Πληθωρισμός- Τζο Μπάιντεν: Μια «επίμονα» δύσκολη σχέση

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 13:59
UPD:14:05
REUTERS/JONATHAN CHERRY

Με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τον Νοέμβριο, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 6,8% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση, θα είναι ο ταχύτερος ετήσιος ρυθμός από το 1982 και σημαντική αύξηση από το ποσοστό 6,2% τον Οκτώβριο.

Αφού αρχικά παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τομείς που ήταν πιο ευαίσθητοι στις διαταραχές λόγω πανδημίας και προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πληθωρισμός έχει διευρυνθεί στην αμερικανική οικονομία και πλέον δείχνει ότι εξελίσσεται σε «επίμονο πρόβλημα», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζέι Πάουελ, να αποσύρει πρώτος τον  χαρακτηρισμό «μεταβατικό» για τον πληθωρισμό.

Ακανθώδες πολιτικό ζήτημα για τον Λευκό Οίκο

Ο πληθωρισμός αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν την ώρα που αναζητά υποστήριξη για ένα τεράστιο σχέδιο δαπανών, με τους Ρεπουμπλικανούς και ορισμένους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς να έχουν υποστηρίξει ότι οι πρόσθετες δαπάνες θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, συμβάλλοντας σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση οικονομολόγων για τους Financial Times, οι δαπάνες που σχεδιάζει ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να αλλάξουν ουσιαστικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η πλειονότητα των 48 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι τα δύο νομοσχέδια δεν θα έχουν «καμία ουσιαστική επίδραση» στον πληθωρισμό, ενώ περίπου το ένα τρίτο είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριακά υψηλότερες πιέσεις τιμών με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός έχει καταλήξει να είναι ένα ακανθώδες πολιτικό ζήτημα για τον Λευκό Οίκο, επηρεάζοντας τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς και τις εκλογικές προοπτικές για το Δημοκρατικό κόμμα του κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση τήρησε αμυντική στάση πριν από την δημοσίευση της έκθεσης για τις τιμές καταναλωτή την Παρασκευή και ο πρόεδρος εξέδωσε μια σπάνια δήλωση προσπαθώντας να υποβαθμίσει το πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα δεδομένα.

«Οι πληροφορίες που θα δημοσιευτούν για την ενέργεια τον Νοέμβριο δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και δεν αντικατοπτρίζουν τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όπως στην αγορά αυτοκινήτων», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα