Εγκρίθηκαν οι χάρτες περιφερειακών ενισχύσεων για Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία

Περιόδου 2007-2013
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 13:32

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους χάρτες περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2007-2013 για τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναθεώρησης των συστημάτων περιφερειακών ενισχύσεων σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2005.

Στόχος των νέων κατευθυντηρίων γραμμών είναι ο αναπροσανατολισμός των περιφερειακών ενισχύσεων προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές της διευρυμένης Ε.Ε., επιτρέποντας παράλληλα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση μιας ομαλής μεταβατικής περιόδου.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων ορίζει τις περιοχές ενός κράτους μέλους που είναι επιλέξιμες για εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα προς μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης ΕΚ περί κρατικών ενισχύσεων, καθώς και τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα των εν λόγω ενισχύσεων στις επιλέξιμες περιοχές. Η έγκριση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχειας της περιφερειακής πολιτικής και των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων από τον Ιανουάριο του 2007, δεδομένου ότι όλοι οι προηγούμενοι χάρτες έπαυσαν να ισχύουν στις 31/12/2006.

Κύπρος

Περιοχές στις οποίες κατοικεί το 50% του πληθυσμού της Κύπρου παραμένουν επιλέξιμες για περιφερειακές ενισχύσεις βάσει του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο γ), με ανώτατη ένταση ενίσχυσης 15% για όλη την περίοδο 2007-2013.

Περιοχές στις οποίες κατοικεί ένα επιπλέον 15,88% του πληθυσμού θα είναι επιλέξιμες για μεταβατική περίοδο δύο ετών με ανώτατη ένταση ενίσχυσης 10%.

Βουλγαρία

Σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές, το σύνολο της Βουλγαρίας είναι επιλέξιμο για περιφερειακές ενισχύσεις βάσει του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο α) με μέγιστη ένταση ενισχύσεων 50% για όλη την περίοδο 2007-2013.

Ρουμανία

Το σύνολο της Ρουμανίας είναι επιλέξιμο για περιφερειακές ενισχύσεις βάσει του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο α) για όλη την περίοδο 2007-2013. Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης είναι 50% για το σύνολο της επικράτειας, εκτός από την περιφέρεια του Βουκουρεστίου, όπου η ανώτατη ένταση ενισχύσεων θα είναι 40%.

«Οι χάρτες που εγκρίθηκαν είναι σύμφωνοι με τη νέα πολιτική μας για τη συνοχή και συμβάλλουν στον στόχο του σχεδίου δράσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που είναι η χορήγηση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων ενισχύσεων. Η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ρουμανία θα μπορούν τώρα να εφαρμόσουν τις στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξής τους για την περίοδο 2007-2013», δήλωσε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Neelie Kroes.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα