Ελληνικά ομόλογα: Η Επιτροπή ECON του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την ΕΚΤ να συνεχίσει την αγορά

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 11:11
UPD:11:17
EPA/ARC MUELLER

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ετήσια Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το 2021, με την οποία ζητείται να δοθεί συνέχεια στην συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ είχε οριστεί από τους Συντονιστές όλων των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Η Έκθεση  υπερψηφίστηκε στην  Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 49 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή.

Η Έκθεση υπερψηφίστηκε παραμονές της αυριανής συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πολιτική αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για το 2022 και να εξεταστεί και το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων.

Η Έκθεση αναμένεται να εγκριθεί, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι επιτυχίες της Έκθεσης για την ΕΚΤ

Στις επιτυχίες της Έκθεσης για την ΕΚΤ θα πρέπει να προσμετρηθούν, μεταξύ άλλων:

- η στήριξη του ΕΚ στη θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων,

- η ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα νομισματικής πολιτικής, υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικά ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας,

- η υπογράμμιση της πρόθεσης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο,

- η ανάγκη στενής παρακολούθησης της αυξητικής πορείας του πληθωρισμού, τονίζοντας τις ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειές της για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων,

- η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενθάρρυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,

- η ενίσχυση της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΚΤ στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της,- η αμφισβήτηση της αρχής της ουδετερότητας της αγοράς προκειμένου η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς και να διασφαλίσει την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,

- οι προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ,

- η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ, κ.ά.

Αναφορικά με την υπερψήφιση της Έκθεσης ,ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η έκθεση που προετοίμασα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταψηφίστηκε μόνο από λίγους υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς Ευρωβουλευτές. Η Έκθεσή μου εγκρίθηκε μετά από πολύμηνη προσπάθεια και διαβουλεύσεις, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που σημειώθηκε εδώ και χρόνια. Τώρα εργαζόμαστε, ώστε να εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022».

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα