Πιέσεις στην ΕΚΤ να είναι «πιο σαφής» για τον πληθωρισμό, μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 11:13
UPD:11:15

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ εξέπληξε τους παίκτες της αγοράς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν άλλαξε τον τόνο του σχετικά με τον πληθωρισμό. Τώρα, οι οικονομολόγοι στην Ευρώπη λένε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει το ίδιο.

Ο Πάουελ είπε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι «είναι πιθανώς μια καλή στιγμή να αποσυρθεί αυτή η λέξη (παροδική) και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε» όταν μιλάμε για πληθωρισμό.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έχουν προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και οι διαχειριστές χρημάτων είναι δύσπιστοι σχετικά με το εάν η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στη ζώνη του ευρώ.

«Η "παροδικότητα" υποδηλώνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό. Αλλά ουσιαστικά δεν ξέρουμε αν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο George Buckley, επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανίας και της ευρωζώνης στη Nomura.

Πρότεινε ότι παραμένει ασαφές εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αφήσει πιο μόνιμο σημάδι στην οικονομία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικό υψηλό στο μπλοκ των 19 μελών στο 4,9% τον Νοέμβριο. Η πολιτική της ΕΚΤ είναι το 2% μεσοπρόθεσμα.

Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 – κάτι που υποδηλώνει ότι χρειάζεται ακόμη μια σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ προέβλεψε τον Σεπτέμβριο ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 2,2% στο τέλος του έτους. 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023. Αυτές οι εκτιμήσεις σύντομα θα αναθεωρηθούν.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, τα συνεχιζόμενα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και, πιο πρόσφατα, η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, «Όμικρον», θα μπορούσαν να ωθήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ο Buckley της Nomura είπε ότι όσο περισσότερο επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός, τόσο περισσότερες αγορές θα αισθάνονται ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υψηλότερος πληθωρισμός αυξάνει την πίεση για μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ο Nick Andrews, Ευρωπαίος αναλυτής της Gavekal Research είπε ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ «απέτυχε θλιβερά» να καθησυχάσει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων το 2022.

«Στο κλείσιμο της Τετάρτης, η αγορά βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είχε αυξηθεί κατά 23 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Μέχρι το τέλος της συνέντευξης Τύπου της Λαγκάρντ την Πέμπτη, βρισκόταν στις 32 μονάδες βάσης», είπε στο CNBC.

Στο μέλλον, οι παρατηρητές της ΕΚΤ αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να τονίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το επόμενο έτος.

«Περιμένω ακόμη από την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να «μειωθεί» το 2022, αλλά και να τονίσει ανοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε μέσω email ο Frederik Ducrozet, στρατηγός της Pictet Wealth Management. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να σημειώσει ότι «ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα και σίγουρα όχι τόσο όσο προβλεπόταν».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα