Ευρωζώνη: «Φρενάρει» η επιχειρηματική δραστηριότητα, παρά τη βελτίωση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 12:08
UPD:12:13
EPA/IAN LANGSDON

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μετά τους περιορισμούς που επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά έπληξαν τον κλάδο των υπηρεσιών, και παρά τα σημάδια χαλάρωσης στα προβλήματα που εμποδίζουν την προσφορά. 

Πιο αναλυτικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε στην Ευρωζώνη με τον σύνθετο δείκτη PMI να υποχωρεί ελαφρώς περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων τον προηγούμενο μήνα. Έτσι ο δείκτης έπεσε σε χαμηλό εννιαμήνου και «έκλεισε» στις 53,4 μονάδες, από 55,4 τον προηγούμενο μήνα.

Ορισμένες χώρες στην περιοχή, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, έλαβαν πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό. Οι περιορισμοί όμως μειώνουν τη ροή πελατών στον κλάδο των υπηρεσιών, και ιδιαίτερα στην εστίαση και το εμπόριο.

Ως εκ τούτου, ενώ ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών παρέμεινε πάνω από το 50, υποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από ό,τι πριν από έναν μήνα, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη των υπηρεσιών ήταν πιο έντονη από ό,τι παρατηρήθηκε για τη μεταποίηση, αναφέρει η IHS.

Στο μεταξύ οι εταιρείες ανέφεραν βελτίωση στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις παραγγελιών στα εργοστάσια, συμφόρηση στα λιμάνια και ελλείψεις υλικών. Αυτό ενίσχυσε τις βιομηχανίες αναφέροντας τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής από τον Σεπτέμβριο.

Το κόστος των εισροών και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν λιγότερο απότομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά η IHS Markit σημείωσε ότι εξακολουθούν να αυξάνονται με τους δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνάς της. Το υψηλότερο κόστος αποστολής, οι τιμές της ενέργειας και το κόστος προσωπικού ενέτειναν και πάλι τις πληθωριστικές πιέσεις, ανέφερε.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται ένα ακόμη πλήγμα από τον Covid-19, με τα αυξανόμενα επίπεδα μολύνσεων να περιορίζουν την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ένα απογοητευτικό τέλος του 2021», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Βλέπει, ωστόσο, ενθαρρυντικά τη χαλάρωση των πιέσεων στη προσφορά της μεταποίησης, για τον οποία ο δείκτης της παραγωγής ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις ανέφεραν επιβράδυνση της δραστηριότητας και την πρώτη τους πτώση στις νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες από τον Ιούνιο του 2020, καθώς η βαθμολογία PMI της χώρας έπεσε στο 50- και χαμηλό 18 μηνών.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών έπεσε κάτω από το 50 για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, υποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου ανέφερε πτώση της δραστηριότητας σε σχέση με έναν μήνα πριν, αντισταθμίζοντας την ανάκαμψη στη μεταποιητική παραγωγή.

Η εικόνα ήταν πιο αισιόδοξη στη Γαλλία, όπου οι επιχειρήσεις ανέφεραν μια ελαφρά επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με την IHS Markit, ένας σχετικά ανθεκτικός τομέας υπηρεσιών βοήθησε να αντισταθμιστεί η πτώση της μεταποιητικής παραγωγής για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα