Κέρδη σημειώνει ο χαλκός στη Σαγκάη

Μετά την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 08:22

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, εν μέσω της προοπτικής αύξησης της ζήτησης, καθώς βελτιώθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και των εικασιών ότι οι προμήθειες ενδέχεται να μειωθούν, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ορυχείο της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, της Χιλής.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% το τελευταίο τρίμηνο, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Εμπορίου της χώρας, χθες. Η ένωση των εργαζομένων στην BHP Billiton Ltd., ψήφισαν υπέρ της απεργίας στο ορυχείο της Cerro Colorado στη Χιλή, με οικονομικά αιτήματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Mario Yanez, στις 30 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση τον Απρίλιο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε σήμερα άνοδο έως 900 γιουάν, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 53.430 γιουάν (6.886 δολ.) ο μετρικός τόνος. Κατά το μέσον της συνεδρίασης το βιομηχανικό μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 53.190 γιουάν.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 430 γιουάν, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας σήμερα στα 55.830 γιουάν ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε άνοδο 20 δολ., φθάνοντας στα 5.755 δολ. ο τόνος, στις 12:06 μ.μ., ώρα Σαγκάης, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη ημέρα.

Χθες η BHP Billiton εξέφρασε την επιθυμία της να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους στο Cerro Colorado για θέματα μισθών, καθυστερώντας μια πιθανή απεργία έως τις 7 Φεβρουαρίου είπε ο Yanez. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο απέρριψαν στις 30 Ιανουαρίου την προσφορά της διοίκησης για τους μισθούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο.

Οι τιμές του χαλκού βρίσκονται 9% χαμηλότερα φέτος, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2004, αποτέλεσμα των ανησυχιών ότι η ζήτηση θα υστερήσει της προσφοράς.

Η ζήτηση υποχώρησε το 2006, στη διάρκεια του οποίου η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση μέσα σε 15 χρόνια και οι μεταλλουργίες αύξησαν την παραγωγή τους.

Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να συρρικνωθεί λιγότερο του 10% φέτος, καθώς η κυβέρνηση περιορίζει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την Academy of Macroeconomic Research, χθες.

Στη Σαγκάη, το αλουμίνιο για παράδοση Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 200 γιουάν, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 19.510 γιουάν ο τόνος. Στο μέσον της συνεδρίασης το αλουμίνιο διαπραγματεύθηκε στα 19.450 γιουάν ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα