Με «αντισώματα» έναντι της μετάλλαξης Όμικρον οι αγορές - Ανάκαμψη σε Αθήνα και Ευρώπη

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 10:53
UPD:11:46
REUTERS/STAFF

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ο πανικός δεν κράτησε για πολύ στις αγορές. Οι αγοραστές επέστρεψαν σήμερα στην Ευρώπη και τα χρηματιστήρια άνοιξαν με κέρδη, καλύπτοντας έτσι μέρος των μεγάλων απωλειών της περασμένης Παρασκευής, που κρίθηκαν υπερβολικές. «Οδηγός» της ανάκαμψης είναι ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής, που είχε δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω εντεινόμενων φόβων για το πόσο απειλητική είναι η Μετάλλαξη Όμικρον.  

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει χαρακτηριστεί πηγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος και επισημαίνει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης και δυνατότητα του νέου στελέχους να εξαπλωθεί ανά τον κόσμο. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 έναντι του νέου στελέχους. Και αυτό θα το μάθουμε σε περίπου 10 ημέρες με δύο εβδομάδες. Έως τότε οι κυβερνήσεις επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Το ενδεχόμενο νέων lockdown ήταν αυτό που τρόμαξε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται σήμερα πιο ψύχραιμοι και με διάθεση να περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Έτσι στις 10:50 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,1%, ύστερα από πτώση 3,7% την Παρασκευή- στη χειρότερη συνεδριάσή του από τον Ιούνιο του 2020. Το σύνολο των κλάδων του δείκτη κινούνται σε θετικό έδαφος, με εκείνον των Ταξιδιών και Αναψυχής, που περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες και tour operators, να καταγράφει κέρδη 3,4%. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε έρθει αντιμέτωπος με απώλειες άνω του 9%, ενώ στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας έχασε το 13,5% της αξίας του. 

Το κλίμα είναι θετικό ανά την Ευρώπη. Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,1% όσο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη. Άνοδο 1,4% σημειώνει ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Το θετικό ρεύμα ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σχεδόν 1% κοντά στις 867 μονάδες.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι άνοδο θα έχουμε και στη Wall Street το απόγευμα. Συγκεκριμένα ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, αναμένεται να ανοίξει με κέρδη 0,6%. Ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο την περασμένη Παρασκευή. Άνοδο 0,4% παρουσιάζουν τα futures του Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street, ενώ στο +0,9% είναι τα futures του Nasdaq.  

Στην αγορά εμπορευμάτων το κλίμα έχει επίσης αλλάξει. Η τιμή του μπρεντ μετά το σφυροκόπημα της περασμένης Παρασκευής, καταγράφει σήμερα άνοδο 5% στα 75,15 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια η εικόνα για το αμερικανικό αργό, με την τιμή του στα να κάνει άλμα 5,41% στα 71,84 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός που λειτούργησε ως καταφύγιο την περασμένη Παρασκευή, βλέπει σήμερα την τιμή του να ενισχύεται ελαφρά μόνο (0,5%) στα 1.795 δολάρια η ουγκιά.  

Σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα των αγορών, η Capital Economics επισημαίνει ότι οι επενδυτές άκουσαν ουσιαστικά τις καθησυχαστικές επισημάνσεις που ακούστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις εκκλήσεις για στάση αναμονής, ενώ φαίνεται να ποντάρουν σε ένα καλό σενάριο που θέλει τα επιτόκια να παραμένουν σε αρνητικά έδαφος και την οικονομική ανάκαμψη να συνεχίζεται.

«Εάν η Όμικρον αποδειχθεί λάθος συναγερμός, όπως είχε γίνει και με το στέλεχος Βήτα το περασμένο καλοκαίρι- τότε η όρεξη για ρίσκο μπορεί πολύ γρήγορα να αποκατασταθεί» σχολιάζει ο Νιλ Σίρινγκ της CE. Υπογραμμίζει ωστόσο πως «η έντονη αντίδραση στο νέο αυτό επεισόδιο της πανδημίας υπογραμμίζει τόσο ευάλωτα σε πτώση είναι τα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού σε τόσο υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων». 

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα