Mitsubishi Chemical: 4,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Tanabe

Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 11:06

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Tanabe Seiyaku Co. έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Ιαπωνίας, Mitsubishi Chemical Holdings Corp., σε μία εμπορική συναλλαγή ύψους 560 δισ. γιέν (4,6 δισ. δολ.), κίνηση η οποία σχεδόν θα διπλασιάσει τις πωλήσεις του φαρμακευτικού σκέλους της εταιρείας.

Η Mitsubishi Chemical θα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην συνδυασμένη φαρμακευτική εταιρεία, μετά την διάθεση από την Tanabe 0,69 μετοχών για κάθε μία μετοχή της Mitsubishi Pharma Corp., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στη φαρμακευτική αγορά 60 δισ. δολ. της Ιαπωνίας πιέζονται να συγχωνευθούν, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, καθώς η κυβέρνηση μειώνει τις τιμές των φαρμάκων που συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών των εταιρειών στο εσωτερικό. Η συνδυασμένη εταιρεία που θα διοικείται από τον πρόεδρο της Tanabe, Natsuki Hayama, θα έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 408 δισ. γιέν, λιγότερα από τα μηνιαία έσοδα της αμερικανικής Pfizer Inc. της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο.

Η Tanabe, εταιρεία πώλησης στην Ιαπωνία του υπ’ αριθμόν ένα σκευάσματος κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στον κόσμο, και η Mitsubishi Pharma, είπαν στις 18 Ιανουαρίου ότι βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση. Η ανακοίνωση, ώθησε τις μετοχές της Tanabe στα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 459 δισ. γιέν.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στην Ιαπωνία. Σήμερα οι μετοχές της Tanabe έκλεισαν 5 γιέν χαμηλότερα, ποσοστό 0,3%, στα 1.655 γιέν η μία. Οι μετοχές της Mitsubishi Chemical σημείωσαν άνοδο 21 γιέν, ποσοστό 2,5%, στα 855 γιέν η μία.

Η δομή της εμπορικής συναλλαγής θα επιτρέψει στη νέα φαρμακευτική εταιρεία να διαπραγματευτεί το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Τον μήνα που πέρασε η Tanabe ανακοίνωσε 15% υψηλότερα κέρδη για το εννεάμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, στα 18,8 δισ. γιέν, σε πωλήσεις 140 δισ. γιέν. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης θα είναι 176,5 δισ. γιέν από 228 δισ. γιέν της Mitsubishi Pharma.

Η Μitsubishi Chemical ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Mitsubishi Pharma τον Οκτώβριο του 2005. Τα καθαρά κέρδη του σκέλους το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν 28% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 13,6 δισ. γιέν.

Η Mitsubishi Chemical και η Mitsubishi Pharma θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους για το εννεάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, στις 5 Φεβρουαρίου. Η Mitsubishi Chemical παράγει πλαστικά και διαθέτει επίσης πρώτες ύλες για πολυεστέρες, μπογιές και κόλλες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα