Nippon Oil: Xαμηλότερη αξία αποθεμάτων, μείωση των κερδών το τρίμηνο

Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 11:18

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση σε ποσοστό της τάξης του 81%, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου, περιορίζοντας την αξία των αποθεμάτων της, σε συνδυασμό με τον πιο ζεστό καιρό που μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας πετρελαίου της Ιαπωνίας, Nippon Oil Corp.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,5 δισ. γιέν (62 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου από 39,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5,6%, φθάνοντας στο 1,68 τρισ. γιέν, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των πετρελαιοειδών.

Η Nippon Oil όπως η Exxon Mobil Corp. και η Royal Dutch Shell Plc, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, εμφανίζουν χαμηλότερα κέρδη από την επεξεργασία αργού σε καύσιμα. Η ζήτηση βενζίνης στην Ιαπωνία μειώθηκε το 2006 για πρώτη φορά σε 32 χρόνια, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η αλλαγή αυτοκινήτου σε μικρότερα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, μείωσαν την κατανάλωση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη κυμάνθηκαν το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου στα 60,16 δολ. το βαρέλι, 11% χαμηλότερα από τα 67,70 δολ. το βαρέλι, κατά το προηγούμενο από αυτό τρίμηνο, περιορίζοντας την αξία των αποθεμάτων αργού και καυσίμων της Nippon Oil κατά 50,3 δισ. γιέν.

Κατά το εννεάμηνο τα κέρδη της Nippon Oil υποχώρησαν 41%, στα 71,6 δισ. γιέν – έως τις 31 Δεκεμβρίου – από 121,3 δισ. γιέν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Nippon Oil αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης και επειδή αυξήθηκε η παραγωγή από τις μονάδες της στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 βαρέλια ημερησίως στην Αυστραλία και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα καθαρά κέρδη για το σύνολο της χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 78 δισ. γιέν υψηλότερα της εκτίμησης του Οκτωβρίου για 77 δισ. γιέν. Η Nippon Oil αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης, στα 6,64 τρισ. γιέν, από 6,73 τρισ. γιέν.

Απώλειες 1,3% σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κλείνοντας στα 820 γιέν η μία, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές υποχώρησαν 11%, με αποτέλεσμα να έχουν την ένατη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 225 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Nikkei 225.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα