Οι διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας είναι σύμπτωμα και αιτία της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Το νόμισμα έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες φέτος, με την προηγούμενη Δευτέρα να καταγράφει τις μεγαλύτερες ημερήσιες διακυμάνσεις κινούμενη ανοδικά από το ναδίρ (18, 36 λίρες ανά δολάριο) στο οποίο υποχώρησε, μετά τις ανακοινώσεις για ένα νέο μηχανισμό αποδολαριοποίησης των καταθέσεων. Έκτοτε για ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα η λίρα ενισχύθηκε, ωστόσο, χθες υποχώρησε εκ νέου.
Με φόντο αυτό το νομισματικό σκηνικό και εκμεταλλευόμενοι την πτώση της τουρκικής λίρας, παρατηρείται ότι πολλοί βούλγαροι πολίτες διασχίζουν τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας για να κάνουν τα ψώνια τους και επιστρέφουν με γεμάτα αυτοκίνητα και λεωφορεία.
Η πρώτη τους στάση είναι το ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Έπειτα πηγαίνουν στις αγορές και τα παντοπωλεία στη βορειοδυτική τουρκική πόλη της Αδριανούπολης. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η τουρκική αγορά της πόλης ήταν κατάμεστη από επισκέπτες από τη Βουλγαρία.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, η Χατιτζέ Αχμέντοβα είπε ότι έφυγε στις 3 τα ξημερώματα για να μπει σε ένα λεωφορείο που θα την πήγαινε στα σύνορα στην Αδριανούπολη. Εεκί αντάλλαξε 200 βουλγαρικά λεβ για να πάρει 1.150 τουρκικές λίρες και άρχισε να ψωνίζει. Στην ίδια τουρκική πόλη βρέθηκε και η 60χρονη Γκουλφάι Οσίνοβα, η οποία ταξίδεψε για να βρει δώρα για τα παιδιά και τα εγγόνια της, λέγοντας ότι η Βουλγαρία είναι πολύ πιο ακριβή.
Η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης με επίσημα μεγέθη πληθωρισμού άνω του 21%, που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των ειδών οικιακής χρήσης. Αλλά για τους Βούλγαρους, τα παντοπωλεία παραμένουν μια αγοραστική ευκαιρία, γι αυτό και φεύγουν από τη χώρα με τα μπαούλα τους γεμάτα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του συνεταιρισμού Ulus bazaar στην Αδριανούπολη, Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, ο αριθμός των ξένων έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα πάρκινγκ είναι γεμάτα με βουλγαρικά αυτοκίνητα, είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πινακίδες Αδριανούπολης ή Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά. «(Αυτοί) ψωνίζουν σαν να είναι τρελοί, χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν και αγοράζουν πέντε ή δέκα από το ίδιο προϊόν με τη λογική να το πουλήσουν ή να πιστέψουν ότι δεν θα τα βρουν ξανά», πρόσθεσε.
Την Αδριανούπολη δεν επισκέπτονται όμως μόνο Βούλγαροι, προσθέτει το Bloomberg, αναφέροντας πως παρατηρείται καταναλωτική κίνηση και από την Ελλάδα.
naftemporiki.gr