Σε ρυθμούς συμφωνιών

Υψηλότερα οι βασικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ εξαγορών και συγχωνεύσεων έδωσαν και χθες τον τόνο στα διεθνή χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να κερδίζουν έδαφος καθώς εντείνονται οι προσδοκίες ότι οι εταιρείες είναι ακόμη υποτιμημένες μετά από ένα τετραετές ράλι.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων οδήγησε υψηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί αναμένοντας ένα κύμα νέων οικονομικών στοιχείων καθώς και την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια την Τετάρτη. Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και οι υψηλότερες των προβλέψεων αναλυτών κερδοφορίες απογείωσαν τις μετοχές σε υψηλό ρεκόρ εξαετίας τον τρέχοντα μήνα γεγονότα που θα παίξουν πιο σημαντικό ρόλο φέτος από πέρυσι, δήλωσαν αναλυτές. Η δραστηριότητα M&A θα είναι η κινητήριος δύναμη των χρηματιστηρίων φέτος δηλώνουν αναλυτές επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές φήμες για επικείμενες συμφωνίες. Οι συμφωνίες εξαγορών που ανακοινώθηκαν και αφορούσαν ευρωπαϊκές εταιρείες σημείωσαν αλματώδη αύξηση 47% το 2006, στο ρεκόρ των 1,48 δισ. τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,29% στις 1.517,07 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 6.239,90 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,67% στις 5.619,70 μονάδες και ο DAX κατά 0,53% στις 6.726,01 μονάδες.

Η μετοχή της Hochtief, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Γερμανίας, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, καθώς το περιοδικό Wirtschafts Woche δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το ενδιαφέρον αμερικανικών κατασκευαστικών για τις μονάδες της.

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε και η MAN μετά και τη φημολογία ότι η Volvo θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της.

Κέρδη και για τη μετοχή της British Airways, μετά και την απόφαση των υπαλλήλων της να αναστείλουν την απεργία καθώς ήρθαν σε συμφωνία με την εταιρεία.

Η Deutsche Telekom συμπαρέσυρε χαμηλά τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη της. Απώλειες και για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, France Telecom.

Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 0,28% στις 17.470,46 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα