Ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη απάτη του αίματος; Οι ένορκοι αποφασίζουν

Ολοκληρώνεται η δίκη για το σκάνδαλο Theranos
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 09:10
UPD:09:17
REUTERS/PETER DASILVA

Οι 12 ένορκοι στη δίκη για το σκάνδαλο Theranos έχουν ακούσει τις καταθέσεις 31 μαρτύρων και πλέον καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη της ιδρύτριας της εταιρείας, Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά 9 κατηγορίες συνδεόμενες με την εξαπάτηση ασθενών και επενδυτών. 

Εάν την κρίνουν ένοχη αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών. Η ίδια δήλωσε αθώα και υποστήριξε ότι ήταν θύμα του συντρόφου και συνεταίρου της, Σάνι Μπαλουάνι, ο οποίος όπως είπε ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής και της καριέρας της, ορίζοντας ακόμη και το πόσο θα κοιμάται, τι θα τρώει και τι θα φοράει. Ωστόσο δεν εξήγησε γιατί συνέχιζε να προωθεί δημοσίως ως απολύτως αποτελεσματική και αξιόπιστη τη συσκευή της Theranos (με την οποία υποτίθεται μπορούσε κανείς να πραγματοποιήσει δεκάδες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίμα) την ώρα που υπήρχαν πλήθος αποδείξεων και επισημάνσεων από τους επιστημονικούς συνεργάτες της εταιρείας περί του αντιθέτου. Ούτε αναφέρθηκε στις περιπέτειες ασθενών που πήραν στα χέρια τους εσφαλμένα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων.  

Οι δικηγόροι υπεράσπισης είπαν ότι η 37χρονη σήμερα Χολμς αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία της Theranos, θέλοντας να φέρει την επανάσταση στο χώρο της ιατρικής και να προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις για όλους. Ποτέ της, ισχυρίστηκαν, δεν ήθελε να εξαπατήσει τους επενδυτές. Θύμισαν δε στους ενόρκους ότι παράτησε τις σπουδές της στο Στάνφορντ για να το κάνει αυτό, γιατί «πίστευε ότι δημιούργησε μία τεχνολογία που μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο». Τόνισε δε ότι η όλη περιουσία της ήταν συνδεδεμένη με τη Theranos και η ίδια δεν πούλησε ποτέ μετοχές της. «Έμεινε πάνω στο πλοίο και βυθίστηκε και εκείνη όταν εκείνο βούλιαξε. Τέτοια γυναίκα είναι» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της κοιτάζοντας τους ενόρκους.

Ο κατήγορος στη δική του τελική τοποθέτηση είπε: «Δεν κατηγορείται για έλλειψη προσπάθειας ή αρχικών καλών προθέσεων. Κατηγορείται για έλλειψη ελεικρίνιας και εξαπάτηση των πάντων, όταν κατάλαβε ότι η τεχνολογία της δεν λειτουργεί». Σημείωσε δε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν «από την κορυφή της εταιρείας και όχι από τη βάση της». 

Και συνέχισε: «Δεν πρέπει να βλέπουμε τη Theranos ως μία εταιρεία που απλά απέτυχε παρά τη σκληρή δουλειά. Ήταν μία εταιρεία που έλεγε ψέματα. Θαυμάζουμε όλοι τους ανθρώπους που θέτουν φιλόδοξους στόχους και προσπαθούν να τους πετύχουν. Αυτή η υπόθεση όμως στράβωσε όταν η κ. Χολμς πήρε την άλλη απόφαση: να αρνηθεί να αποδεχθεί την αποτυχία και να παραβιάσει τον νόμο». 

Για να κριθεί ένοχη η Χολμς οι ένορκοι θα πρέπει ομόφωνα να αποφασίσουν ότι η επιχειρηματίας, που κάποτε θεωρήθηκε ο «θηλυκός Στιβ Τζομπς»,  πέραν πάσης αμφιβολίας σκόπευε να εξαπατήσει επενδυτές και ασθενείς.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα