Του Μιχάλη Ψύλου
Τα φώτα της δημοσιότητας είναι σήμερα στον Eurotower, στη Φρανκφούρτη, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς για το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανακοινώνει στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) το πώς θα μειωθούν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς να παρεμποδιστεί η ανάκαμψη.
«Η Κριστίν Λαγκάρντ θα καθησυχάσει τις αγορές» αναφέρουν τραπεζικές πηγές στη «Ναυτεμπορική». «Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει λίγο περισσότερο τον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP, αλλά θα εξασφαλίσει ευρεία στήριξη για το επόμενο έτος» εκτιμούν οι ίδιες πηγές. «Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που έχουν ήδη πολύ θετική επίδραση στις αγορές, η Λαγκάρντ θα περιγράψει ένα πακέτο νομισματικής πολιτικής, που θα επιτρέψει μια ομαλή εξέλιξη» προσθέτουν.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και να διατηρήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος τουλάχιστον έως το 2023.
Σημείο καμπής
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την ΕΚΤ, αλλά και για την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας μέχρι σήμερα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει διαμορφωθεί κυρίως από την πολιτική κρίσης.
Από την αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε κυρίως κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ, αξίας άνω των δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ, αμβλύνοντας έτσι τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, ο πληθωρισμός έχει επίσης αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η ΕΚΤ, σκαρφαλώνοντας τον περασμένο μήνα στο 4,9% στη ζώνη του ευρώ - το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.
Η Λαγκάρντ θα σημάνει, λοιπόν, την έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και θα ανακοινώσει τη σταδιακή μείωση στις μαζικές αγορές, όπως αποφάσισε άλλωστε χθες και η Fed και μάλιστα ακόμη πιο γρήγορα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.
«Το βασικό ερώτημα είναι πώς ο Eurotower θα γεφυρώσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος και τι θα σημαίνει η στροφή σε μια πιο ευέλικτη και δυνητικά μεγαλύτερη APP χωρίς να προκληθεί μεγάλη αστάθεια στην αγορά και να διατηρηθούν ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες» τονίζουν επίσης οικονομικοί αναλυτές της Ebury. «Οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μειωθούν από 90 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως η ΕΚΤ θα επιλέξει να εξομαλύνει τη διαδικασία. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό με πολλούς τρόπους. Το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι η μείωση του μεγέθους των μηνιαίων αγορών στο πλαίσιο του PEPP μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Μάρτιο, ενώ ανακοινώνεται προσωρινή αύξηση του APP» εκτιμούν οι αναλυτές της Ebury.
Σύμφωνα, πάντως, με την Ethenea Independent Investors, δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για τη δομή του προγράμματος αγοράς χρέους APP «μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό θα δώσει στην ΕΚΤ χρόνο και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στον πληθωρισμό».