Πρόεδρος Eurogroup: Στη γραμμή ΕΚΤ για τον πληθωρισμό- «Προσωρινές« οι αυξήσεις

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 12:02
UPD:12:08
REUTERES/GONZALO FUENTES

Με τον πληθωρισμό να βαίνει ανοδικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αν και πλέον αναγνωρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που αρχικά υπολόγιζε, επιμένει ότι θα είναι παροδικές.

Αυτό επανέλαβε σήμερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτηρίζοντας προσωρινή την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ακόμα κι αν χρειάζεται περισσότερος από το αναμενόμενο για να επιβραδυνθεί.

«Όταν μπούμε στο 2022, περιμένω να είμαστε κατά μέσο όρο περίπου πίσω στο 2%», δήλωσε ο Ντόναχιου σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αλλά χρειάζεται ξεκάθαρα λίγο περισσότερο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ξεκαθάρισε.

Τα σχόλια του Ντόναχιου είναι στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνα της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που υποστηρίζει ότι οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούνται από προσωρινούς παράγοντες, όπως το κόστος ενέργειας, που σύντομα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι η λέξη «παροδικό» δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει.

Παρόλο που αναγνωρίζει την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον ως ανησυχητική, ο Ντόναχιου δήλωσε σίγουρος για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Οποιαδήποτε απόφαση για το πότε θα καταργηθούν σταδιακά οι τρέχοντα μέτρα στήριξης που στοχεύουν στην τόνωση των οικονομιών «εξαρτάται πλήρως από το πού βρισκόμαστε με την ασθένεια», είπε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα