Amazon: Πλευρίζει το Πεκίνο διαγράφοντας κριτικές για το βιβλίο του Σι Τζινπίνγκ

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 12:58
UPD:13:00
EPA/WU HONG

Μέσω της σιωπηλής κριτικής για το βιβλίο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εξασφαλίσει την εύνοια της κινεζικής κυβέρνησης η Amazon, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, η καταχώριση του Amazon.cn για το βιβλίο «The Governance of China» του Σι είχε σβήσει και απενεργοποιήσει τις αξιολογήσεις, τα σχόλια και τις κριτικές της πριν από περίπου δύο χρόνια ως απάντηση σε ένα διάταγμα από το Πεκίνο, ανέφερε το πρακτορείο. 

Αφορμή για το κινεζικό αίτημα στάθηκαν οι κριτικές που βαθμολογούσαν το έργο κάτω από το άριστα των πέντε αστεριών. 

Οι κριτικές για το βιβλίο του Σι αποκλείονται μόνο στον κινεζικό ιστότοπο της Amazon. Μία καταχώριση στο Amazon.com έχει λάβει 74% κριτικές πέντε αστέρων.

Η κίνηση αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της Amazon για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, όπου οι λειτουργίες Kindle και cloud computing έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Μέχρι το 2018, η εταιρεία λάμβανε «ένα αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων από (κινεζικές) αρχές για την κατάργηση συγκεκριμένου περιεχομένου, κυρίως πολιτικά ευαίσθητου», όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία «συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε, και η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η σχέση που περιγράφεται στο έγγραφο του Reuters αντικατοπτρίζει την εμπιερία της Apple, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συμβατή με το Πεκίνο. Η Apple συμμορφώθηκε με το 97% των αιτημάτων της κινεζικής κυβέρνησης για πληροφορίες συσκευών χρήστη το 2019, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 65% το 2014.

Από την άλλη, άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως το Yahoo! και το LinkedIn, αποχώρησαν από την κινεζική αγορά φέτος, επικαλούμενες ένα όλο και πιο δύσκολο επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον στη χώρα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα