Τουρκία: Νέα παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 13:46
UPD:13:49
REUTERS/UMIT BEKTAS

Για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα η Τουρκία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας σημείωσε ότι οι «μη υγιείς διακυμάνσεις των τιμών» την οδήγησαν στην απόφαση να παρέμβει προχωρώντας στην πώληση ξένων «σκληρών» νομισμάτων, όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η κεντρική τράπεζα ξόδεψε περίπου 1 δισ. δολάρια για την πρώτη παρέμβασή της την Τετάρτη, με την οποία επέστρεψε στην αμφιλεγόμενη πολιτική της «καύσης» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας για τη στήριξη της λίρας.

Η λίρα σημείωσε άνοδο έως και 3% στις άκρως ασταθείς συναλλαγές την Παρασκευή, αλλά άρχισε να χάνει τα κέρδη της. Αργότερα αρχισε να υποχωρεί 0,5%, στις 13,6 λίρες ανά δολάριο, κοντά δηλαδή στο πρόσφατο ιστορικό χαμηλό της.

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας υπό την πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 21,31% τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 3,51% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη που προέβλεπαν οι ειδικοί.

Παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα της χώρας επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Αυτή τη γραμμή υπηρετεί πιστά και ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, που ανέλαβε τα ηνία μετά την καρατόμηση του Λουτφί Ελβάν. 

Οι κίνδυνοι που προκαλεί η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Τουρκίας και ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού, οδήγησαν τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch στην υποβάθμιση της προοπτικής  (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «αρνητική».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα