Ελληνικές εισηγμένες: Φτωχό διεθνές επενδυτικό αποτύπωμα

Μόλις 6 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν αξιολόγηση από τρεις διεθνείς οίκους
Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 15:41
UPD:15:41
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Αδύναμη είναι η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών του FTSE 25 που έχουν αξιολόγηση από τους 3 διεθνείς επενδυτικούς οίκους (Moody's, S&P, Fitch), γεγονός που δείχνει τη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς και το φτωχό διεθνές τους αποτύπωμα στους μεγαλύτερους επενδυτές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Ν» μόλις 6 εισηγμένες (Mytilineos, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Eλλάκτωρ) βρίσκονται στα ραντάρ του BIG3 της παγκόσμιας αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα φυσικά η Ελλάδα παραμένει στην κερδοσκοπική βαθμίδα από τους 3 οίκους, καθώς η S&P αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο «ΒΒ», η Moody's δίνει τον χαμηλότερο βαθμό στο «Βa3» και ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «ΒΒ», ενώ τον ίδιο ακριβώς βαθμό αξιολόγησης δίνει και ο καναδικός οίκος DBRS. Το πρώτο ραντεβού για το 2022 έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου, όταν ο οίκος Fitch θα επανεξετάσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, για να ακολουθήσουν αξιολογήσεις στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου. Τον οίκο Moody's θα απασχολήσει η Ελλάδα στις 18 Μαρτίου και μετά στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η S&P Ratings θα έχει κάτι να πει στις 22 Απριλίου και στις 21 Οκτωβρίου. Στις 18 Μαρτίου θα ανακοινώσει η DBRS τα αποτελέσματα της αναθεώρησής της και θα ακολουθήσει νέα αξιολόγηση στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν οι αξιολογήσεις των BIG3 για τις 6 εισηγμένες:

S&P για Mytilineos

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 η Standard&Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της Mytilineos από σταθερό σε θετικό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «BΒ-» για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ο όμιλος κατάφερε να αντεπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες, βελτιώνοντας την κερδοφορία του και θέτοντας ισχυρές βάσεις για το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Standard & Poor's, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τέλος του 2021 θα διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ, συνεπικουρούμενα από ΕΒΙΤDA 150 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της μεταλλουργίας και περί τα 130 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της Ενέργειας (το 2020 τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ).

FITCH για Mytilineos

Ο διεθνής οίκος στην τελευταία του έκθεση για τη Mytilineos στις 19 Απριλίου 2021 την είχε αξιολογήσει «ΒΒ» με σταθερό outlook, υψηλότερα από το ελληνικό Δημόσιο. Ήταν η χρονική στιγμή για τη Μytilineos που προχωρούσε στην έκδοση ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Όπως είχε υπογραμμίσει ο οίκος Fitch, η αξιολόγηση στηρίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρείας.

Moody's για Coca Cola HBC

H Μoody's στις 24 Μαΐου 2021 είχε αξιολογήσει με «ΒΑΑ1» την Coca Cola HBC. Στις 12 Αυγούστου 2021, η Coca-Cola HBC AG με έδρα την Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση του 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι 427 εκατ. δολ. (365 εκατ. ευρώ). Σε νεότερη έκθεσή της η Moody's  είχε αναφέρει ότι η εξαγορά είναι πιστωτικά θετική.

Standard & Poor's για ΔΕΗ

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε «B+» διατηρεί η Standard & Poor's στην τελευταία έκθεσή της στις 25 Ιουνίου 2021, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αναβάθμιση τους επόμενους 6 έως 12 μήνες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με νεότερη έκθεσή της μετά την αύξηση κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, η  Standard & Poor's διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «Β+». Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό.

Fitch για ΔΕΗ

Σε έκθεσή του στις 15 Μαρτίου ο διεθνής οίκος υπενθυμίζει ότι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά και κομβική για την αλλαγή που επιφύλαξαν και οι αναλυτές επενδυτικών οίκων, ήταν η για πρώτη φορά αξιολόγηση της επιχείρησης από τον οίκο Fitch στα τέλη του 2020. Η Fitch Ratings συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί.

S&P για ΟΤΕ

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του στις 4 Μαΐου 2021 ο οίκος S&P επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-». Γιατί όμως οδηγήθηκε ο οίκος αξιολόγησης σε μία ακόμη αναβάθμιση; Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν αναμένεται μεταβλητότητα των ταμειακών ροών του ΟΤΕ και θα υπάρξει ένα πιο σταθερό οικονομικό κλίμα.

S&P για ΟΠΑΠ

Σε σταθερές -από αρνητικές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) για τον ΟΠΑΠ η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε «Β+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα. Όταν εξέδωσε την έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2021, παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα του οργανισμού λόγω της πανδημίας, τα οποία όμως άνοιξαν αργότερα.

Fitch για Ελλάκτωρ

Στην υποβάθμιση της Ελλάκτωρ σε «B» με αρνητικές προοπτικές από «B+» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις 7 Ιουνίου 2021, καθώς, όπως αναφέρει, ο βασικός λόγος αντανακλά τη συνεχιζόμενη διαρροή κεφαλαίων για την κάλυψη επαναλαμβανόμενων ζημιών διαφόρων θυγατρικών της αλλά και κυρίως της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ Κατασκευαστική.

S&P για Ελλάκτωρ

Σε «CCC+» -από «B-» προηγουμένως- υποβάθμισε ο οίκος Standard and Poor's την αξιολόγηση της Ελλάκτωρ, στις 16 Απριλίου 2021, θέτοντας παράλληλα το outlook σε αρνητικό καθεστώς. Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη ευελιξία της Eλλάκτωρ στη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων, οι οποίες αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή την Άκτωρ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα