LG Electronics: 85% η μείωση των κερδών το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 10:05

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση σε ποσοστό 85% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της LG Electronics Inc., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρονικών της Ν. Κορέας, καθώς ο υψηλός ανταγωνισμός την ανάγκασε να μειώσει τις τιμές των κινητών τηλεφώνων της και των τηλεοράσεων.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 48,2 δισ. ουόν (51 εκατ. δολ.) από 312,2 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της LG, που εδρεύει στη Σεούλ. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 11%, φθάνοντας στα 5,52 τρισ. ουόν.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν δεύτερο έτος μείωσης των κερδών της LG Electronics, της οποίας οι μετοχές το 2006 σημείωσαν τις πρώτες απώλειες σε τέσσερα χρόνια. Η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει φέτος τον ανταγωνισμό από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Motorola Inc., η οποία επίσης ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα χαμηλότερα κέρδη.

Οι μετοχές της LG Electronics υποχώρησαν 0,9%, κλείνοντας στα 53.00 ουόν η μία στη Σεούλ, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τις απροσδόκητες λειτουργικές ζημίες ύψους 43,4 δισ. ουόν, εξαιρουμένων των συμμετοχών από τις θυγατρικές της, έναντι κερδών πριν από ένα χρόνο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Samsung SDI Co., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων πλάσμα στον κόσμο, ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες τριμήνου, καθώς ο ανταγωνισμός ώθησε χαμηλότερα τις τιμές των τηλεοράσεων. Ο ανταγωνισμός ενδέχεται να ενταθεί καθώς η Matsushita Electric Industrial Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεοράσεων πλάσμα, είπε αυτόν τον μήνα ότι θα επενδύσει 280 δισ. γιέν (2,3 δισ. δολ.) για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο τηλεοράσεων πλάσμα στον κόσμο, έως τον Μάϊο του 2009.

Το τέταρτο τρίμηνο οι εξαγωγές τηλεοράσεων πλάσμα μειώθηκαν 36% σε σύγκριση με τρίτο τρίμηνο, στα 580.000 συσκευές, σύμφωνα με την LG.

Κατά μέσον όρο οι τιμές αυτών των τηλεοράσεων μειώθηκαν 21% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, DisplaySearch.

Tα κέρδη από τα κινητά τηλέφωνα – τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της LG – μειώθηκαν 70% φθάνοντας στα 59 δισ. ουόν, χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, καθώς μειώθηκαν οι τιμές τους. Οι πωλήσεις του σκέλους αυτού μειώθηκαν 11%, φθάνοντας στα 2,19 τρισ. ουόν. Το σκέλος προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 74 δισ. ούον σε πωλήσεις 2,17 τρισ. ουόν.

Οι εξαγωγές κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν στα 17 εκατ. συσκευές από 16,2 εκατ. συσκευές, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με την LG. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν περίπου 20% στα 78 εκατ. συσκευές φέτος, υπερβαίνοντας την ανάπτυξη 11% του συνόλου του κλάδου.

Τα κέρδη από την ψυγεία και τις άλλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές αυξήθηκαν 23%, φθάνοντας στα 62 δισ. ουόν, έναντι πρόβλεψης για 55 δισ. ουόν. H LG είναι η τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, μετά την Whirlpool Corp. και την Electrolux AB.

H LG Electronics σχεδιάζει να καταβάλει μερίσματα 121,7 δισ. ουόν, συμπεριλαμβανομένων 750 ουόν ανά κοινή μετοχή και 800 ουόν, ανά προνομιούχο, σύμφωνα με την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα