Η νέα πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει ως στόχο να αμβλύνει τη νομισματική κρίση της Τουρκίας, ρίχνει τους προβολείς στις τράπεζες της χώρας, που έως τώρα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές. Κάποια πράγματα όμως θα μπορούσαν να πάνε πολύ στραβά, προειδοποιεί η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η WSJ η εμπιστοσύνη στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρή παρά τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της λίρας, τις καρατομήσεις κεντρικών τραπεζών και τις έντονες διακυμάνσεις στην πορεία της οικονομίας. Τώρα οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου διάσωσης της λίρας, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Το κράτος πληρώνει τους Τούρκους να κρατούν τις τραπεζικές καταθέσεις τους σε λίρα και να μην αποσύρουν χρήματα από το τραπεζικό σύστημα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος.
Προς το παρόν η κίνηση αυτή ανέκοψε το sell off του τουρκικού νομίσματος, το οποίο μάλιστα πέτυχε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Εξακολουθεί βέβαια να παρουσιάζει τεράστιες απώλειες στο σύνολο του έτους, ενώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι ζοφερή: Ο εκρηκτικός πληθωρισμός αναγκάζει τους Τούρκους πολίτες να περιμένουν στις ουρές για επιδοτούμενο ψωμί ή ακόμη και να... ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα.
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί και στο μέτωπο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιεί η WSJ. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Μαζικές εκροές καταθέσεων σε δολάριο ή απώλεια πρόσβασης των τουρκικών τραπεζών στις αγορές για χρηματοδότηση σε δολάριο. Εάν κάτι από τα δύο συνέβαινε, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν σε πιο δραστικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και τα capital controls.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των καταθέσεων στις τουρκικές τράπεζες είναι σήμερα σε ξένο νόμισμα: πρωτίστως σε αμερικανικό δολάριο και ευρώ. Μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων των Τούρκων είναι βεβαίως και σε μορφή χρυσού.
naftemporiki.gr