Αλογοσκούφης: Η έξοδος από την επιτήρηση μία ανάσα, σε μία πορεία θα συνεχιστεί

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 20:09
UPD:20:51

Την ικανοποίησή του για τη γενικότερη κατάσταση τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό τομέα.

Ειδικότερα αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών των χωρών του ευρώ και σε αυτές του σημερινού Eco/Fin, ο υπουργός Οικονομίας χαιρέτησε την απόφαση των «27» για την έξοδο της Γαλλίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/30/1295882.htm .

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Στα Συμβούλια δεν συζητήθηκε η ελληνική οικονομία. Είναι βεβαίως εξαιρετικά θετικό για εμάς το ότι η Γαλλία πλέον εξέρχεται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Σήμερα έγινε σαφής αναφορά ότι οι επόμενες χώρες που ακολουθούν είναι η Γερμανία, η Ελλάδα και η Μάλτα, που βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν αποφάσεις φέτος και γι αυτές τις χώρες -δηλαδή, και για εμάς. Αλλά το σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η έξοδος από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος δεν σημαίνει και πλήρη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Υπάρχουν μεσοχρόνιοι στόχοι, οι ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Υπάρχει το ζήτημα της διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. -και στην Ελλάδα- και γι' αυτό η έξοδος από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος δεν είναι παρά μία αφορμή για μία ανάσα, σε μία πορεία που πρέπει να συνεχιστεί.

Στην Ελλάδα και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων αλλά και το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Είδαμε όλες τις δυσμενείς προβλέψεις που γίνονταν πριν από 2,5 χρόνια να διαψεύδονται. Υπήρχαν δυσμενείς προβλέψεις, η μείωση του ελλείμματος θεωρείτο περίπου ανέφικτη χωρίς εκτεταμένα φοροεισπρακτικά μέτρα. Και, όμως, προχώρησε η μείωση με βαθμιαίο τρόπο και προχώρησε αποτελεσματικά, χωρίς φορολογικά μέτρα ουσιαστικά.Και είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα και στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, που και εκεί γίνονταν δυσμενείς προβλέψεις».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τον Απρίλιο (οπότε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα κληθεί να βεβαιώσει τα στοιχεία των παρελθόντων ετών και να εκτιμήσει αυτά των επομένων ετών) θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα όχι μόνο συρρίκνωσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006, αλλά και ότι η συρρίκνωση αυτή θα συνεχισθεί και τα ερχόμενα έτη. Η επαλήθευση αυτής της κατάστασης, αλλά και της προοπτικής, θα γίνει τον Απρίλιο επί τη βάσει των μη επικαιροποιημένων στοιχείων, διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης, σπεύδοντας ωστόσο να προεξοφλήσει ότι και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία (βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ αναθεωρείται κατά 25% προς τα πάνω) η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι απολύτως ικανοποιητική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα