Market Beat: Απομακρύνεται ο στόχος των 900 μονάδων

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 09:35
UPD:09:42
  • Οι μολύνσεις από το στέλεχος Omicron εμφάνισαν ρυθμό 200.000 την ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Υπουργός Υγείας ειδοποιεί λάβετε μια αναμνηστική δόση καθώς δύο εμβόλια δεν είναι αρκετά 
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Η Omicron θα είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στο Λονδίνο σε 48 ώρες. Ο πρώτος δημόσια επιβεβαιωμένος θάνατος παγκοσμίως από την Omicron ανακοινώθηκε χθες
  • Με τα κρούσματα του στελέχους Omicron να διπλασιάζονται κάθε λίγες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές αρπάζονται από τις οποιεσδήποτε ενδείξεις. Η εξάπλωση στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι προάγγελος των πραγμάτων που θα συμβούν στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. 
  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε -0,43%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,83%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση μόλις 0,01% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,70%.
  • Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,9%, ενώ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο 67ο ρεκόρ υψηλών βίου του 2021. Ο βασικός εκπρόσωπος εταιριών για την τεχνολογία Nasdaq Composite Index υποχώρησε -1,4%. 
  • Οι θεσμικοί στην Αθήνα ακολούθησαν την δυναμική των ευρωπαϊκών με μεγαλύτερο ζήλο στο ξεφόρτωμα
  • Με μια συνεδρίαση, η βελτίωση που επιτεύχθηκε μετά από αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων σχεδόν καταστράφηκε. Αφού ο ΓΔ έκλεισε στις 887,96 μονάδες με τον απλό ΚΜΟ200 στις 886,33 και τον εκθετικό στις 858,5. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές του 25άρη θα λέγαμε πως ήταν οδηγός της καθόδου του μέσου όρου, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των ημερήσιων διαγραμμάτων τους.

Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 14/12 καθώς οι επενδυτές πούλησαν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν όψει μιας σειράς συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα δεινά του τομέα ακινήτων στην Κίνα επηρέασαν επίσης το κλίμα της αγοράς.

Το ισχυρό δολάριο καθήλωσε τα ασιατικά νομίσματα με βάση τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ορίσει το τέλος στο κίνητρο μέσω αγοράς ομολόγων όταν ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, θέτοντας το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων.

Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα επιτόκια στις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα συναντηθούν αργότερα την ίδια ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού ενέχει «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει για ένα «παλιρροιακό κύμα» νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Η Fed πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή της την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση μιας διήμερης συνεδρίασης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κινηθεί πιο γρήγορα για να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να δώσει σήμα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1982. Οι αυξανόμενες τιμές έχουν κλονίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πλήττει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στη Fed να δράσει.

Τα χαμηλά επιτόκια και οι πολιτικές εύκολου χρήματος από τη Fed βοήθησαν να τροφοδοτηθεί το εξαιρετικό φετινό ράλι στο χρηματιστήριο. Η κατάργηση αυτής της υποστήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των αγορών, υπογραμμίζουν αρκετοί επενδυτές. Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά δείχνοντας ότι η τάση φυγής από το ρίσκο αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις. Εδώ χθες εγκαταστάθηκε στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης και έφερε την αναζήτηση πυθμένα ως τις 16:59 ένα λεπτό πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. 

Αν και το ανώτερο μέρας ήταν πάνω από τις 904 μονάδες, οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο και το γύρισμα σε απώλειες από κέρδη για την ΕΕΕ, είχαν συμβάλει στην υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες, που ήταν η τιμή ανοίγματος και το κατώτερο μέρας ως τις 13:30. Οι δε 900 μονάδες εγκαταλείφτηκαν, καθώς ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα με αποτέλεσμα στις 14:05 να περάσει ο ΓΔ χαμηλότερα και από τις 898,7 που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. Η εξέλιξη στην αναζήτηση κατώτερου με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, είχε προκαλέσει την εγγραφή απωλειών στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες και απόμειναν με κέρδη οι συνήθεις, για την εποχή, ύποπτοι.  Ήτοι, οι κλάδοι της Τεχνολογίας των Τηλεπικοινωνιών και στον αντίποδα οδηγούσαν την κατρακύλα οι μετοχές των τραπεζών της ΔΕΗ της ΕΧΑΕ και της ΛΑΜΔΑ.

Η αγορά, για όσους ενδιαφέρονται για την αναγνώριση της στατιστικής προϊστορίας, κοντοστάθηκε κατά την κατηφόρα της, κινούμενη πλάγια στις 900 μονάδες από τις 12:20 ως τις 13:35. Ακολούθως πάλι κινήθηκε πλάγια επί μια ώρα, από τις 14:40 ως τις 15:50, γύρω από τις 897. Χωρίς διάστημα ανοδικής αντίδρασης. Στην τελευταία ώρα, με πτώση σταθερή κλίσης έπιασε πυθμένα στις 887,14 με απώλειες -1,28% ένα λεπτό προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη επίσης είχαν χάσει τα αρχικά τους κέρδη και με πτώση από τις 12:30 είχαν πορεία σχήματος Λ ή Π με τη δεύτερη γραμμή πιο μακριά ήτοι κάτω από το άνοιγμα και από το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Η δυναμική της Δευτέρας ανέδειξε την ευκολία με την οποία ξεσπούν ρευστοποιήσεις σε κάθε ένδειξη πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Ο ΓΔΧΑ συντηρεί τα επίπεδα τιμών στοχεύοντας υψηλότερα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αναμφισβήτητα στο επίκεντρο θα βρεθούν, την εβδομάδα που ξεκίνησε, οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι και άλλες Κεντρικές Τράπεζες συνεδριάζουν εντός της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να χαραχτεί, ενδεχομένως, νέα ακολουθούμενη στρατηγική νομισματικής πολιτικής, η οποία θα κατευθύνει τις Αγορές. Ενίσχυση της μεταβλητότητας πιθανολογείται και λόγω εκπνοής των Παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγουμε το εκτιμώμενο εβδομαδιαίο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, μεταξύ των 860 και των 940 μονάδων. Επίσης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται και οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους μετοχικούς δείκτες του Χ.Α.”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της FOMC της Fed όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής εμφανίστηκαν απώλειες στη Wall Street. Πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ είχε δηλώσει πως η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2022, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο Rick Rieder στέλεχος της BlackRock ανέφερε: Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και ο ανοδικός πληθωρισμός έχουν οδηγήσει την Fed σε αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένα στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πληθωρισμός πιθανά θα συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα αν και πιστεύουμε ότι η χαλάρωση των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του επόμενου έτους θα οδηγήσει τον δείκτη τιμών σε χαμηλότερα -πιο άνετα- επίπεδα. 

Έτσι στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,89% ή 320,04 μονάδες στις 35.650,95, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,91% στις 4.668,97 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,39% στις 15.413,28 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Coca- Cola (+2,8%) και Johnson & Johnson (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-3,4%) και Home Depot (-2,4%).

Συμφωνία 6,7 δις δολαρίων έκλεισε η Pfizer για την εξαγορά της Arena Pharmaceuticals, εταιρείας που αναπτύσσει θεραπείες για διάφορες ανοσοφλεγμονώδεις παθήσεις. Ενημέρωσε ότι θα αποκτήσει όλες τις μετοχές της Arena έναντι 100 δολαρίων ανά μετοχή, ποσό διπλάσιο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1% στα 71,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2%. 

Το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ που αγόραζε  1,1309 δολάρια, επειδή στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,42%.

ΕΥΡΩΠΗ

Διατήρησαν την καθοδική τους πορεία οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την μετάλλαξη «όμικρον». Η εξάπλωση της όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΆ ανησυχεί τους επενδυτές καθώς ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός σε σχέση με τη Δέλτα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε -0,43% στις 473,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,83% στις 7.231,44 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση μόλις 0,01% στις 15.621,72 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,70% στις 6.942,91 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,64% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -0,45%. 

ΧΑ

Με γενικευμένες πιέσεις μετά την πρώτη ώρα σημαντικές απώλειες  

Οι επενδυτές πανευρωπαϊκά αποτύπωσαν στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας  την διάθεση για ρίσκο στο πρώτο δίωρο αλλά ακολούθησε κατόπιν κάμψη της διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, που εξελίχθηκε σε συντονισμένη πτώση στην Ευρώπη. Οι επενδυτές στην ευρωζώνη, αυξάνοντας την προσφορά έναντι της ζήτησης μείωναν τα αρχικά κέρδη αργά και εμφανίστηκαν απώλειες όταν επιβραβεύθηκε η φυγή από το ρίσκο στη συνέχεια και στις ΗΠΑ. 

Η άποψη που επικράτησε ήταν ότι το στέλεχος Όμικρον μελετιέται και κάτι γνωρίζουν οι ειδικοί παραπάνω, αλλά ευθύνεται για την διόγκωση της έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19. Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, το μέχρι στιγμής επίκεντρο, δείχνουν ότι ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από προηγούμενα στελέχη, αλλά επίσης δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Με τις υποθέσεις Omicron να διπλασιάζονται κάθε λίγες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές αρπάζονται από τις οποιεσδήποτε ενδείξεις. Η εξάπλωση στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι προάγγελος των πραγμάτων που θα συμβούν στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν από το πρώτο λεπτό, ανοδική δυναμική με νευρικότητα, παρακολουθώντας  τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των ρυθμών συναλλαγών μάλλον δεν ελήφθη υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,63% “αγγίζοντας” στιγμιαία τις 904,32 μονάδες για να κλείσει με απώλειες -1,19%, υπολογίζοντας τις οριακές και άρα μικρότερες αρνητικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. 

•             Ο τζίρος εδώ, ήταν καλύτερος από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 42,878 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , και παρέμεινε χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 46,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας. 

•             Δεν εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 904,32 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 11:23 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:59, δηλαδή στο τελευταίο πεντάλεπτο της συνεδρίασης και ήταν οι 887,14 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο πολύ κοντά στην τιμή που βρέθηκε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης πλησίον στο κατώτερο της συνόδου

•             Υπήρξε κίνηση με μορφή Λ  από το άνοιγμα ως και τις δημοπρασίες. Αλλά η δεύτερη γραμμή ήταν πάρα πολύ μακρύτερη της πρώτης. Αμέσως μετά το άνοιγμα (στις 900,35), με νευρικό σκαμπανέβασμα φάνηκε πως αυτό θα ήταν το χαμηλό ημέρας.  Γιατί οι θεσμικοί με κλιμακούμενη αύξηση της ζήτησης έστειλαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 904 μονάδες και μετά ξέσπασαν κύματα πιέσεων. Στις 12:20 άρχισε μια πλάγια κίνηση ως τις 13:25 γύρω από τις 900,5 μονάδες. Από τις 14:28 ως τις 15:50 επικράτησε πάλι πλάγια κίνηση γύρω από τις 897 μονάδες και μετά άρχισε μια αναζήτηση πυθμένα που ολοκληρώθηκε στις  16:59 με τιμή τις 887,14 που ήταν κατώτερο ημέρας. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν πολύ το κλείσιμο ημέρας που ήταν οι 887,96 μονάδες. 

•             Η πτωτική πορεία οδήγησε στις 17:00 τον ΓΔ στις 887,45 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα blue chip ορίστηκε στις 887,96 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν απώλειες, ακολουθώντας την ανάγκη διόρθωσης των κερδών σε αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές της προηγούμενης βδομάδας με διατήρηση των πιέσεων στις πτωτικές.  Οι σχεδόν επίμονες πιέσεις σε περίπου 9 blue chip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 19 πτωτικά blue chip, με 5 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -2% ενώ κέρδη είχαν 5 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 3.

•             Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 84/23, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ρευστοποίηση θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιστροφή της ανησυχίας για την επικείμενη κυριαρχία των κρουσμάτων από το νέο στέλεχος του κορονοϊού και δικαίωσε όσους ειδοποιούσαν πως η διάθεση για ρίσκο εξαρτάται από το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 887,96 από 898,63 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,19% ή 10,67 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 42,877 από 37,124 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση συνεχίζοντας την παραμονή του μακριά από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,069 από 6,285 εκατ. ευρώ, και η ΜΠΕΛ απασχόλησε τα 1,314 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησε 475.390 ευρώ, και η ΛΑΜΔΑ 280.331 ευρώ.

Τη διακύμανση (6,42 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:59 και ήταν οι 887,14 (-1,28%) από 893,90 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:23 και ήταν οι 904,32 (+0,63%) από 900,32 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 23 από 50 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 84 από 49 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,589 από 66,238 δις ευρώ την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 5,8 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,19% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,01%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,38% στις 2131,91 από 2161,64 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  29,73 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής  ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,45%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25 συνοδεύτηκε με short στοιχήματα  

Όπως είναι γνωστό στην εβδομάδα εκπνοής οι συναλλασσόμενοι στα παράγωγα αποτυπώνουν τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση στα ΣΜΕ της σειράς που θα γίνει κυρίαρχη μετά την εκπνοή της τρέχουσας σειράς. Ενώ στην τρέχουσα φροντίζουν το κλείσιμο να γίνεται κοντά στην τιμή του υποκείμενου δείκτη. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε θετικό πεδίο μόνιμα ως τις 14:05 και από τότε και μετά κινήθηκε μόνο σε αρνητικό πεδίο αναζητώντας πυθμένα ως το τέλος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 29,73 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2175,13 μονάδες, ήρθε στις 11:23. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 2128,98 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2131,91 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,38% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε φθάνοντας στα 22,949 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 13/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 612 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2175,00 μονάδες, κατώτερο τις 2125,00 με τελευταίες πράξεις στις 2125,00 και κλείσιμο στις 2130,75 από 2154,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 2979 από 3273 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 302 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2174,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2122,75 και τιμή κλεισίματος τις 2122,25 από 2151,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 385 από 213 ΣΜΕ. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 28 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 568,01 μονάδων (-2,43%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 582,60 (+0,08%), και ανώτερο τις 586,0 (+0,66%) έκλεισε στις 568,21 με απώλειες -2,40%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,437 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-3,35%) απασχόλησε 2,597 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,19%) 3,422 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,64%) απασχόλησε 1,512 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,14%) απασχόλησε 2,892 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 569,25 από 583,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11. 

Από την Merit Sec. εστίασαν σε εξελίξεις που ίσως δικαιολογούν την παραμονή του τζίρου κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 2.2% την προηγούμενη εβδομάδα και έκλεισε στις 898,63 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 869 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες. Από το μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων ξεχώρισε η είδηση πως ολοκληρώθηκε συγχώνευση της Direktna με τη θυγατρική της Eurobank στη Σερβία Eurobank a.d. Beograd με απορρόφηση της Direktna.

Η Eurobanka.d. Beograd θα διανείμει στον όμιλο Eurobank μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου €232εκ.Η ALPHA BANK  άντλησε €400εκ. μέσω της έκδοσης ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας διάρκειας 2 ετών και απόδοση 3%, ενώ παρέχουν δυνατότητα προεξόφλησης κατά το πρώτο έτος.  Επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άντλησε €300εκ. μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €683,4εκ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,3 φορές. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000/ομολογία.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 11.855 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,05 ευρώ και δημιουργήθηκαν 64.516 από 75.249 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 10.987 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.183 από 25.952 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3777 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,77 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 20.398 από 23.307. Διακινήθηκαν επίσης 3232 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 7.383 από 4.786 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 5133 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,905 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 20.398 από 24.724.  Διακινήθηκαν επίσης 4882 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 8.557 από 3.686 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1514 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,32 ευρώ και 18.880 από 19.714 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1203 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 17.303 από 16.650 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5572 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Δεκεμβρίου και 4825 για τη σειρά Μαρτίου, τα 2719 ΣΜΕ της ΒΙΟ τρέχουσας σειράς και 2653  λήξης Μαρτίου, και τα 1486 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 1180  λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αυξήθηκε και αφορούσε τα 21.188 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 7.944 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 5.000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και στα 221 για ΕΥΔΑΠ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης 

Αρκετοί τίτλοι έδωσαν ημερήσια αγοραστικά σήματα με την Αγορά να βρίσκει και πάλι τα ‘πατήματά’ της. Πλέον βλέπουμε μία σταδιακή διάχυση της κίνησης σε όλο το ταμπλό. Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας που ξεκίνησε, έχουμε τη λήξη των Παραγώγων της σειράς Δεκεμβρίου 2020 και άνοιγμα της νέας σειράς του Μαρτίου 2021. Η λήξη των Παραγώγων είναι ένα σημαντικό γεγονός μιας και συνήθως μας δείχνει αν οι ‘bulls’, ή οι ‘bears’ έχουν το ‘πάνω χέρι’ στα πρώτα ‘στοιχήματα’ της νέας χρονιάς.  

Πλησιάζουμε να κόψουμε το νήμα του 2021, με τη χρονιά να εξελίσσεται θετικά μεν, με περιορισμένη απόδοση δε. Παρ΄ όλα αυτά, αν αναλογιστεί κάποιος πόσα νέα χρήματα επενδύθηκαν μέσω Α.Μ.Κ. και έκδοσης νέων ομολόγων, θα πρέπει να μετρήσει πολλά χρόνια πίσω για να συναντήσει τέτοιες επιδόσεις και προθυμία στην Ελληνική Αγορά. Την Τετάρτη περιμένουμε ανακοινώσεις της FED και την Πέμπτη της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει τόνο στις αγορές. Δύσκολα, παρ΄ όλα αυτά, να έχουμε κάποια σημαντική έκπληξη στην εκπνοή του χρόνου και τα όποια νέα θα τα δούμε με τη νέα χρονιά.

Όλα δείχνουν ότι το 2021 το ΑΕΠ θα καταφέρει να πετύχει την ολική επαναναφορά, σε σχέση με το 2020, με την Ελλάδα να δείχνει ότι μπορεί να τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι το κλειδί για το επόμενο μεγάλο διάστημα για Οικονομίες και Αγορές. Από αυτόν θα κριθεί η ταχύτητα και το μέγεθος αύξησης επιτοκίων.

Τεχνικά, θα πρέπει να κατοχυρώσουμε το επίπεδο του 930 μονάδων.Είναι πολύ εκείνοι που συνεχίζουν να περιμένουν ένα ακόμα πτωτικό σκέλος, μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε πριν δύο εβδομάδες. Από την άλλη ψάχνουμε να βρούμε τους λόγους, που η Αγορά θα μπορούσε να σπάσει πτωτικά μία τόσο εκτεταμένη συσσώρευση εννέα μηνών, με τα μακροοικονομικά και τις επιδόσεις των Εταιρειών να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Η επίδοση του ΓΔ δείχνει φτωχή, όμως επιμέρους κλάδοι και μετοχές, έχουν προσφέρει πολλαπλάσιες θετικές αποδόσεις φέτος. Ο πρωταγωνιστής του έτους είναι ξεκάθαρα ο κλάδος της Πληροφορικής και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και την επόμενη χρονιά.

Σήμερα 

Η Κίνα εντοπίζει το πρώτο κρούσμα Omicron, οι μετοχές πέφτουν Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Shimao Group που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ ήρθε στο προσκήνιο Η ADB περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς για το 2021 και το 2022 για την αναπτυσσόμενη Ασία



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα