Φοροεκτιμήσεις

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 09:18
UPD:09:18
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Αποζημίωση τηλεργασίας

Προσδιορίσθηκε το ελάχιστο ποσό για την αποζημίωση τηλεργασίας (παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 σε μηνιαία βάση ως εξής, κατά περίπτωση: Α) ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των δεκατριών (13) ευρώ. Β) ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των δέκα (10) ευρώ. Γ) ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των πέντε (5) ευρώ. Το ποσό της περ. β) δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει το σχετικό κόστος απευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου -κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Το ποσό της περ. γ) δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που η τηλεργασία παρέχεται με εξοπλισμό που παρέχει ο εργοδότης. Σε περίπτωση που η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από είκοσι δύο (22) ημέρες ανά μήνα, λόγω παροχής της εργασίας στον χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ., καταβάλλεται το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας. Η καταβολή της αποζημίωσης της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 γίνεται στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές, και αιτιολογία: «καταβολή δαπανών τηλεργασίας». Η αποζημίωση της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.

Ανάκληση φορολογικής δήλωσης λόγω πλάνης

Η ανάκληση φορολογικής δήλωσης για έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης από πλάνη νομική χωρεί είτε με ιδιαίτερη ανακλητική δήλωση που υποβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή είτε και ευθέως με την προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να κωλύεται από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας άσκησης προσφυγής κατά της ρητής ή σιωπηρής απόρριψης επιφύλαξης διατυπωθείσας στην οικεία φορολογική δήλωση (ΣτΕ 660/ 1999 7μ., 1557, 1558/1999, 229/2001). Την ως άνω κρίση επανέλαβε το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 206/2021 απόφασή του.

Προσαύξηση περιουσίας -μεγάλα ποσά

Με βάση απόφαση του ΣτΕ (884/2016) η διαπίστωση προσαύξησης περιουσίας πρέπει να εδράζεται σε «μεγάλα ποσά» για τα οποία ο φορολογούμενος οφείλει να γνωρίζει την πηγή προέλευσής τους. Η έννοια «μεγάλα ποσά» εξειδικεύεται κατά περίπτωση ανάλογα με το προφίλ και την οικονομική δυνατότητα του φορολογουμένου και ως εκ τούτου η διαπιστωθείσα προσαύξηση περιουσίας πρέπει να κρίνεται όχι μόνο με βάση συγκεκριμένο ύψος κατάθεσης, αλλά και από τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως το επάγγελμά του, το είδος των εισοδημάτων του, την περιοδικότητα των καταθέσεών του, το πλήθος των συνδικαιούχων εκάστου λογαριασμού κ.λπ. Το δε τιθέμενο όριο καταθέσεων πάνω από το οποίο θα πρέπει να ζητείται από τον φορολογούμενο συγκεκριμένη αιτιολογία της κάθε μίας κατάθεσης πρέπει να είναι τέτοιο, που ο φορολογούμενος ουσιαστικά να μην υποχρεώνεται στα αδύνατα.

Δημοφιλή ερωτήματα

Ως παραγωγικές δαπάνες δεν νοούνται μόνο οι υποχρεωτικώς καταβλητέες βάσει νόμου ή δυνάμει συμβάσεως δαπάνες, αλλά και οι οικειοθελώς καταβαλλόμενες από την επιχείρηση δαπάνες. Παράδειγμα: η καταβολή αυξημένης αποζημιώσεως σε αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδοτήσεως υπαλλήλους, πέραν των νομίμων αποζημιώσεων είναι εκπεστέα ως παραγωγική και όταν ακόμα δίδεται σε όλους τους αποχωρούντες υπαλλήλους (ΣτΕ 2993/1991).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα