Τρίτη ημέρα ανόδου για το γιέν

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 08:25

ΑΝΟΔΙΚΑ, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο, μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κινήθηκε το γιέν, μετά τη δήλωση του μέλους της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Miyako Suda, ότι οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας, δεν θα αργήσουν να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία πριν αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Επίσης το νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε τρεις εβδομάδες έναντι του ευρώ, μετά τη δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Bernd Pfaffenbach, ότι η υποχώρησή του σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ενδέχεται να συζητηθεί κατά την επόμενη συνάντηση του G-7, των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Ο Suda είπε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμα.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 155,93 έναντι του ευρώ στις 2:09 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα) από 157,18 χθες, όταν άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 158,62. Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 120,35 έναντι του δολαρίου από 121,19 αργά χθες στη Ν. Υόρκη, ενώ ενδέχεται να αναρριχηθεί σήμερα στα 155 έναντι του ευρώ και στα 120 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Στις 18 Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan, ψήφισε με έξι ψήφους υπέρ και τρεις ψήφους κατά, για τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 0,25% στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών του G-7, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε γιέν για τους ξένους επενδυτές. Η εφημερίδα Nikkei έγραψε ότι ο Suda ήταν ένας από τους τρεις που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η επόμενη σύσκεψη των μελών της BOJ θα γίνει στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Το G-7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. H Γερμανία έχει την προεδρία του G-8, που αποτελείται από τις παραπάνω χώρες, συν της Ρωσίας.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε επίσης ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα εκφράσει σήμερα την ανησυχία της ότι το γιέν δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Η κ. Μέρκελ θα παραχωρήσει σήμερα στις 11:30 π.μ. στο Νταβός (τοπική ώρα), συνέντευξη Τύπου.

Το γιέν υποχώρησε 3,8% έναντι του ευρώ τους τρεις τελευταίους μήνες, ενώ το δολάριο υποχώρησε 2,8% έναντι του ευρώ και η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 1,9%.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2960 έναντι του δολαρίου από 1,2970. Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βρίσκονται στο 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα