Ιαπωνία: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, μείωση καταναλωτικών δαπανών

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 07:11

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι η ανάπτυξη ξεπέρασε τους καταναλωτές και άφησε την οικονομία να εξαρτάται από την επέκταση των εξαγωγών.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αναρριχήθηκε 0,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν για δωδέκατο μήνα, κατά 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Χωρίς την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, ενδέχεται να καθυστερήσει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το 0,25%, τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στον κόσμο. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2006, όταν ο μέσος όρος των εταιρικών κερδών αναρριχήθηκε 15,5%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,76 έναντι του δολαρίου στη 1:03 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 121,78 που ήταν πριν από την ανακοίνωσε των στοιχείων. Κατά μέσον όρο 41 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση 0,4%.

¶λλη κυβερνητική έκθεση έδειξε σήμερα ότι η ανεργία αυξήθηκε στην Ιαπωνία στο 4,1% τον Δεκέμβριο, από τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών του 4%, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη των μισθών θα παραμείνει χαμηλή. Οι αυξήσεις των μισθών έως τον Νοέμβριο ανήλθαν σε λιγότερο από 10.000 γιέν (82 δολ.) μετά την υποχώρησή τους περίπου 10% μεταξύ 1997 και 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα