Ε. Μακρόν: Ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός στο επίκεντρο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 19:11
UPD:20:40
REUTERS/POOL

Η θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού θα αποτελέσει προτεραιότητα για την εξάμηνη Γαλλική προεδρία στην ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας σήμερα τις προτεραιότητές του, καθώς αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου. 

«Η Γαλλία στοχεύει ιδιαίτερα σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της Γαλλικής προεδρίας της ΕΕ. «Η οδηγία για τον κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν ορίζει έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ως μέσο όρο, αλλά ανεβάζει όλους τους χαμηλούς μισθούς χάρη σε έναν αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προεδρίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεν θέλουμε μια «Ευρώπη που δεν προστατεύει τους πιο αδύναμους». «Αυτή η Ευρώπη είναι που τροφοδότησε το Brexit», πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο πρώτος άξονας της Γαλλικής προεδρίας θα είναι η κυριαρχία της Ευρώπης. «Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι ουσιαστική», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως θα προωθήσει «μια ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλο για την άμυνα και την ασφάλεια που θα παρουσιάζει την κατάσταση των απειλών και θα καθορίζει τους στόχους και τους προσανατολισμούς»…«Ζούμε μια πολιτική στιγμή στην Ευρώπη όπου ο αναθεωρητισμός εγκαθίσταται σε πολλές χώρες, χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις που θέλουν να αμφισβητήσουν τις αξίες μας, την ιστορία μας», πρόσθεσε.

Η Γαλλία θα προωθήσει μια μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν με την καθιέρωση ενός πολιτικού πιλοτικού προγράμματος όπως υπάρχει για την ευρωζώνη. Ο Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού διακυβερνητικής υποστήριξης όταν ένα κράτος αντιμετωπίζει κρίση στα σύνορά του, επιτρέποντας ιδίως την υποστήριξη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων Frontex και την ενίσχυση των κρατών μελών όσον αφορά τον εξοπλισμό. Τόνισε επίσης ότι θα προωθήσει «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετανάστευσης», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία «μιας καλύτερης οργάνωσης της Ευρώπης όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης

Ο Μακρόν τόνισε πως πρέπει να υπάρξει «ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής και αλληλεγγύης» προκειμένου να ληφθούν υπόψιν τα διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και για να επιτευχθεί η ψηφιακή και κλιματική μετάβαση. «Μια σύνοδος κορυφής τον Μάρτιο θα έχει ως στόχο να δώσει ώθηση για αυτόν τον μετασχηματισμό», τόνισε και ζήτησε «κατάλληλους δημοσιονομικούς και οικονομικούς κανόνες για τον σκοπό αυτό».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε επίσης τον στόχο «συμφιλίωσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και των φιλοδοξιών για το κλίμα» με «μια συνεκτική επενδυτική πολιτική». Με στόχο ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι ήθελε να υποστηρίξει τους ευρωπαίους ψηφιακούς «παίκτες» για να κάνουν την Ευρώπη μια δύναμη στον τομέα, με μια «πραγματική ενιαία αγορά» και τους δικούς της κανόνες.

Νέα επίθεση στο Λονδίνο

 Ο Μακρόν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, που είναι τεταμένες λόγω του μεταναστευτικού και των αδειών αλιείας και απάντησε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει. Υποστήριξε ότι το Λονδίνο ήταν εκείνο που πίεσε για τη σύναψη του συμφώνου ασφαλείας AUKUS μεταξύ της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Ζήτησε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση «να συνεργαστεί καλόπιστα» με τη Γαλλία ενώ για το μεταναστευτικό εκτίμησε ότι ευθύνεται η Βρετανία επειδή «το βρετανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην παράνομη εργασία των ξένων».

«Όχι στο συμβολικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών»

Για το διπλωματικό αλλά όχι και αθλητικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εκτίμησε ότι θα ήταν ένα «πολύ μικρό και συμβολικό» μέτρο. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία ανακοίνωσαν το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Αγώνων, κατηγορώντας το Πεκίνο το Πεκίνο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στην περιφέρεια του Σιντζιάνγκ.

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε να εργαστεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να διασφαλίσει την προστασία των αθλητών σε όλον τον κόσμο αντί να εφαρμόζει συμβολικά μποϊκοτάζ.

Η Γαλλία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1 Ιανουαρίου 2022, για πρώτη φορά από το 2008.

Για τις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Επίσης ζήτησε να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει και πάλι» η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια απέναντι στις «νέες εντάσεις» στην περιοχή και «τις παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, όπως είπε.

«Αυτή η περιοχή βιώνει σήμερα νέες εντάσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης», είπε, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μιας συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Μακρόν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική «επαναδέσμευσης» αλλά και επενδύσεων στην περιοχή ώστε να διευκολύνει την οικονομική ενσωμάτωσή της και «να καταπολεμήσει την παρέμβαση, τη χειραγώγηση διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν, μέσω των Βαλκανίων, να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη», τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις δυνάμεις αυτές. Ζήτησε επίσης να αποσαφηνιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Τον Οκτώβριο οι ηγέτες των χωρών μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

New Deal με την Αφρική

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για την ασφάλεια του Σαχέλ και εξήγησε ότι θέλει να «εξευρωπαΐσει» τη «σχέση ασφαλείας» που έχει σήμερα η Γαλλία με την περιοχή αυτή της Δυτικής Αφρικής, όπου έχουν αναπτυχθεί Γάλλοι στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες.

Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας θα οργανωθεί μια σύνοδος μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής Ένωσης, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στόχος θα είναι «να επαναθεμελιώσουμε» την «κάπως κουρασμένη» σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων. Ο Γάλλος ηγέτες αναφέρθηκε σε ένα «οικονομικό και χρηματοδοτικό» New Deal με την Αφρική, εκτιμώντας ότι στους διεθνείς οργανισμούς η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάζει μια «κοινή στρατηγική» με την Αφρική σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα