Citigroup: Μεταξύ των μεγαλύτερων αναδόχων το 2007 στην Κίνα

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 13:50

ΜΕΤΑΞΥ των μεγαλύτερων αναδόχων το 2007 θα συγκαταλέγεται στην Κίνα η Citigroup Inc., που πέρυσι κατέλαβε την ενδέκατη θέση στην πώληση κινεζικών μετοχών, μετά την πρόσληψη τραπεζιτών επενδύσεων από την UBS AG και την Morgan Stanley.

«Το 2006 ήταν χρονιά επενδύσεων για εμάς και έληξε με μεγάλη κεκτημένη ταχύτητα», είπε Bob Morse, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής εταιρικής και τραπεζικής επενδυτικής στην Ασία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Χονγκ Κονγκ.

Η Citigroup στρογγυλοποίησε το 2006 με την πώληση μετοχών 1,94 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο της China Coal Energy Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής άνθρακα της Κίνας, από πλευράς εσόδων. Η πώληση, ήταν η μόνη δημόσια εγγραφή της τράπεζας στην Κίνα μέσα σε ένα έτος, κατά το οποίο οι κινεζικές εταιρείες άντλησε το ποσόν ρεκόρ των 49,8 δισ. δολ. από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανομένης της UBS AG και της Lehman Brothers Inc., επεκτείνονται στην Ασία, όπου η κλίμακα των συναλλαγών έφθασε στα ύψη και απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο από το σύνολο των εσόδων. Κίνα και Ινδία, είναι οι δύο μεγαλύτερες ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, που μοιράζονται πληθυσμό πλέον του 1/3 του παγκόσμιου.

Τα καθαρά κέρδη από την εταιρική και την τραπεζική επενδυτική της

Citigroup στην Ασία – εκτός της Ιαπωνίας – αναρριχήθηκαν 73% το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 510 εκατ. δολ., ξεπερνώντας σε κέρδη τη Βόρειο Αμερική για πρώτη φορά.

Φέτος η Citigroup επιδιώκει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κίνα, μετά τις αλλαγές των ομάδων της στο σκέλος της τραπεζικής επενδυτικής. Αυτόν τον μήνα, η Citigroup προσέλαβε τον Zhang Wendong, από τους επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της UBS AG στην Κίνα, για τη θέση του γενικού διευθυντή του σκέλους επενδύσεων. Τον Μάρτιο προσέλαβε επίσης τον Zhao Jing, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley στην Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι η Citigroup έμεινε εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων εγγραφών στην Κίνα πέρυσι, τα έσοδά της στην Ασία – εκτός από την Ιαπωνία – αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 10,4 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη στην περιφέρεια, ήταν 3,19 δισ. δολ. αποτελώντας το 15% των συνολικών του ομίλου, 9,8% υψηλότερα από το 2003.

Μόνο οι κινεζικές εταιρείες θα πουλήσουν φέτος μετοχές αξίας έως 55 δισ. δολ., είπε η πρόεδρος του σκέλους κινεζικών μετοχών της JPMorgan Chase & Co. στο Χονγκ Κονγκ, Jing Ulrich, κατά την εκτίμησή του στις 18 Ιανουαρίου.

Η Citigroup δημιούργησε το πρώτο της γραφείο στην Κίνα τον Μάϊο του 1902. Κατέχει μερίδιο 3,78% στην Shanghai Pudong Development Bank Co., κινεζική δανείστρια. Τον Δεκέμβριο του 2006, η Citigroup ήταν επικεφαλής ομάδας ξένων και Κινέζων επενδυτών για την αγορά του 86% της Guangdong Development Bank προς 24,3 δισ. γιουάν (3,1 δισ. δολ.). H Citigroup θα κατέχει μερίδιο 20%.

Αυτήν την εβδομάδα επιτάχυνε τον ρυθμό επέκτασης του δικτύουν στην Κίνα με την προσθήκη τριών νέων καταστημάτων, με αποτέλεσμα να αριθμεί στη χώρα συνολικά 16 καταστήματα.

Η Citigroup ήταν η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που άνοιξε κατάστημα στη Σαγκάη. Σήμερα, απασχολεί περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, στην Κίνα, με 4.000 στο Χονγκ Κονγκ και τους υπόλοιπους σε εννέα πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα