Rinker: 13% υψηλότερα κέρδη για τον στόχο εξαγοράς της Cemex

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 11:25

ΑΥΞΗΣΗ 13% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Rinker Group Ltd., η εταιρεία υλικών κατασκευής κτιρίων της Αυστραλίας, που αμύνεται της προσφοράς εξαγοράς της από την Cemex SAB, διατηρώντας την πίεση στην μεξικανική εταιρεία να αυξήσει την προσφορά της ύψους 11,7 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 181,6 εκατ. δολ. ή 20,3 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 160,7 εκατ. δολ. ή 17,5 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Rinker που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στο 1,29 δισ. δολ. από 1,24 δισ. δολ. μετά την αύξηση της τιμής του τσιμέντου στην οποία προχώρησε.

Τα αποτέλεσμα βοηθούν τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, David Clarke να απορρίψει τον ισχυρισμό της Cemex ότι η πρότασή της είναι «πλήρης και δίκαιη» και ότι δεν έχει τη στρατηγική αύξηση των κερδών. Οι μετοχές της Rinker διαπραγματεύθηκαν 11% υψηλότερα σήμερα, από την προσφορά της Cemex.

Στις 27 Οκτωβρίου η Cemex προσέφερε 13 δολ. για κάθε μία μετοχή της Rinker σε μια προσπάθεια να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο. Οι μετοχές της αυστραλιανής εταιρείας έκλεισαν 42 σεντς υψηλότερα, στα 18,70 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ ή 14,45 δολ. ΗΠΑ, με βάση τη σημερινή ισοτιμία. H Rinker έχει πει ότι η προσφορά υποτιμά την αξία της, έως και 36%.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο κατά 4,8% ετησίως στο 1,12 εκατ., τα μέγιστα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας την εβδομάδα που πέρασε. Για το σύνολο του 2006 οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 17%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε 16 χρόνια.

Η Rinker θα ευνοηθεί όταν ανακάμψει η ζήτηση κατοικιών στις ΗΠΑ, επειδή επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε τρεις πολιτείες, οι οποίες θα αναπτυχθούν ταχύτερα στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του U.S. Census Bureau. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 80% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Σήμερα η Cemex, ανακοίνωσε 55% αύξηση των κερδών της το τέταρτο τρίμηνο, στα 377 εκατ. δολ. και επέκτεινε την προφορά της για την Rinker έως τις 30 Μαρτίου, καθώς περιμένει την έγκριση των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ.

Η Rinker δαπάνησε 54 εκατ. δολ. το τρίμηνο σε εξαγορές για το σκέλος της στις ΗΠΑ και έθεσε κατά μέρος 358 εκατ. δολ. για εξαγορά περισσότερων εταιρειών και την κατασκευή εργοστασίου τσιμέντου στις ΗΠΑ.

Η προσφορά της Cemex για την Rinker θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά αυστραλιανής εταιρείας, μετά από ένα έτος εξαγορών ρεκόρ. Οι προτεινόμενες εξαγορές στη χώρα αναρριχήθηκαν στα 200 δισ. δολ. ΗΠΑ πέρυσι, από 111 δισ. δολ. το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σύμβουλος της Cemex είναι η Citigroup Inc., ενώ τη θέση του συμβούλου της Rinker έχει η UBS AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα