Market Beat: Η εβδομάδα ξεκινά με ούριο άνεμο από τα διεθνή

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 09:15
UPD:09:19
  • Η αγορά μετοχών στην Ασία παρουσιάζει μεικτή εικόνα με κυριαρχία των πιέσεων στο χρηματιστήριο του Χονκ Κόνγκ, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ εμφανίζουν υπολογίσιμα κέρδη, ειδοποιώντας για ανοδική έναρξη στη Wall Street σήμερα
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 σταθεροποιήθηκαν στο +1,0% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE 100 του Λονδίνου στο +0,7%.
  • Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα εγκαταλείπουν ορισμένα κέρδη
  • Το πετρέλαιο αναπηδά καθώς η Σαουδική Αραβία ανεβάζει τις τιμές του
  • Το δολάριο ΗΠΑ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών για το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, αλλά ο δείκτης του έναντι των κύριων ανταγωνιστών του ήταν σχετικά σταθερός στις 96,214 μονάδες.
  • Το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς στα 1,1295 δολάρια, πολύ πάνω από το πρόσφατο χαμηλό του στα 1,1184 ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό απέναντι στο ασφαλές καταφύγιο γιεν στα 113,01 γεν.
  • Το Bitcoin έχασε το ένα πέμπτο της αξίας του το Σάββατο, καθώς οι ανησυχίες μακροοικονομικού τύπου προκάλεσαν πωλήσεις αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin ήταν τελευταία στα 48.954 δολάρια, έχοντας φτάσει τα 41.967 δολάρια το Σαββατοκύριακο.
  • Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,36%, ενώ τον Νοέμβριο έχασε -3,38% και στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +1,33% με απόδοση έτους +8,68%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε +2,56%, το Νοέμβριο έπεσε -4,31% στο Δεκέμβριο κέρδισε +1,62% και στο 2021 κερδίζει +9,13%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,18%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +2,15% το Δεκέμβρη ενισχύθηκε κατά +0,23% έτσι αποδίδει στο 2021 +35,10%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σε καταστάσεις  όπου οι επενδυτές καλούνται να ανταποκριθούν μέσω των κινήσεών τους  έναντι άγνωστων κινδύνων, η τεχνική ανάλυση αποτελεί παγκόσμια επενδυτική σταθερά. Ως μόνη αποδεκτή μέθοδος προσέγγισης της πρόβλεψης της τάσης των μετοχικών αξιών

Οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν τη θετικότητα της ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά παράλληλα θέτουν όρια στην όποια αισιοδοξία εκφράζουν που θα τα καθορίσει η αποσαφήνιση της δράσης του στελέχους Όμικρον.

Σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec. “Θετικές προσδοκίες διαμορφώνονται ως προς την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, για την μετάλλαξη ‘Όμικρον’. Στον αντίποδα, ενεργή παραμένει η συζήτηση στις ΗΠΑ για επιτάχυνση του ‘tapering’, με αποτέλεσμα να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η επόμενη συνεδρίαση της FED στις 15 Δεκεμβρίου. Θα συνεχιστεί η νευρικότητα στις Αγορές και κατ' επέκταση στον ΓΔΧΑ. Η περιοχή των 900 - 910 μονάδων αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό όριο, στην παρούσα φάση”.

Ο κάθε έμπειρος ιδιώτης επενδυτής αναγνωρίζει, τη βαρύτητα της πληροφορίας που παρέχει η απόσταση της τιμής μιας υπό διαπραγμάτευση αξίας από τους ΚΜΟ200 (απλό και εκθετικό) για την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση της. Πάνω από τους ΚΜΟ200 οι πιθανότητες ανόδου στο μέλλον είναι μεγαλύτερες από αυτές της καθόδου. Αντίθετα η τιμή χαμηλότερα από αυτούς ειδοποιεί για εγκατάσταση ως κυρίαρχης της καθοδικής δυναμικής.

Με το -4,45% στις 26/11 ο ΓΔ πέρασε μετά από καιρό κάτω από αυτούς τους κυλιόμενους μέσους. Η αντίδραση την αμέσως επόμενη μέρα ήταν σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της στάσης των θεσμικών στην υπόλοιπη εβδομάδα και μήνα. Βοήθησε το διεθνές κλίμα, υπήρξε επίσης από θεσμικούς συντονισμένη προσπάθεια και η πρώτη συνεδρίαση έφερε άνοδο πάνω από +1,4%, αναδεικνύοντας παράλληλα τους πρωταγωνιστές της εβδομάδας. Ήταν οι Τράπεζες. Οι μέρες που ακολούθησαν παγκοσμίως, είναι παράδειγμα διαρκούς εναλλαγής της διάθεσης των διαχειριστών κεφαλαίων επαγγελματιών και ιδιωτών. Από το risk off στο risk on και αντιστρόφως από μέρα σε μέρα και ενίοτε, από το πρώτο στο δεύτερο μέρος της ημερήσιας διαπραγμάτευσης. Το εβδομαδιαίο αποτέλεσμα είναι κύρια πτωτικό στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Αλλά η Αθήνα πέτυχε μια άνοδο +2,36%, που ήταν αναγκαία (ως αντίθετη του τυχαίου) αλλά όχι ικανή να φέρει τον ΓΔ πάνω από τους δύο ΚΜΟ. Ξεπέρασε τον εκθετικό, αλλά είναι ακόμα 4 μονάδες χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ που βρίσκεται στις 883.

Η εξέλιξη θα καθοριστεί από την στάση των θεσμικών έναντι μετοχών όπως ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ήταν η ραχοκοκαλιά της αγοράς με άνοδο όσο και οι δείκτες. Πάνω σε αυτή την ομάδα ακούμπησαν τα κέρδη τους Τράπεζες μαζί με τις ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΧΑ ΕΥΔΑΠ ΜΥΤΙΛ. Έτσι απομακρύνθηκε ο ΓΔ από επίπεδα χαμηλών που ωθούσαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων, καθώς τα χειρότερα θα ήταν μπροστά.

Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec. αναφέρθηκε κύρια στα εταιρικά αποτελέσματα τονίζοντας, ότι το 3ο τρίμηνο έδειξε την δυναμική των Εταιρειών σε κανονικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του FTSE Large Cap, εκτός των Τραπεζών, που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής, σημείωσε αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση. Οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Αερ. Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ ανακοίνωσαν καλά αποτελέσματα, ενώ αδύναμα ανακοίνωσαν οι TITC και Σαράντης. Επιπλέον του FTSE Large Cap, πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι Fourlis, Byte και Μοτοδυναμική. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των Τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι Alpha BankΑΛΦΑ +0,38% και Τρ. Πειραιώς αδύναμα. Ωστόσο, τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις Τράπεζες.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα στη βδομάδα:

Στις 12.00 το μεσημέρι σήμερα η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, με τις προβλέψεις να κινούνται στην περιοχή του +11,5%, σε σχέση με το περυσινό γ’ τρίμηνο.

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 120.000 κοινών ομολογιών της Noval Properties. Αύριο επίσης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Μεταξύ Τετάρτης 8 και Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς του νέου εταιρικού ομολόγου 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ο φετινός Δεκέμβριος δεν φαίνεται να είναι παραδοσιακός

Από μήνας με αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για όσα επακολουθήσουν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και με τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων που προκαλούσαν συνήθως άνοδο (Santa Claus rally) έχει γίνει μήνας που εκκρεμούν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Οι επενδυτές καλούνται να αντιδράσουν στο άγνωστο που κουβαλάει η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, αλλά το ίδιο ισχύει για τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κατά τόπους κυβερνήσεις. Πιθανή είναι η ανάδυση μαύρων κύκνων από το γεωπολιτικό πεδίο. Τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν ανάλογα της εκτίναξης της δραστηριότητας σε κάθε οικονομικό πεδίο μετά την άρση των περιορισμών, αλλά η υψηλή ικανότητα μετάδοσης της παράλλαξης Όμικρον επανέφερε προσωρινά την ανησυχία για επιστροφή των lockdown.

Ποιος φοβάται την Όμικρον

Την  πρώτη εβδομάδα του μήνα εκτός της αναταραχής από την παράλλαξη Όμικρον, επήλθε παράλληλα η άρση της λέξης προσωρινές σαν χαρακτηριστικό των πληθωριστικών πιέσεων από την πλευρά της Fed. Ενώ η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρώπη προβλημάτισε και προφανώς θα ξεκινήσει η “γκρίνια” στο ταμπλό της αγοράς κρατικών ομολόγων. Ώστε να ανιχνευτούν οι προθέσεις της ΕΚΤ που βέβαια θα προκύψουν από την ισορροπία που θα ισχύσει στον Γαλλογερμανικό άξονα. Ωστόσο ενδεικτικό της ιδιόμορφης κατάστασης του εγκεφάλου των επαγγελματιών είναι το ακόλουθο φαινόμενο.   Οι μετοχές των εταιριών που επωφελήθηκαν περισσότερο από τα lockdown για τον Covid-19, είχαν τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα.

Είναι η αντίθετη αντίδραση από αυτή που θα περίμενε κανείς.  Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως η νέα παραλλαγή Covid omicron, που αναπτύσσει την πορεία της σε όλο τον κόσμο, ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο παγκόσμια. Οι μετοχές της αγαπημένης στην πανδημία Zoom υποχώρησαν 16,5% για την εβδομάδα, φτάνοντας σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 3 Δεκεμβρίου, πτώση 69% από το υψηλό ρεκόρ του τον Οκτώβριο του 2020. Οι μετοχές της ηλεκτρονικής αγοράς Etsy, που έγινε καταφύγιο για τους αγοραστές μασκών στις αρχές της πανδημίας, μειώθηκε κατά 20,6% για την εβδομάδα, ενώ η υπηρεσία παράδοσης φαγητού DoorDash σημείωσε πτώση 16%, το Shopify υποχώρησε 10,5% και το Netflix έπεσε 9,5%. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως ό,τι κι αν συμβεί με την Omicron, οι ΗΠΑ έχουν τελειώσει με τις διακοπές της οιασδήποτε δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. είναι πιθανό το όμικρον να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι λιγότερο θανατηφόρο, κάτι που θα ταίριαζε στο μοτίβο της εξέλιξης των ιών που παρατηρείται ιστορικά. Έγραψαν οι αναλυτές της, Μάρκο Κολάνοβιτς και Μπραμ Κάπλαν την Τετάρτη. Αυτό μπορεί τελικά να είναι θετικό για τις αγορές αξιών υψηλού κινδύνου, επειδή θα μπορούσε να στηρίξει την προσδοκία ότι το τέλος της πανδημίας είναι ορατό.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού έχει αναστατώσει τις αγορές, αφού ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Ωστόσο οι εξελίξεις πιθανά να αναδείξουν το στέλεχος Omicron σε καταλύτη για να μετατρέψει μια θανατηφόρα πανδημία σε κάτι πιο κοντά στην εποχική γρίπη, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην  πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το 55,55% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 έπεσε κατά -1,22%, τον Νοέμβριο -0,83% και στο 2021 αποδίδει +20,73%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,91%, στον 11ο μήνα έχασε -3,73%, με επίδοση +12,98% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -2,78%, τον Νοέμβριο -3,06%, με επίδοση στο 2021 +17,15%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -3,86%, στον Νοέμβριο έχασε -4,28%, στο 2021 κερδίζει +9,34%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,62%, το Νοέμβριο ανέβηκε +0,25%, στο 2021 +17,05%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,11% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +10,24%. Ο DAX  έχασε -0,57%, στο έτος αποδίδει +10,58%, ο CAC με μεταβολή +0,38%, στο 2021 κερδίζει +21,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,92%, στο έτος αποδίδει +2,08%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία πρόσθεσε +0,33%, με ετήσια επίδοση +16,67%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με απώλειες -0,28%, στο Νοέμβρη έχασε -2,64%, ενώ διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +15,97%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,78%, με επίδοση έτους -11,72%. Ο IPC του Μεξικού ενισχύθηκε κατά +2,23%, στο 2021 αποδίδει +14,82%. Ο χρυσός με πτώση -0,47%, βρέθηκε στα 1783,9 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,19%. Υποχώρησε κατά -2,86%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 66,20 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +36,76%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,51%, έχει απόδοση στο 2021 +2,13%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,09%, στο 2021 αποδίδει +3,30%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,03% στο έτος κερδίζει +20,53%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -1,30%, στο έτος χάνει -12,72%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,22% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +3,87% στο 2021.

Δεδομένα ενισχυτικά της αισιοδοξίας

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε ενίσχυσαν την ήδη ευνοϊκή μακροοικονομική εικόνα παγκόσμια, αφού σχεδόν όλες οι περιοχές ανέφεραν θετικά νέα αυτή την εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα στοιχεία της έρευνας των νοικοκυριών έδειξαν ένα τεράστιο κέρδος στην απασχόληση των νοικοκυριών που οδήγησε το ποσοστό ανεργίας στο 4,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν την πλήρη απασχόληση, πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε όπως και το FOMC (σημείωσαν από την Barclays). Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης  ISM του τομέα των υπηρεσιών του Νοεμβρίου ανήλθε σε νέο ρεκόρ, ενώ ο PMI για τη βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκε ενώ ήδη είχε κατακτήσει ένα ισχυρό επίπεδο. Παράλληλα  υπάρχουν αξιοσημείωτα σημάδια χαλάρωσης των πιέσεων στην αλυσίδα του εφοδιασμού, με άλλους δείκτες να υποδηλώνουν ότι τα λιμάνια της Νότιας Καλιφόρνια σημειώνουν πρόοδο για να μειώσουν το πλήθος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αναμένουν τη σειρά τους για να δέσουν.

Το μήνυμα και από αλλού ήταν παρόμοιο, με τους PMI της Markit που ερευνά για τη δραστηριότητα στην ευρωζώνη, να εμφανίζουν γενικά βελτιώσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο βιομηχανικός δείκτης PMI της Κίνας έδειξε να επιστρέφει σε περιοχή που υποδηλώνει επεκτατική δυναμική, μετά από επτά μήνες μετρήσεων με μειώσεις εν μέσω ενδείξεων συγκράτησης στις τιμές εισροών και εκροών, ενισχύοντας την αναδυόμενη Ασία. Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τα μηχανοκίνητα οχήματα, με τις συναρμολογήσεις να καταγράφουν ισχυρή άνοδο τον Οκτώβριο και ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να αναμένουν η παραγωγή να επιστρέψει στα επίπεδα του τέλους του 2020 έως τον Δεκέμβριο. Μπορεί να είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την αύξηση της παραγωγής και άρα της προσφοράς, αλλά η ανά μήνα άνοδος του ποσοστού  του πληθωρισμού συνεχίζει να προβληματίζει τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ενώ ο πρόεδρος της Fed Πάουελ πρότεινε να αποσυρθεί η λέξη «μεταβατικός» για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα, οι τελευταίες ανοδικές εκπλήξεις ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Η Fed διέγειρε τους σκεπτικιστές

“Ομολογουμένως, δεν περιμέναμε να τον ακούσουμε να το λέει αυτή την εβδομάδα, αλλά οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι πιστεύουμε ότι έπρεπε να το είχε πει πριν από μήνες”. Σημείωσε ο Patrick J O’ Hare στο Briefing.com. Συνέχισε τονίζοντας πως ήταν σαφές εκ των παρατηρήσεών του για τον πληθωρισμό ότι ο πρόεδρος της Fed ήθελε να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης της αγοράς τονίζοντας μια αλλαγή σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Όταν τα νέα για την παραλλαγή Omicron κυκλοφόρησαν την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, και οι αγορές μετοχών παγκόσμια άρχισαν να μπερδεύονται, υπήρξε μια αυθαίρετη υπόθεση ότι θα ανάγκαζε τη Fed να υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση με τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και, εξ ορισμού, με το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων.

Αυτό που έκανε ο πρόεδρος της Fed Πάουελ, ωστόσο, με τις παρατηρήσεις του, ήταν να ειδοποιήσει την αγορά ότι η διατήρηση υπό έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων είναι η νέα κορυφαία προτεραιότητα. Η παραλλαγή Omicron δεν είναι ένας κίνδυνος που έχει ενσωματωθεί στις τρέχουσες προβλέψεις της Fed, αλλά ακόμα κι έτσι, ο πρόεδρος της Fed έδειξε ότι θεωρεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που σχετίζεται με την Omicron είναι περισσότερο από την πλευρά του πληθωρισμού παρά από την πλευρά της αγοράς εργασίας. Ουσιαστικά, λοιπόν, η αγορά επανεξετάζει τις προσδοκίες της θεωρώντας ότι η Fed, πιθανότατα, θα υιοθετήσει ένα σχέδιο για να επιταχύνει τον ρυθμό της μείωσης του προγράμματος χαλάρωσης, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί τώρα έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, σε αντίθεση με τον Ιούνιο.

Η Fed θα το πράξει για να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες προαιρετικά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Οι παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο της Fed σχετικά με τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει την αφήγηση αναγκάζοντας την επανεξέταση της αγοραίας άποψης ότι η παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να ενεργοποιήσει υπέρ χαλάρωσης τη Fed. Αναγκάζει επίσης, σύμφωνα με τους συντηρητικούς αναλυτές, να ξανασκεφτούμε τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που έχει ήδη μεταφραστεί σε σημαντικές απώλειες για πολλές μετοχές υψηλής ανάπτυξης.

ΧΑ

“Ειδικών αποστολών” η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου

Πέντε συνεδριάσεις μετά από τη σημαδιακή βουτιά της Παρασκευής 26/11 λειτούργησαν σταθερά υπέρ της αναίρεσης της επιδείνωσης της στατιστικής εικόνας της αγοράς, ακόμα και στις μέρες που το πρόσημο στο κλείσιμο ήταν αρνητικό. Το -4,45% στο φινάλε της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου, οδήγησε την αγορά σε επίπεδα πιο χαμηλά από αυτά του απλού και του εκθετικού Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μια ανάλογη εξέλιξη ειδοποιεί για την επικράτηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθοδικής τάσης. Οι θεσμικοί λοιπόν αφιέρωσαν τη συμμετοχή τους στις δυο συνεδριάσεις του Νοεμβρίου που απέμειναν και στις τρεις του Δεκέμβρη που ξεκίνησε, για να αναιρέσουν αυτή την δυναμική. Εν μέσω απωλειών στους βασικούς δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων η Αθηναϊκή αγορά εμφάνισε κέρδη κατά +2,36%. Δεν είναι λίγο αλλά δεν θεωρήθηκε αρκετό. Οι ΚΜΟ200 την Παρασκευή 3/12 βρέθηκαν ο μεν απλός στις 883 (882,77) μονάδες και ο εκθετικός στις 865 (864,79) με τον Γενικό Δείκτη στις 879,23 ήτοι σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο.

Σε καταστάσεις  όπου οι επενδυτές καλούνται να ανταποκριθούν μέσω των κινήσεών τους  έναντι άγνωστων κινδύνων, η τεχνική ανάλυση αποτελεί παγκόσμια επενδυτική σταθερά. Ως μόνη αποδεκτή μέθοδος προσέγγισης της πρόβλεψης της τάσης των μετοχικών αξιών και δικαιολογείται η προσπάθεια των θεσμικών της αγοράς.

Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,36%, ενώ τον Νοέμβριο έχασε -3,38% και στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +1,33% με απόδοση έτους +8,68%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε +2,56%, το Νοέμβριο έπεσε -4,31% στο Δεκέμβριο κέρδισε +1,62% και στο 2021 κερδίζει +9,13%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,18%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +2,15% το Δεκέμβρη ενισχύθηκε κατά +0,23% έτσι αποδίδει στο 2021 +35,10%.                                                                                                                

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το διεθνές κλίμα. Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά, 93/17, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για μαζική αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η πρόσφατη φυγή από το ρίσκο. Οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,34 από 858,93 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,44%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 67,712 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,442 εκατ. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 559,81 μονάδες με άνοδο +2,46%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +1,45% στις 2088,37 από 2058,55 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +2,27%. Την Τρίτη σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4/10 για τον ΓΔ (857,87). Στο τέλος ο ΔΤΡ με rebound ενδοσυνεδριακά έκλεισε στις 554,17 με πτώση -1,01% και ώθησε τον ΓΔ σε κλείσιμο στις 867,71 μονάδες, με μεταβολή -0,42% ενώ είχε φθάσει ως το -1,55%. Ο συνολικός τζίρος με το rebalancing  των δεικτών MSCI ανήλθε στα 154,665 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 8,591 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,51% στις 2077,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε υποχώρηση -0,32%.

Την Τετάρτη συνεχίστηκε η απομάκρυνση από τις 857,87. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 877,24 μονάδες, με μεταβολή +1,10%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,777 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 13,519 εκατ. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +1,70%. Ο FTSE25 έκλεισε στις 2100,82 μονάδες, ήτοι  23,10 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +1,57%. Την Πέμπτη εφαρμόζοντας αμυντικές τακτικές εν μέσω καθοδικής τάσης παγκόσμια, με τον χαμηλότερο τζίρο στη βδομάδα στα 47,165, ο ΓΔ με οριακή πτώση -0,04% έφθασε στις 876,89 μονάδες, ενώ τα πακέτα είχαν αξία 1,583 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 565,25 μονάδες με άνοδο +0,30%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,03% στις 2101,38 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,62%. Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μέριμνα για την στατιστική εικόνα της αγοράς. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 879,23 μονάδες με μεταβολή +0,27%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 49,935 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,287. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 570,42 μονάδες με άνοδο +0,91%. Ο FTSE25 ανέβηκε +0,47% στις 2111,31 μονάδες ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,69%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,964 από 63,953 δις ευρώ την Παρασκευή. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,45 εκατ. ευρώ από 68 την προηγούμενη εβδομάδα και τα πακέτα είχαν μέση ημερήσια αξία 6,28 από 3,47 εκατ.

Η εικόνα των blue chip

Σε εβδομάδα ειδικών σκοπιμοτήτων οι μετοχές που εμφάνισαν μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών ήταν ασυνήθιστα πολλές. Αλφαβητικά οι εξής ΑΡΑΙΓ +2,78%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,19%, ΕΛΠΕ +2,05%, ΕΧΑΕ +2,36%, ΜΠΕΛΑ +2,63%, ΟΠΑΠ +2,04% και ΟΤΕ +2,50% και η πορεία τους στη συνέχεια θα είναι καθοριστική. Οι νικητές με άνοδο από +3% και πάνω, ήταν ΕΤΕ +7,89%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,75%, ΜΥΤΙΛ +5,31%, ΑΛΦΑ +4,90%, ΕΥΔΑΠ -4,31%, ΔΕΗ +4,28%, ΕΛΧΑ +3,11% και ΕΥΡΩΒ +3,01%. Η συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών υπογραμμίζει το ρόλο του κλάδου στην εβδομάδα που αναπτέρωσε τις προσδοκίες των αισιόδοξων. Επειδή η υποχώρηση χαμηλότερα από τους ΚΜΟ 200 ημερών δεν προκάλεσε μια αποφασιστική απομάκρυνση του ΓΔ από αυτούς. Αντίθετα με τη βοήθεια της ανόδου των μετοχών που προαναφέραμε, παρά τις απώλειες στα διεθνή, η Αθήνα με 4 μονάδες κέρδος θα περάσει πάλι ψηλότερα και από τους δυο ΚΜΟ200. Με άνοδο κάτω του +2% είχαμε τις ΑΔΜΗΕ ΒΙΟ με +1,82% την ΠΕΙΡ στο +1,81% και η ΣΑΡ +0,47%. Απέμειναν έξη με απώλειες η ΕΕΕ -2,09%, ΟΛΠ -0,78%, ΜΟΗ και TITC -0,73%, ΤΕΝΕΡΓ -0,45% και ΛΑΜΔΑ -0,29%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με διατήρηση ανοδικών προσδοκιών ξεκινά η εβδομάδα

Στην  τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,93 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2126,85 μονάδες, ήρθε στις 10:57. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2106,58 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2111,31 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,47% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα αυξήθηκε ελαφρά φθάνοντας στα 7,561 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 2/12.

Ο  FTSE25 σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε +2,56%, το Νοέμβριο έπεσε -4,31%, στο Δεκέμβριο κέρδισε +1,62% και στο 2021 κερδίζει +9,13%.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 451 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2124,00 μονάδες κατώτερο τις 2106,00, με τελευταίες πράξεις στις 2108,25 και κλείσιμο στις 2110,75 από 2098,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3323 από 3391 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 81 από 53 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2122,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2102,75 και τιμή κλεισίματος τις 2108,25 από 2097,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 167 από 134 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 104 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια για τρίτη μέρα στη σειρά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 18 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την Πέμπτη στις 565,25 με άνοδο +0,30% και ανώτερο μέρας τις 565,25 μονάδες.

Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 565,84 μονάδων (+0,10%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 568,32 (+0,54%), και ανώτερο τις 573,18 (+1,40%) έκλεισε στις 570,42 με άνοδο +0,91%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 15,282 από 9,902 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,38%) απασχόλησε 3,929 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,71%) 4,336 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,23%) απασχόλησε 1,826 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,80%) απασχόλησε 3,860 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,25 από 566,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 12.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για την τρέχουσα σειρά αλλά ενισχύθηκαν σε αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2885 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,06 ευρώ και δημιουργήθηκαν 96.378 από 96.621 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1957 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3046 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,75 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.993 από 31.601. Διακινήθηκαν επίσης 382 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 1776 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,916 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.567 από 28.006.  Διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 463 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,30 ευρώ και 32.105 από 32.103 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 677 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1208 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 1028 ΣΜΕ της ΜΙΓ και τα 237 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν  πολύ χαμηλό και περιορίστηκε στα 115 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ και στα 109 για ΟΛΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης  της Beta Sec.

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε, μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ φαίνεται να αναχαιτίζεται, τουλάχιστον στο επενδυτικό τοπίο. Οι πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια, δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου, ενώ το σύνολο της Επιστημονικής Κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία, που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού…

…Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις, αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας.

Οι 124 Εταιρείες του Εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10%, σε σχέση με το 2019.

Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων, για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα, καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων, επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών.

Παράλληλα, οι Εισηγμένες συνεχίζουν την διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους, χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών και κατά τους Χειμερινούς μήνες (Πλαστικά Θράκης CNL, κλπ), απόρροια των επιδόσεών τους.

Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%), φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.

Τα μεγέθη των Εταιρειών στην παρούσα φάση, λειτούργησαν ως δίχτυ ασφαλείας στις πιέσεις, πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα με το διεθνές περιβάλλον, σε αρνητικές συνεδριάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο.

Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς, για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη, ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών.

Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν “πλήρωσε” χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες, που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης.

Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες, επιτυχώς, ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση, η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες.

Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη, χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα, ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε την Αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886), δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών αντέδρασαν με περιορισμένο ενθουσιασμό στην άνοδο που εμφανίζεται σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σήμερα Δευτέρα 6/12, ενώ τα ομόλογα παρέδωσαν ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη τους και το πετρέλαιο σημείωσε ράλι καθώς η Σαουδική Αραβία ανέβασε τις τιμές του αργού.

Η έκθεση για τις μικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο δεν ανέτρεψε τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο επιθετική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αφήνοντας μια εβδομάδα αναμονής για την μέτρηση των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πρόωρη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Το στέλεχος Omicron παρέμεινε παράγοντας ανησυχίας καθώς η παραλλαγή εξαπλώθηκε περίπου στο ένα τρίτο των πολιτειών των ΗΠΑ, αν και υπήρξαν αναφορές από τη Νότια Αφρική ότι τα κρούσματα εκεί είχαν μόνο ήπια συμπτώματα.

Οι πρώτες συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές καθώς ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,4%. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα οι απώλειές του ήταν -0,85% με τον δείκτη στις 617,72 μονάδες.

Ο Ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε αρχικά -0,6%, ενώ στις 8:45 είχε πτώση -0,36% μάλλον γιατί επηρέασε ότι η κυβέρνηση σκέφτηκε να αυξήσει την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη ώστε να αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα από ένα πακέτο τόνωσης ρεκόρ ύψους 490 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κινεζικά blue chip κατόρθωσαν να σημειώσουν άνοδο στο πρώτο μέρος ως +0,7% αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε ότι το Πεκίνο θα μειώσει τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών «έγκαιρα». Ωστόσο στο δεύτερο μέρος με έντονες πιέσεις o CSI300 έχανε στις 8:45 δική μας ώρα -0,16% και ήταν στις 4893,12 μονάδες. Οι μετοχές της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group υποχώρησαν πάνω από 12% αφού δήλωσε ότι δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα είχε αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους. Με μικρά κέρδη απέμειναν στην Ασία το χρηματιστήριο της Αυστραλίας και της Ν Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα