Νέο ρεκόρ εξαετίας η Ευρώπη

Αισιοδοξία και στη Wall Street
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΣΕ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ εξαετίας απογειώθηκαν πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ενίσχυση των μετάλλων και του πετρελαίου πυροδότησε ράλι σε μετοχές εταιρειών πρώτων υλών, ενώ αισιοδοξία επικράτησε και στη Wall Street μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών στον τομέα τεχνολογίας και ο Nikkei εκτινάχθηκε στο υψηλότερο εννεαμήνου.

Οι απογοητευτικές προοπτικές από γίγαντες λογισμικού όπως η SAP και επεξεργαστών όπως η STMicroelectronics επηρέασαν το κλίμα της αγοράς. Ομως δεν εμπόδισαν το δείκτη FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips να τερματίσει με κέρδη 0,99% στις 1.527,49 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001.

Οι μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών είχαν υστερήσει σε επίδοση το τρέχον έτος, λόγω ανησυχιών ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων που άρχισε πέρυσι θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδοφοριών στη βιομηχανία.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έκανα βουτιά 19% από το Μάιο σύμφωνα με το δείκτη εμπορευμάτων του Reuters CRB που παρακολουθεί 19 προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των βασικών μετάλλων.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 6.314,80 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,13% στις 5,638,08 μονάδες και ο DAX κατά 1,04% στις 6.748,37 μονάδες.

Η BHP Billiton και η Anglo American κατέγραψαν κέρδη, καθώς το νικέλιο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, ενώ ο χαλκός ενισχύθηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

Ο δείκτης Stoxx 600 διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2000.

Η Northern Rock οδήγησε ψηλότερα τις αγγλικές τράπεζες, μετά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων θετικότερων των προσδοκιών.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις με τη νέα χρονιά στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα κέρδη από τις εταιρείες του εν λόγω κλάδου απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Η DaimlerChrysler βοήθησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κινηθούν ψηλότερα, καθώς η Merrill Lynch αύξησε την τιμή στόχο κατά 10% στα 55 ευρώ.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,57% στις 17.507,40 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα