα, από πλευράς της Thess Intec A.E. όπως επισημαίνει ο κ.Ευθυμιάδης "έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, έχει περάσει η διαβούλευση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόν Δήμο Θερμαϊκού, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ο.κ. και ο σχεδιασμός προβλέπει καταρχάς ένα σημαντικό έγο αναβάθμισης της βάσης της εν λόγω έκτασης, με άνοδό της κατά περίπου δύο μέτρα. Από τα 760 στρέμματα, εμείς θα χτίσουμε μόνο τα 150. Τα άλλα 600 στρέμματα θα είναι Πάρκο με υποδομές (γήπεδα, πάρκινγκ κα.α.). Περιμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι το Σεπτέμβριο αυτομάτως θα πρέπει να μπουν μέσα μηχανήματα για εκσκαφές για τις υποδομές. Οι υποδομές θα μας πάρουν περίπου έναν χρόνο και άλλον ένα χρόνο τα πρώτα πέντε κτήρια. Εμείς χτίζουμε μόνο το 10%. Τα υπόλοιπα τα έχουμε ελεύθερα για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θα νοικιάζουμε τη γη και οι ιδιώτες θα βάλουν τα χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν μέσα στο Πάρκο. Εμάς ενδιαφέρον μας δεν είναι τα κτίρια, αλλά οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουμε και επομένως εμείς θα βάλουμελεφτά μόνο για τα πρώτα πέντε κτήρια, ώστε ανα σηκωθει η σημαία της Καινοτομίας και από εκεί και πέρα το άλλο 90% από τα κτίρια θα γίνουν από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα τα εκμεταλλευτούν κιόλας".
Το project προβλέπει επίσης και τη δημιουργία ξενοδοχείου 250 δωματίων μέσα στο Πάρκο - επίσης από ιδιώτη επενδυτή - το οποίο θα διαθέτει και Συνεδριακό Κέντρο για συνέδρια R+D, επιστημονικά, ιατρικά κ.ο.κ., που εύλογα θα διευκολύνει τόσο τους ανθρώπους που θα δουλεύουν εκεί, όσο και φοιτητές, αλλά και τους επισκέπτες του Πάρκου κ.ο.κ., καθώς η περιοχή είναι σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο "Μακεδονία".
Στόχος του Thess Intec είναι να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσελκύοντας σε ορίζοντα δεκαετίας επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας και θα φιλοξενήσει συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων, ιδρυμάτων Ε&Α, εταιρειών, του δημόσιου τομέα και των τοπικών κοινωνιών.
Πώς εξελίσσεται το Project
Στην κατεύθυνση αυτή, το project εξελίσσεται μέχρι στιγμής ως εξής:
- Περίπου 100 εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει MOUs για να εγκατασταθούν στο Πάρκο, δηλαδή όπως διευκρινίζει ο κ.Ευθυμιάδης, "τα πρώτα πέντε κτήρια (συνολικά 25.000 τ.μ.) που θα χτιστούν από τον φορέα είναι όλα προνοικιασμένα, άρα έχουμε τη βιωσιμότητα εξασφαλισμένη".
-Υπάρχει ενδιαφέρον - σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Ευθυμιάδη - από Ισραήλ και από Αμερική "να έρθουν και να πάρουν κομμάτια μέσα από το Πάρκο". Όσον αφορά το Ισράηλ, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από το Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheba, με το οποίο έχει επίσης υπογραφεί MoU και πλέον οι συζητήσεις αφορούν πώς θα γίνει αυτό πραγματικότητα, σε ποιά θέση, με ποιά χρήματα κ.ο.κ. Με την κίνηση αυτή θα έρθουν επιχειρήσεις από το Ισραήλ, εξέλιξη που θα αποτελέσει σημαντικό επιταχυντή για όλο το project, καθώς θα φέρουν τεχνογνωσία για το στήσιμο του Πάρκου, ενώ σε απώτερο στάδιο θα αναγείρουν και κτήρια.
Σύμφωνα με τους όρους έγκρισης του project από πλευράς Κυβέρνησης, μέσα σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του ΠΔ, δηλαδή το καλοκαίρι του 2024, ο φορέας θα πρέπει να έχει βρει τους πόρους. Όπως, όμως, τονίζει σχετικά ο κ.Ευθυμιάδης, "εμείς το καλοκαίρι του 2024 θα έχουμε τελειώσει και τα πέντε κτήρια, διότι οι προοπτικές χρηματοδότησης είναι φανερές: έχουμε ήδη το 60% από το Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. 35 εκατ.ευρώ) και από τα δικά μας λεφτά και μένει ενα 40% που θα υπερκαλυφθεί από τις εν λόγω συμφωνίες με Ισραήλ και αυτούς που ενδιαφέρονται από την Αμερική".