Πρώτο «πράσινο» στη Φάγε για τη μονάδα στην Ολλανδία

Προχωρά η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 07:01
UPD:07:02

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Μία ακόμα επί της αρχής «νίκη» για τη γαλακτοβιομηχανία Φάγε, καθώς πρόσφατα έλαβε το «πράσινο φως» από τις τοπικές αρχές του Hoogeveen για τη δημιουργία του εργοστασίου που δρομολογείται επί ολλανδικού εδάφους. Οι τοπικοί άρχοντες έδωσαν την έγκρισή τους, καθώς η επικείμενη επένδυση θα είναι η πρώτη μεγάλης έκτασης που πρόκειται να δημιουργηθεί στο βιομηχανικό πάρκο Riegmeer-Noord στο Hoogeveen.

Οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τους Λουξεμβουργιανούς, εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί στην εξέλιξη της δημιουργίας ενός εργοστασίου γιαούρτης, καθώς -πέρα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- το «ντεμπούτο» του ομίλου της Φάγε στο νέο βιομηχανικό πάρκο θα αποτελέσει μια καλή διαφήμιση ώστε να προσελκυσθούν και άλλοι επίδοξοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Διαδικασίες αδειοδότησης

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Invest in Holland, o δήμαρχος του Hoogeveen κ. Jan Zwiers ανέφερε ότι «βήμα προς βήμα, σε στενή διακομματική συνεργασία, έχει γίνει επεξεργασία σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που προβλέπει όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των λυμάτων, της παροχής νερού, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.». Η εταιρεία συνεργάζεται στενά, μεταξύ άλλων, με τον Οργανισμό Περιφερειακής Ανάπτυξης για την περιοχή της Βόρειας Ολλανδίας (ΝΟΜ), με τον Ολλανδικό Οργανισμό Ξένων Επενδύσεων (NFIA), την επαρχία Drenthe, την επιτροπή ύδατος, την εταιρεία ύδρευσηςWMD, τον όμιλο RENDO Groep (περιφερειακή εταιρεία δικτύου) και τον δήμο του Hoogeveen.

Επί του παρόντος εκπονούνται διάφορες μελέτες, ενώ απαιτούνται και μια σειρά από άδειες προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα μπορούν να αντέξουν μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση. Η γαλακτοβιομηχανία, ωστόσο, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση προαίρεσης για ένα οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της επένδυσης κυμαίνεται στα 150 εκατ. ευρώ και φιλοδοξία της εταιρείας είναι το νέο εργοστάσιο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η νέα μονάδα παραγωγής αρχικά θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικής γιαουρτιού ετησίως και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι παραγωγικά η Φάγε διαθέτει σήμερα δύο μονάδες παραγωγής γιαουρτιού, στη Μεταμόρφωση Αττικής και στο Johnstown των ΗΠΑ, καθώς και μία μονάδα τυροκομικών στα Τρίκαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φάγε στοχεύει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες «έξυπνες» και βιώσιμες τεχνολογίες με αυτές στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στις ΗΠΑ. Αυτή η εστίαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα ταιριάζει καλά με τον ολλανδικό τομέα αγροδιατροφής, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην οικοδόμηση της πιο καινοτόμου, βιώσιμης και ανταποδοτικής αλυσίδας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Σχολιάζοντας ο project manager ξένων άμεσων επενδύσεων στον διατροφικό τομέα κ. Reinder de Jong επισήμανε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την άφιξη της Φάγε στην Ολλανδία. Για ακόμα μια φορά υπογραμμίζεται η ισχυρή θέση του ολλανδικού γαλακτοκομικού τομέα».

Πολλαπλά οφέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τη Φάγε η κατασκευή εργοστασίου στην Ολλανδία έχει πολλαπλά οφέλη, αφού αυτόματα αποκτά ευκολότερη πρόσβαση στην πρώτη ύλη για το βασικό προϊόν της, το γιαούρτι από αγελαδινό γάλα, αλλά και στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ενδεχομένως με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας η εγχώρια παραγωγή στην Ελλάδα να μειωθεί και κατ’ επέκταση και οι ποσότητες γάλακτος που προμηθεύεται από Έλληνες παραγωγούς.

Το 2020 η Φάγε εμφάνισε πωλήσεις ύψους 521,3 εκατ. δολαρίων (περί τα 442 εκατ. ευρώ με βάση την ισοτιμία της περιόδου γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων), λειτουργικά κέρδη ύψους 70,8 εκατ. δολαρίων (60,1 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη ύψους 43,4 εκατ. δολαρίων (36,7 εκατ. ευρώ). 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα