Market Beat: Ανησυχίες για την υποχώρηση από τις 887 μονάδες

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 09:20
UPD:09:22
  • Οι επενδυτές ενδιαφέρονται να δουν εάν η άνοδος των κρουσμάτων Covid-19 και η νέα παραλλαγή Omicron μπορεί να αλλάξουν το πόσο γρήγορα η Fed θα τερματίσει τις πολιτικές εύκολου χρήματος
  • Η κεντρική τράπεζα, ολοκληρώνει τη συνεδρίασή της σήμερα και θα μπορούσε να ειδοποιήσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο το επόμενο έτος για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό.
  • Το κρυπτονόμισμαdogecoin αυξήθηκε μετά το tweet του ElonMusk ότι η Tesla θα δεχτεί ορισμένες πληρωμές στο ψηφιακό αυτό νόμισμα. Η τιμή του Dogecoin εκτινάχθηκε έως και 40% σε σύγκριση με το επίπεδο της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk. «Η Tesla θα επιτρέψει κάποια εμπορεύματα να αγοραστούν με τον Doge και θα δούμε πώς θα πάει», έγραψε ο κ. Μασκ σε tweet το πρωί της Τρίτης.
  • Το PowellPivot είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Omicron για την προσοχή των επενδυτών. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή γνώμης του προέδρου της FedJeromePowell σχετικά με τη νομισματική πολιτική (γνωστός και ως PowellPivot). Μετά από μήνες που καθησύχαζε τους πάντες ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και θα εξαφανιζόταν από μόνος του, στα τέλη Νοεμβρίου εγκατέλειψε την ιδέα και προειδοποίησε για πιο αυστηρή πολιτική στο μέλλον. Το τι φέρνει το μέλλον εξαρτάται από το γιατί το έκανε.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 παρέμειναν σχεδόν σταθερά στην αρχή των συναλλαγών, χωρίς αλλαγές στις μεταβολές τους στις 8:30 που ήταν της τάξης του +0,02%.
  • Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 1,1% και κατά 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 3,3% υψηλότερη στην ευρωζώνη και 3,6% στην ΕΕ.
  • Στη Wall Street, o DowJones υποχώρησε -0,30% ή 106,77 μονάδες στις 35.544,18, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,75% στις 4.634,09 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,14% στις 15.237,64 μονάδες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση στην Αθήνα ο χρησμός της Fed δεν θα είναι γνωστός. Θα υπάρξει συνεπώς μια άτυπη εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από τη δυναμική των futures των βασικών δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης. Όσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα συμπεράσματα από τις μελέτες στη Νότια Αφρική της ασφαλιστικής Discovery δείχνουν πως δύο εμβόλια της Pfizer παρέχουν προστασία 70% από τον Όμικρον, για νοσηλεία σε νοσοκομείο, έναντι του 80% που ισχύει τελικά για το στέλεχος Δέλτα.

Η αγορά της Αθήνας την τρέχουσα εβδομάδα με δυο πτωτικές συνεδριάσεις είδε τον ΓΔ να περνά πάλι λίγο κάτω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών όπως είχε συμβεί πρόσφατα με αντίδραση στη συνέχεια που το αποτέλεσμά της αναίρεσε το χθεσινό κλείσιμο με απώλειες -0,29%.

 Η πτώση των μετοχικών αξιών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια έχει βάση δυο στοιχεία. Το πρώτο αφορά στο φαινόμενο να σημειώνουν υψηλά βίου οι δείκτες στην Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα και το δεύτερο σχετίζεται με την προεξόφληση των κινήσεων της Fed. Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν ήδη τιμολογηθεί το τέλος της ενίσχυσης μέσω αγορών ομολόγων από την Fed   έως τον Μάρτιο και μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων της στο 0,25% τον Μάιο ή τον Ιούνιο, με τα επιτόκια να πλησιάζουν το 0,75% μέχρι το τέλος του έτους. Η τελευταία έρευνα της BofA στους διαχειριστές κεφαλαίων δείχνει ότι τάσσονται υπέρ του τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης τον Απρίλιο και υπέρ δύο μόνο αυξήσεων στα επιτόκια το 2022, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε μια πιο αυστηρή προοπτική που ίσως υπάρξει στις αποφάσεις και τη ρητορική της Fed.

 Αυτά θα επηρεάσουν εδώ κύρια τις συναλλαγές την Πέμπτη ενώ σήμερα οι κινήσεις θα γίνουν με βάση την άποψη που ήδη υπάρχει με βάση τις εκτιμήσεις σχετικά με το αν θα ληφθούν υπόψη η πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης από την μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον και οι ανακοινώσεις των επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα έναντι αυτού των εμβολίων.

Η συμπεριφορά των αγοραίων δυνάμεων της Αθήνας αποκαλύφθηκε από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης της Δευτέρας. Και συνεχίστηκε χθες, μετά από μια συσσώρευση ως τις 11:30 μέσω πλάγιας κίνησης στα επίπεδα των 888 μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν πριν τις 12:30 να εμφανιστεί κατώτερο στις 879,68 δηλαδή οκτώ μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα κίνησης στην πρώτη ώρα. Με καλύτερο τζίρο ενισχυμένο με την αξία των πακέτων, η αγορά είχε περάσει πάλι πέντε  μονάδες κάτω από τον απλό ΚΜΟ200 ημερών που ήταν στις 886,91 μονάδες. Εκπέμποντας μήνυμα φυγής από το ρίσκο, που στο ταμπλό είχε “μεταφραστεί ” σε διπλάσιο πλήθος πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών με τη σχέση 64/26 και 10 αμετάβλητες.

 Η διαφορά που εμφάνιζε η Αθηναϊκή αγορά έναντι των υπολοίπων στην Ευρώπη ήταν το μέγεθος της μεταβολής αλλά όχι το διάγραμμα, η πορεία δηλαδή του ΓΔ. Εδώ και έξω οι αγορές άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, αλλά αυτό για τον ΓΔ ήταν της τάξης του +0,05% ενώ έξω έπιασαν με το καλημέρα το +0,4% και συνέχισαν για λίγο νευρικά ανοδικά για να κορυφώσουν στο πρώτο ημίωρο. Άρα και εδώ και στην Ευρώπη, η διάθεση για ρίσκο εξασθένισε σύντομα. Στην Αθήνα όμως ο μέσος όρος από το +0,27%, που αντιστοιχούσε στο μέγιστο, πέρασε γρήγορα σε αρνητικό πεδίο. Οι απώλειες για τιμή κάτω των 880 μονάδων έδωσαν στην αγορά πτώση -0,93%. Με αποτέλεσμα η επάνοδος στις 884,69 στις 13:30 να αντιστοιχεί σε πτώση -0,4%. Ενώ την ίδια ώρα η μεταβολή του DAXγια παράδειγμα ήταν +0,1%. Η νευρικότητα στα διεθνή και εδώ, είχε σαν αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει στο -0,29% και ο  DAX να χάνει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη πάνω από -0,9%, με τον CACστο -0,6% και όλους τους δείκτες της WallStreetσε πτώση! Οι επενδυτές όταν πληροφορήθηκαν πως η αύξηση του Νοεμβρίου στις τιμές παραγωγού ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, θεώρησαν πως η Fed,που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την αύξηση των τιμών στην έξοδο των εργοστασίων, θα περάσει σε πολιτικές σύσφιξης σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι αναλυτές αναμένουν από τους αρμόδιους της FOMC της επιτροπής της Fed για τη νομισματική πολιτική να φέρουν πιο κοντά το τέλος του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά τη μέτρηση του πληθωρισμού σε υψηλό 39 ετών, το Νοέμβριο. Παράλληλα οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 9,6%. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2010, όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού. Οι αγοραίοι προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 9,2% σε ετήσια.

Στη WallStreet, o DowJones υποχώρησε -0,30% ή 106,77 μονάδες στις 35.544,18, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,75% στις 4.634,09 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,14% στις 15.237,64 μονάδες. Στον βιομηχανικό DowJones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Travelers (+2,4%) και GoldmanSachs (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-4,1%) και Microsoft (-3,3%)

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,8% στα 70,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.772 δολάρια η ουγκιά. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1257δολάρια γιατί η η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης, στο 1,44%.

ΕΥΡΩΠΗ

Συνεχίζεται η πτωτική κίνηση και οι απώλειες στις αγορές μετοχών της Ευρώπης με τους επενδυτές να αξιολογούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μετά την κυριαρχία της παράλλαξης όμικρον, περιμένοντας τις αποφάσεις κατόπιν συνεδριάσεων των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών.

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 1,1% και κατά 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 3,3% υψηλότερη στην ευρωζώνη και 3,6% στην ΕΕ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η υψηλότερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε σε Γερμανία και Σλοβακία (+3,0%), Ελλάδα (+2,5%) και Δανία (+2,1%). Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση παρατηρήθηκε σε Εσθονία (-2,4%), Λετονία (-1,5%), Ολλανδία και Ρουμανία (-0,9%).

Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope600 υποχώρησε -0,84% στις 469,56 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,18% στις 7.21,64 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,08% στις 15.453,56 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,69% στις 6.895,31 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ είχαν κέρδη που για τον ισπανικό ΙΒΕΧ ήταν +0,67% και για τον ιταλικό ΜΙΒ οριακά +0,02%.

ΧΑ

Με αυξομείωση των πιέσεων και παράλληλο άπλωμά τους ήπια συνέχεια της καθόδου

Οι επενδυτές πανευρωπαϊκά αποτύπωσαν στη  δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας  μεταβλητότητα στην διάθεση για ρίσκο, με άνοδο κατόπιν πλάγιας κίνησης στο πρώτο δίωρο μετά από ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Αλλά ακολούθησε κατόπιν κάμψη της διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, που εξελίχθηκε σε συντονισμένη πτώση στο 50% των ισχυρότερων αγορών στην Ευρώπη. Οι επενδυτές στην ευρωζώνη, αυξάνοντας την προσφορά έναντι της ζήτησης σε Γερμανία και Γαλλία μείωναν τα αρχικά κέρδη αργά και εμφανίστηκαν υπολογίσιμες απώλειες όταν επιβραβεύθηκε η φυγή από το ρίσκο στη συνέχεια και στις ΗΠΑ. Κύρια από μετοχές τεχνολογίας που τα κέρδη τους θα επιβραδυνθούν σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων για αυτό έπεφταν οι S&P500 και Nasdaqσε αντίθεση με τον DowJones.

Η άποψη που επικράτησε ήταν ότι η Fedθα περάσει σε αποφασιστικές κινήσεις ανταπάντησης στις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση των τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. Η εξάπλωση των κρουσμάτων του στελέχους Ομικρον στη Βρετανία που θα μπορούσε να είναι προάγγελος των πραγμάτων που θα συμβούν στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. δεν έπαιξε ρόλο στη δυναμική της αγοράς εκεί με τον FTSE100 στο +0,29% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν αρχικά, ανοδική δυναμική με νευρικότητα, παρακολουθώντας  τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η άνοδος των ρυθμών συναλλαγών μάλλον δεν ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,19% στιγμιαία στις 889,61 μονάδες για να φτάσε σε απώλειες -0,93%και να κλείσει με πτώση-0,29%, υπολογίζοντας πιθανά και τις αρνητικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  1. Ο τζίρος εδώ, ήταν καλύτερος από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 55,524 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , και ήταν σημαντικά ψηλότερος από τον μέσο τζίρο των 46,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.
     
  2. Δεν εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 890 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 10:32 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:07, δηλαδή αμφότερα στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης και ήταν οι 879,68 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο στο μέσο της διακύμανσης της ελεύθερης διαπραγμάτευσης
     
  3. Υπήρξε κίνηση με μορφή Vαπό το άνοιγμα ως τις 11:17 ανάμεσα στις 889 και τις 885. Αλλά μετά εξελίχθηκε μια πτώση που είχε την μορφή Wμε αρχή από τις 886 μονάδες διπλό πυθμένα στις 880 και η δεύτερη γραμμή ήταν ελαφρώς μικρότερη  της πρώτης αφού σταμάτησε στις 885 μονάδες.  Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν πολύ το κλείσιμο ημέρας που ήταν οι 885,40 μονάδες.
     
  4.  Η νευρική πορεία οδήγησε στις 17:00 τον ΓΔ στις 884,88 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα bluechipορίστηκε 0,52 της μονάδας ψηλότερα (στις 885,40 μονάδες). Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν απώλειες, ακολουθώντας την ανάγκη μείωσης θέσεων σε αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές της προηγούμενης βδομάδας με αγοραστικό ενδιαφέρον επιλεκτικό αλλά και επίμονο.  Οι πιέσεις σε περίπου 20 bluechip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 17 πτωτικά bluechip, με 5 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,8% ενώ κέρδη είχαν 7 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 3.
     
  5. Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 69/35, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ρευστοποίηση θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών.

Στη  δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιστροφή της προσδοκίας για την επικείμενη σύσφιξη από πλευράς Fedμε ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των αναδυόμενων χρηματιστηρίων. Γενικότερα  η διάθεση για ρίσκο εξαρτάται από ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο διεθνές κλίμα.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και ανάλογης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 885,40 από 887,96 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,29% ή 2,56 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,524 από 42,877 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση και σπάζοντας την “παράδοση” πέρασε πάνω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,579 από 2,069 εκατ. ευρώ, και η ΜΥΤΙΛ απασχόλησε τα 3,181 εκατ. ευρώ, η ΑΛΦΑ τα 524.500 ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησε 476.778 ευρώ, ΜΠΕΛΑ 395.104 ευρώ και η ΠΕΙΡ 1.350 ευρώ.

Τη διακύμανση (9,93 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 12:07 και ήταν οι 879,68 (-0,93%) από 887,14 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 889,61 (+0,19%) από 904,32 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 35 από 23την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 69 από 84απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,488 από 65,589δις ευρώ τη Δευτέρα.
 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 12,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,29% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,52%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 568,21 με απώλειες -2,40%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 560,72μονάδων (-1,32%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 568,16 (-0,01%),και ανώτερο τις 571,81 (+0,63%) έκλεισε στις 570,19 με κέρδη +0,35%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 15,125 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (0,00%) απασχόλησε 5,697 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,43%) 3,853 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,83%) απασχόλησε 1,488 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,18%) απασχόλησε 3,552 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,22% στις 2127,18 από 2131,91 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  4,73 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής  ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,92%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η αύξηση των ΣΜΕ του FTSE25 δεν συνοδεύτηκε από αλλαγή στοιχημάτων 

Δεν άλλαξαν την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου όπου αποτυπώνεται η προσδοκία των tradersγια τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ενώ θεώρησαν κατάλληλα τα επίπεδα γύρω από τις 2100 μονάδες για να ανοίξουν θέσεις και στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε θετικό πεδίο ως τις 10:35 και από τις 11:07 ως τις 11:31 ενώ από τότε και μετά κινήθηκε μόνο σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,15 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,73 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2135,69 μονάδες, ήρθε στις 10:32. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:07 και ήταν οι 2110,68 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2127,18 από 2131,91μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα αυξήθηκε φθάνοντας στα 37,683εκατ. ευρώ την Τρίτη 14/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρητης σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 811ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2133,00μονάδες, κατώτερο τις 2107,50μετελευταίες πράξεις στις 2123,50και κλείσιμο στις 2122,25από 2130,75μονάδες ενώ ανήλθαν στις 2490από 2979οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 457ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2132,00μονάδεςκαι κατώτερο μέρας στις 2106,00είχε τιμή κλεισίματος τις 2120,00από 2122,25μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 600από 385ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 41 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 21 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 3συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 114συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 20συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άλλαξε και τα δύο πρόσημα κινούμενος μεταξύ 571,81 (+0,63%) και 560,72 μονάδων (-1,32%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 567,98 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 570,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%. Για τον εν λόγω δείκτη, η αντίσταση εντοπίζεται στις 594 μονάδες που ήταν ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Ο ΔΤΡ όχι μόνο έχασε τις στηρίξεις των 578 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 576 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 573 μονάδων, αλλά δοκίμασε και την στήριξη στις 560 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 εβδομάδων). Αν χαθεί και αυτή, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 541 μονάδων.

Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 15,125 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (0,00%) απασχόλησε 5,697 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,43%) 3,853 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,83%) απασχόλησε 1,488 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,18%) απασχόλησε 3,552 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,25από 569,25μονάδεςκαι τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ μεόγκο 16.697ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,05 ευρώ και απέμειναν56.838 από 64.516 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 16.367ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 49.512 από 36.183 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6304ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,82 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 16.199 από 20.398. Διακινήθηκαν επίσης 6541ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 11.688 από 7.383 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 6774ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,890 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 17.259 από 20.398.Διακινήθηκαν επίσης 3898ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 12.255 από 8.557 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3913ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,31 ευρώ και 15.280 από 18.880 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 4105ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 20.850 από 17.303 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών bluechipήταν τα 4386 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Δεκεμβρίου και 4401 για τη σειρά Μαρτίου, τα 2792ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 2332λήξηςΜαρτίου, και τα 1945 ΣΜΕ της ΜΙΓ τρέχουσας σειράς και 1820  λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stockrepo αυξήθηκε και αφορούσε τα 25.385 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 6.500 για ΜΥΤΙΛ, στα 1.664 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 1.413 για ΟΤΕ και στα 282 για ΕΥΔΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ !

Οι επιδόσεις του πληθωρισμού κατά τον προηγούμενο μήνα προκάλεσαν γενικευμένο σοκ στο άκουσμά τους, καθώς αποτέλεσαν ιστορικό ρεκόρ πολλών δεκαετιών: 39 ετών στις ΗΠΑ το 6,8%, 29 ετών στη Γερμανία το 5,2% αλλά και της τελευταίας  δεκαετίας στην Ελλάδα το 4,8%. Με την ανατίμηση του φυσικού αερίου να έχει την υψηλότερη συμβολή καθώς ο ειδικός του ρόλος στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού οδηγεί σε συνεχείς ανατιμήσεις του, από κοινού με τις ανατιμήσεις των άλλων πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας των δυσλειτουργιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ταυτόχρονα, η Γερμανία αρνείται να αδειοδοτήσει τη λειτουργία του NordStream 2 καθώς προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω γεωπολιτική αναβάθμιση που ήδη συντελείται για τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου του πλανήτη, προκαλώντας ωστόσο μια ακόμη ανατίμησή του (+10%).

Την ίδια ώρα, 20  Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη καλούνται να ανασχεδιάσουν τη νομισματική πολιτική τους τις επόμενες ημέρες, ανάμεσά τους η Federal (15/12), η ΕΚΤ (16/12), η BoJκαι η ΒοΕ(Κεντρικές Τράπεζες Ιαπωνίας και Μ. Βρετανίας). Ήδη, η Federalέχει προϊδεάσει τις αγορές ότι θα περιορίσει την προσφερόμενη ρευστότητα μέσω των αγορών ομολόγων και ενδεχομένως θα ξεκινήσει το 2022 αυξήσεις επιτοκίων, καθώς γίνεται κατανοητή η ανάγκη μέτρων ανάσχεσης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες κατανοούν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και οι γεωπολιτικές απειλές αναστέλλουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Με τα δεδομένα αυτά, σε όλες τις αγορές του πλανήτη σημειώνεται αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται, διαμορφώνοντας για το 2022  σκηνικό  γρίφου για εξαιρετικά δυνατούς λύτες! Με το ελληνικό χρηματιστήριο να αποτυγχάνει για μία ακόμη φορά την υπέρβαση των 900 μονάδων διαψεύδοντας όσους πιθανολογούσαν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, παρά την εκτίμηση της συνήθως συντηρητικής DeutscheBankγια ρυθμό μεγέθυνσης στο +8,7% για το 2021. Με το σενάριο μιας νέα συσσώρευσης στην περιοχή των 880 μονάδων να είναι το πιθανότερο ενόψει της συναλλακτικής υποτονικότητας.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να οριστικοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν θα συνεχιστεί το γενναιόδωρο καθεστώς που ίσχυσε στο πλαίσιο του προγράμματος την περίοδο της πανδημίας, του P.E.P.P. (PandemicEmergencyPurchaseProgramme), που λήγει το Μάρτιο 2022. Με τους αναλυτές να επισημαίνουν επενδυτικές επιλογές με αποτιμήσεις ιδιαιτέρως ελκυστικές σε σχέση με τις προοπτικές τους, όπως αίφνης τον εξωστρεφή όμιλο της Cenergyγια τον οποίο η Optimaδίνει τιμή στόχο 50% υψηλότερη της τρέχουσας και με τις τράπεζες να προετοιμάζονται για ένα νέο ξεκίνημα που θα το χαρακτηρίζει η αυξημένη πιστωτική επέκταση σε συνέχεια της δραστικής εξυγίανσης των κόκκινων δανείων του παρελθόντος.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές ήταν προετοιμασμένες για να διαχειριστούν τις τρέχουσες επισφάλειες σήμερα Τετάρτη 15/12, καθώς ο κόσμος περιμένει να μάθει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το πότε θα σταματήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ενδεχομένως ασκώντας πίεση στους ομολόγους της να ακολουθήσουν.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron είναι μια πρόσθετη επιπλοκή που θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να είναι λιγότερο επιθετική, αν και πρόσφατα οι αξιωματούχοι ακούγονται περισσότερο ανήσυχοι για την επιμονή του πληθωρισμού παρά για την πανδημία. Ό,τι κι αν αποφασίσει η Fed, θα θέσει τον πήχη για τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα και θα ενισχύσει την πίεση για περαιτέρω σύσφιξη στις αναδυόμενες αγορές.

Οι πολλές πιθανές παγίδες κράτησαν τους επενδυτές σε κατάσταση νευρικότητας και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στις 8:30 δική μας ώρα -0,50% με αργές συναλλαγές και ήταν στις 621,75 μονάδες.

Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,1% και η αγορά μετοχών στη Νότια Κορέα στις 8:30 εμφάνισε οριακά κέρδη +0,03%. Τα στοιχεία για τις κινεζικές λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή θα ανακοινωθούν επίσης αργότερα σήμερα, ακολουθούμενα από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα