«Ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα επένδυση της Amazon Web Services, σε σύσκεψη που είχε με στελέχη της εταιρείας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των ΗΠΑ.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services Michael Punke σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη δεδομένης «της μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας» αλλά και «της αλλαγής που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και την Ελλάδα του σήμερα». Παρουσιάζοντας την επένδυση, ο κ. Punke εξήγησε πως η Τοπική Ζώνη η νέα υποδομή θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, που είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο.
Τι σηματοδοτεί η επένδυση
DIMITRIS PAPAMITSOS
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση της Amazon Web Services να επιλέξει την Ελλάδα για την εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, μίας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, «αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα».
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο «επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομία του αύριο».
Τι είναι οι Τοπικές Ζώνες
Οι Τοπικές Ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.
«Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας»
Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα» επισημαίνοντας πως «η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς». «Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι “παίκτες” επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του» ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. «Έχουμε μια πολιτική για το “cloud first “ και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Ίσως πείσουμε τον Τζεφ Μπέζος να κάνει κάτι στον διαστημικό τομέα στην Ελλάδα»
Αναφερόμενος μάλιστα στη συνάντηση που είχε με τον Τζεφ Μπέζος το καλοκαίρι σημείωσε: «Ίσως μπορούμε να τον πείσουμε να κάνει κάτι στον διαστημικό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι άλλο ένα συναρπαστικό επόμενο βήμα».
Αναπτύσσοντας το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι μία από αυτές είναι η πολιτική που δίνει προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)».
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε κάθε περίπτωση και για να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα που αφορά μία επένδυση, ώστε να την επιταχύνουμε, να βελτιώσουμε τις οικονομικές προοπτικές της», δήλωσε στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
naftemporiki.gr