Shell: Υψηλότερα κέρδη από την αύξηση των τιμών πετρελαίου

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 09:39

ΑΥΞΗΣΗ 21% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου υπερείχαν των ζημιών της παραγωγής της στη Νιγηρία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,28 δισ. δολ. από 4,37 δισ. δολ. που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Shell, Jeroen van der Veer, αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή και τα αποθέματα, καθώς οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νιγηρία, περιόρισαν την παραγωγή και η εταιρεία παρέδωσε το ήμισυ του μεριδίου της στο venture πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία. Οι τιμές του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, κυμάνθηκαν πλέον των 66 δολ. το βαρέλι πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές Β τάξης της Shell, υποχώρησαν χθες 0,6%, φθάνοντας 1.706 πένες η μία. Αυτές οι μετοχές πέρυσι υποχώρησαν 3,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν τη χρονιά που πέρασε στα 61,05 δολ. το βαρέλι, 22% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου και 1 σεντ υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Από τα τέλη του 2001 έως και το 2005, οι τιμές του αργού, υπερτριπλασιάστηκαν.

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου επέτρεψε στον Van der Veer να αυξήσει τον προϋπολογισμό εξερεύνησης πέρυσι, ωστόσο η αύξηση του εργατικού κόστους και του κόστους εξοπλισμού, ψαλίδισε τη δύναμη των δαπανών.

Η Exxon Mobil Corp., η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαιοειδών του κόσμου, θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία ενδέχεται να ανακοινώσει ότι τα κέρδη μειώθηκαν 11% ανά μετοχή στο 1,52 δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 17 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H βρετανική BP Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η εταιρεία πιθανόν να πει ότι τα κέρδη – εξαιρουμένων των αλλαγών τα αποθεμάτων και των έκτακτων στοιχείων – μειώθηκαν 12%, φθάνοντας στα 3,89 δισ. δολάρια.

Η ConocoPhillips, η πρώτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών που ανακοίνωσε αποτελέσματα στις 24 Ιανουαρίου, εμφάνισε για πρώτη φορά μείωση των κερδών της σε τέσσερα χρόνια, αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν 13%, φθάνοντας στα 3,2 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Στη Νιγηρία οι ζημιές μετά τις επιθέσεις ανταρτών, περιόρισαν την παραγωγή της Shell κατά 160.000 έως 170.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Van der Veer στις 26 Ιανουαρίου. Η εταιρεία τον Ιούλιο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παραγωγή της στα 3,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 3,5 εκατ. έως 3,8 εκατ. βαρέλια, επικαλούμενη τις ζημίες από τις επιθέσεις ενόπλων στις εγκαταστάσεις της στη χώρα.

Τον Δεκέμβριο η Shell παρέδωσε το ήμισυ του μεριδίου της στο έργο της Ρωσίας Σαχαλίνη-2 στην OAO Gazprom, κάτι που μπορεί να μειώσει τα αποδεδειγμένα αποθέματά της κατά περίπου 500 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Daniel Barcelo της Banc of America Securities LLC, κατά την εκτίμησή του τον Δεκέμβριο.

Από τους 34 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg, που παρακολουθούν τη Shell, 56 εισηγούνται για τις μετοχές της εταιρείας «buy», 10 «hold» και πέντε εισηγούνται «sell».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα