Κίνα: Στο 10,4% η οικονομική ανάπτυξη, επιτάχυνση του πληθωρισμού

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 08:57

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 10,4% αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας και αυξήθηκε ο πληθωρισμός, αυξάνοντας τις εικοτολογίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2006.

Οι τιμές καταναλωτή αναρριχήθηκαν 2,8% τον Δεκέμβριο, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,7% το 2006, τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 χρόνια.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενδέχεται να αναγκάσει την Κίνα να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ή να λάβει άλλα μέτρα για να περιορίσει την ανάπτυξη του δανεισμού, που ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας. Η αύξηση των εξαγωγών διόγκωσε τα ξένα αποθέματα της χώρας, πλέον του 1 τρισ. δολ. και ώθησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ζητήσουν από τη χώρα την ισχυροποίηση του νομίσματός της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αύξησε δύο φορές πέρυσι τα επιτόκια δανεισμού και στις 5 Ιανουαρίου έδωσε εντολή στις εμπορικές τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα, για τέταρτη φορά σε επτά μήνες. Η Τράπεζα δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση υποχώρησε από το 10,6% κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες και 11,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το νόμισμα της Κίνας, γιουάν, σημείωσε άνοδο 0,02%, φθάνοντας στα 7,7701 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:57 μ.μ. στη Σαγκάη, τοπική ώρα, ωθώντας τα κέρδη του στο 6,5%.

Τα σημερινά επιτόκια στην Κίνα, είναι 6,12% για δανεισμό και 2,52% για καταθέσεις.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 20,94 τρισ. γιουάν (2,69 τρισ. δολ.) μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 10,4% το 2005. Η οικονομία της Γερμανίας, η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, διατηρήθηκε πέρυσι στα 2,3 τρισ. ευρώ (3 τρισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα