Gazprom: Δεύτερη ευκαιρία σε Chevron και Total στην Αρκτική

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 13:17

ΤΟ ΘΕΜΑ των μεγαλύτερων ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας, που απέρριψε κατά τον προηγούμενο κύκλο συνομιλιών, θα συζητήσει με τις πέντε ξένες εταιρείες η OAO Gazprom, που αγωνίζεται να αναπτύξει τα αποθέματα φυσικού αερίου.

H Gazprom απέστειλε επιστολές στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Chevron Corp. και της Total SA, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Alexander Medvedev, μιλώντας σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας. Η κρατική ρωσική εταιρεία, Gazprom, εκτιμά ότι στα πεδία Shtokman, υπάρχουν 3,7 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση των ΗΠΑ για πέντε χρόνια.

«Όταν ανακοινώσαμε ότι θα κάνουμε μόνοι μας το έργο, εννοούσαμε ότι 100% των αποθεμάτων θα μείνουν με την Gazprom», είπε ο Μedvedev, συμπληρώνοντας: «Δεν εξαιρούνται ξένες εταιρείες οι οποίες θα συμμετάσχουν με διαφορετικές δυναμικότητες».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, επέμεινε για μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή των κρατικών εταιρειών στη Ρωσία, τη μεγαλύτερ χώρα παραγωγής ενεργείας στον κόσμο, αναγκάζοντας τις ξένες εταιρείες να αναλάβουν μικρούς ρόλους στην ανάπτυξη των πηγών. Πέρυσι η Royal Dutch Shell Plc παραχώρησε τον έλεγχο του έργου της πετρελαίου και αερίου Σαχαλίνη-2 στην Gazprom, μετά την απειλή της κυβέρνησης να το σταματήσει για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Medvedev είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με δυνητικούς εργολήπτες των πεδίων Shtokman, θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο. Η ConocoPhillips, η Norsk Hydro ASA και η Statoil ASA περιλαμβάντο επίσης στον κατάλογο επίλεκτων αναδόχων της Gazprom.

Οι πέντε εταιρείες ενδέχεται να αποδεχθούν την ευκαιρία να εργαστούν στα πεδία Shtokman, σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς πετρελαίου Valery Nesterov, της Troika Dialog στη Μόσχα, συμπληρώνοντας: «Η Shell, τώρα συνεργάτης της Gazprom στη Σαχαλίνη, μπορεί επίσης να συμμετάσχει».

Αρχικά η Gazprom προτίθετο να μοιράσει μερίδια του έργου σε δύο ή τρεις από τις πέντε εταιρείες. Η Gazprom απέρριψε την προσφορά τον Οκτώβριο λέγοντας ότι δεν θα μοιραστεί την κυριότητα. Η Total από την πλευρά της είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τα πεδία φυσικού αερίου Shtokman, άρχισαν πάλι.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος της Total, Paul Floren από το Παρίσι, όπου εδρεύει η εταιρεία, δήλωσε: «Η Total ακόμη ενδιαφέρεται να εργαστεί στην ανάπτυξη των πεδίων αυτών και συζητάμε με την Gazprom το πώς θα γίνει αυτό».

Η Statoil και η Norsk Hydro δεν επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν επιστολές από την Gazprom.

«Δεν έχω ενημερωθεί για την επιστολή», ανέφερε ο Peter Mellbye, επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Statoil, συμπληρώνοντας: «Εχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας να γίνουμε ένας συνεργάτης στα πεδία Shtokman, όπως και ιδιοκτήτης. Αυτό είναι ακόμη το θέμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα