Πώς το ΕΣΔΙΦ θα δώσει ώθηση στη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 13:47
UPD:13:55
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, από 1 έως 6 μονάδες, αλλά και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματός τους κατά 0,5% έως 2,5%, μπορεί να φέρει η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ), σύμφωνα με υπολογισμούς του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Κατά τους ίδιους υπολογισμούς, η εφαρμογή του σχεδίου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστό φτώχειας στο συνολικό πληθυσμό από 0,4 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του σχεδίου που έγινε σήμερα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Το σχέδιο οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Στη συνέχεια κάθε θεματικός άξονας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, συναφείς, ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι εντός χρονοδιαγράμματος.

Η θέση των γυναικών σήμερα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε. στους πλέον κρίσιμους δείκτες ισότητας των φύλων και συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση. 

Τα βήματα που έχουν γίνει

Ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που καλύπτει με voucher 150.000 παιδιά και επιπλέον 13.500 φέτος καθώς και η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας (ΜeΤοo).

Παράλληλα έχουν επεκταθεί οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς, υλοποιείται το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν χώροι φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας

Κατά την παρουσίαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τις βασικές δράσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο για την Ισότητα των Φύλων. Όπως τόνισε, με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας υιοθετήθηκαν σημαντικές διατάξεις, αναφέροντας ενδεικτικά την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας, καθώς και τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. «Με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ προωθούμε το πρόγραμμα ‘Νταντάδες της γειτονιάς’ για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών στηρίζοντας τις εργαζόμενες μητέρες που συνήθως επωμίζονται το βάρος της ανατροφής των παιδιών. Και αξιοποιούμε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 περίπου βρέφη και νήπια, δράση που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με την έμπρακτη στήριξη της ισότητας. Αν και έχουμε διανύσει ως χώρα μεγάλη απόσταση για την εμπέδωση της Ισότητας των Φύλων, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια» είπε.

Στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από τα υπουργεία

Με τη σειρά της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων.

«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων, περιλαμβάνει 67 δράσεις. Και για πρώτη φορά ενσωματώνονται στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία ενώ προβλέπεται η δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», συμπλήρωσε η κ. Συρεγγέλα.

«Όχημα» για την ανάπτυξη η ισότητα στην αγορά εργασίας

Ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η ισότητα στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή και κυρίως την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο. Πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μπορεί να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση όπως και πολλές από τις δράσεις στο Εθνικό Σχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα