Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε φάση υλοποίησης με μέγιστη εθνική βιομηχανική συμμετοχή έχει περάσει το εμβληματικό έργο των εθνικών δορυφόρων, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 248 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διαδικασία επιλογής των εταιρειών που θα υλοποιήσουν το έργο γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA), ο οποίος συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν συμμετοχή 30% σε ό,τι αφορά το hardware και το software και περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.
Ειδικότερα, το ΥΨΗΔ, μέσω της έκδοσης της ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις ενδιαφέροντος (Πρόσκληση RFI), κινητοποίησε ηγέτιδες εταιρείες (Large Systems Integrators και Primes) της ευρωπαϊκής διαστημικής αγοράς οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις με τη συμμετοχή της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.
Συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, κατατέθηκαν 11 προτάσεις. Σε 5 από αυτές ηγούνται ελληνικές εταιρείες. Στο σύνολο των προτάσεων συμμετέχουν 37 ελληνικές εταιρείες, 9 ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα και 11 ακαδημαϊκοί φορείς, καθώς και 14 εταιρείες του εξωτερικού (ηγούνται σε 6 προτάσεις).
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική ψηφιακή βιομηχανική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή. Από την Ελλάδα συμμετείχε ειδική επιτροπή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάση Στάβερη - Πολυκαλά, ο οποίος εργάζεται συστηματικά για την υλοποίηση του έργου.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος της ESA, τον Ιανουάριο θα επιλεγούν οι 3 καλύτερες προτάσεις από τις 11. Στη συνέχεια στους τρεις θα γνωστοποιηθεί η προκήρυξη του έργου για να καταθέσουν την προσφορά τους ώστε να υπάρχει ανάδοχος τον Ιούνιο. Στόχος είναι να ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2022.
Σε ανακοίνωσή της χθες η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις παραπάνω εξελίξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαδικασία της ESA αποδεικνύουν την ωριμότητα της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας την οποία οι ξένες εταιρείες - κολοσσοί εμπιστεύονται όχι μόνο για την υποστήριξη υπηρεσιών αλλά κυρίως για τη σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη ολοκληρωμένων συστημάτων και υποσυστημάτων (Space Hardware & Software) που θα επιχειρήσουν από το διάστημα».