BoE: Η «Όμικρον» μπορεί να διατηρήσει ψηλά τον πληθωρισμό

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 12:47
UPD:13:02
EPA/ROLEX DELA PENA/POOL

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού μπορεί να βλάψει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη στη Βρετανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το στέλεχος και μια σειρά από άλλα δεδομένα, προτού αποφασίσουν αν θα ενεργήσουν, δήλωσε η διαμορφώτρια πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, Κάθριν Μαν.

Ωστόσο, η Mann, η οποία τάχθηκε την πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σταθερών στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, είπε ότι έδινε προσοχή σε μια σειρά από μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών για τη νέα παραλλαγή του Covid-19, της στρατηγικής τιμολόγησης των επιχειρήσεων και της αλυσίδας εφοδιασμού. Προειδοποίησε επίσης ότι ο αντίκτυπος του νέου στελέχους μπορεί να τονώσει τον πληθωρισμό καθυστερώντας την επιστροφή στις δαπάνες για υπηρεσίες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες που πρέπει να δοθούν, ειδικά όσον αφορά την Όμικρον, επομένως είναι πρόωρο να μιλήσουμε ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα», είπε η Μαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Barclays.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το νέο στέλεχος θα εμποδίσει την BοE (Bank of England) να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και έχουν μειώσει τις πιθανότητες μιας τέτοιας κίνησης σε περίπου 50%, από σχεδόν βέβαιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, το σχόλιό της σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Barclays την Τρίτη είναι ότι εάν η κεντρική τράπεζα δεν αυστηροποιήσει τις πολιτικές της, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της BoE περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Προτείνει να συμμερίζονται ορισμένες από τις ανησυχίες των μελών της MPC.

Η Μαν πρόσθεσε ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να επιβραδύνει τη ζήτηση, απαιτώντας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν διάφορα δεδομένα προτού αποφασίσουν για τις ενέγειές τους.

Η προειδοποίησή της αντανακλά τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζέρι ΠάουελΜιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών, ο Πάουελ είπε ότι «μάλλον ήρθε η στιγμή να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη» και ότι «οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού αυξήθηκαν».

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πάουελ, δεδομένου ότι επί μήνες η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα