Ε.Ε.: Πρόστιμα σε Siemens, Areva, Alstom για καρτέλ

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 13:32
UPD:13:48

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ύψους 750,7 εκατ. ευρώ (976,6 εκατ. δολ.) επέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές στην Siemens AG, την Areva SA, την Alstom SA, και τη Schneider Electric SA, καθώς και σε άλλες έξι ανταγωνίστριές τους, για καθορισμό των τιμών υλικού μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας.

H Neelie Kroes, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού.

Η Siemens, η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού της Ευρώπης, θα πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο, ήτοι 396,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 51,8 εκατ. ευρώ στην ιαπωνική Hitachi Ltd. και 118,6 εκατ. ευρώ στη Mitsubishi Electric Corp., πρόστιμο 90.9 εκατ. ευρώ στην Toshiba Corp. και 22 εκατ. ευρώ στην αυστριακή VA Technologie AG, την οποία αγόρασε η Siemens το 2005.

«Η επιτροπή έθεσε τέλος σε ένα καρτέλ το οποίο έκλεβε τις δημόσιες εταιρείες κοινής ωφελείας και τους καταναλωτές, για περισσότερα από 16 χρόνια», δήλωσε στην ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Neelie Kroes.

Η συνολική ποινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που επεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καρτέλ, μετά το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 790,5 εκατ. ευρώ για καθορισμό τιμών των βιταμινών το 2001. Οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Η Kroes έχει θέσει προτεραιότητά της στην πενταετή θητεία της την καταπολέμηση των καρτέλ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 επέβαλε σε επτά εταιρείες πρόστιμα ρεκόρ ύψους 1,84 δισ. ευρώ.

«Η Επιτροπή έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα ανεχθεί τα καρτέλ στην Ευρώπη και τη ζημιά που προκαλούν σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα», συμπλήρωσε η Kroes.

H ABB Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο προειδοποιήθηκε από την Ε.Ε. και δεν της επεβλήθη πρόστιμο. Το πρόστιμο που θα καλείτο η εταιρεία να πληρώσει ήταν ύψους 212,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα