Τουρκία: Η «to do» λίστα της κεντρικής τράπεζας για τη νέα χρονιά

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 12:30
UPD:12:35
REUTERS/CAGLA GURDOGAN

Τους στόχους της για τη νέα χρονιά γνωστοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας πως το επόμενο έτος θα δώσει προτεραιότητα στην προσέλκυση καταθέσεων σε λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα, και την ημέρα που η λίρα είχε σημειώσει σημαντική «βουτιά» έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε ένα νέο και ασυνήθιστο μηχανισμό για τον περιορισμό της υποτίμησης του νομίσματος.

Η λίρα κινήθηκε σε τρελή πορεία τον Δεκέμβριο, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τις καταθέσεις της λίρας από την αστάθεια με καταθέσεις συνδεδεμένες με καταθέσεις συναλλάγματος που δεν λύνουν όμως υποκείμενα προβλήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός και το πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Παρόλο που το νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο από τα χαμηλά ρεκόρ, εξακολουθεί να είναι περίπου 38% πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.  Ένας σημαντικός παράγοντας στην υποτίμηση της λίρας ήταν η πολιτική μείωσης του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του Ερντογάν. 

Σύμφωνα με έγγραφο για τη νομισματική και εξωτερική πολιτική που ετοίμασε για το 2022, η τράπεζα θα διατηρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για πληθωρισμό 5%, παρόλο που πληθωρισμός βαίνει ανεξέλγκτος και ξεπερνά το 20%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αναλυτές του Reuters  υπολογίζουν ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα σκαρφάλωσε στο 30,6%. 

Σύμφωνα με τα «to do» της νέας χρονιάς, η κεντρική τράπεζα απέρριψε τη δέσμευση για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, την οποία είχε βάλει στο περυσινό έγγραφο ο ο πρώην κυβερνήτης Νατσί Αγκμπάλ. 

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τις καταθέσεις σε λίρες, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές από το ξένο νόμισμα. Έχει επίσης πει ότι θα υποστηρίξει τη μετατροπή των λογαριασμών ταμιευτηρίου σε συνάλλαγμα και χρυσό σε λογαριασμούς σε λίρες και θα πληρώσει υψηλότερες αποδόσεις σε δανειστές που αλλάζουν ορισμένες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στην κεντρική τράπεζα σε λίρες. Θα χρεώνει επίσης ετήσια προμήθεια για τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κεντρική τράπεζα  στοχεύει επίσης μέσα στο 2022 να αναπληρώσει τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα που «χάθηκαν» από την πτώση της λίρας. Τα διεθνή καθαρά αποθέματα μειώθηκαν κατά περίπου 9 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τουλάχιστον από το 2002.

Επίσης, η τουρκική τράπεζα σχεδιάζει για το 2022:

  • Να συσσωρευτούν αποθέματα μέσω δανείων επαναπροεξόφλησης
  • Ενδέχεται να μειώσει σταδιακά τις πωλήσεις συναλλάγματος σε κρατικά ιδρύματα 
  • Τα Swaps που πραγματοποιεί η τράπεζα να μειωθούν σταδιακά

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα