Πλήγμα από το πετρέλαιο

Εξαίρεση στο ζοφερό τοπίο οι αγορές της Ασίας
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ από το υψηλό ρεκόρ εξαετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ραγδαία αύξηση 2% των τιμών του πετρελαίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα «ψαλιδίσει» τα εταιρικά κέρδη.

Η έκρηξη στο πετρέλαιο πυροδότησε μεγάλο ξεφόρτωμα μετοχών διαφόρων τομέων στη Wall Street, με τον κλάδο τεχνολογίας να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Εξαίρεση στο ζοφερό τοπίο αποτέλεσαν οι αγορές της Ασίας, με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτης να καταρρίπτουν υψηλό ρεκόρ.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση κερδών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει έδαφος για σταθεροποίηση. Οι προσδοκίες ότι η ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών μπορεί να συμβαδίσει με την οικονομική επιβράδυνση απογείωσε το δείκτη Stoxx 600 στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000 το προηγούμενο διάστημα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,4%, στις 1.513,5 μονάδες, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2001.

«Η αύξηση της τιμής του αργού είναι αρνητικό για αρκετές επιχειρήσεις, καθώς έχει άμεση επίδραση στο κόστος και στα περιθώρια κέρδους», δήλωσαν αναλυτές.

Προειδοποίηση για βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές εκδίδουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ και η Morgan Stanley, η οποία συμφωνεί με την άποψη αυτή, προχωρά σε περαιτέρω υποβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών σε neutral.

Οι διορθώσεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε περιόδους μεγάλων ανοδικών κινήσεων, όπως αυτή που διανύουμε, σπεύδουν να τονίσουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Μάλιστα, από τις αρχές του bull market, το 2003, έχουν εντοπίσει τέσσερις διορθώσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο οδήγησαν σε πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 5%.

Αναμένοντας, λοιπόν, μια διόρθωση, πιθανότατα της τάξης του 5% περίπου, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι στην περίπτωση αυτή οι κυκλικές μετοχές θα υστερήσουν σε απόδοση έναντι των αμυντικών, ενώ και οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης θα ακολουθήσουν πορεία κατώτερη εκείνων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πάντως οποιαδήποτε αδυναμία των αγορών θεωρείται από τον οίκο ως επενδυτική ευκαιρία.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,66%, στις 17.424,18 μονάδες, το υψηλότερο εννέα μηνών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα