Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Κύμα ρευστοποιήσεων- το εντονότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020- σαρώνει σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού με τις 33 μεταλλάξεις που εντοπίστηκε σε χώρες της Αφρικής έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αφού οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντί του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, ενώ οι αρχές διεθνώς βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Μετά τη Βρετανία και το Ισραήλ και η Ε.Ε. να ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα σε πτήσεις από χώρες του αφρικανικού νότου. Οι εξεξλίξεις αυτές ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στα χρηματιστήρια και τρέπουν τους επενδυτές σε φυγή.
Με απώλειες άνω του 3% έρχεται αντιμέτωπο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κοντά στο 3% κυμαίνεται η πτώση ανά την Ευρώπη. O FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρούν 2,8%. Εντονότερες οι πιέσεις για τον CAC 40 στο Παρίσι, που κινείται στο -3,6%. Παρόμοιο το σκηνικό σε Μιλάνο και Μαδρίτη.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 2,9%. Σφυροκόπημα δέχονται οι αεροπορικές εταιρείες με τον κλάδο τους στο -5,7%, ενώ ο αεροναυπηγικός κολοσσός Airbus είναι σε ελεύθερη πτώση (-14%). Aπώλειες άνω του 5% και για τις τράπεζες. Ο κλάδος του πετρελαίου - φυσικού αερίου εξελίσσεται επίσης σε μεγαλύτερο «βαρίδι» με απώλειες 4,7% - τις μεγαλύτερες ημερησίες από τον Ιούνιο του 2020.
Οι Ευρωπαίοι πήραν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από την Ασία. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο κατέγραψε πτώση 2,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 2,65%. Αρνητικό το κλίμα και στο Σίντνεϊ με τον S&P/ASX να υποχωρεί 1,73%. Στο -2,43% ο ινδικός BSE Sensex. Πιο συγκρατημένες ήταν οι απώλειες στη Σανγκάη με τον Σύνθετο Δείκτη στο -0,5%. «Η Covid είναι ξανά στο τραπέζι» σχολίασε ο Τακέο Καμάι, επικεφαλής υπηρεσιών της χρηματιστηριακής CLSA στο Τόκιο.
Σφυροκόπημα και για πετρέλαιο - ευρώ
Στην αγορά πετρελαίου ό,τι δεν πέτυχε η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις αγορές, το πετυχαίνει ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας. Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί περισσότερο από 5% στην αγορά του Λονδίνου.
Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται σήμερα και το ευρώ, καθώς οι φόβοι για επιστροφή των lockdown ανά την Ευρώπη ενισχύουν τα σενάρια για παράταση στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ήδη τα πρακτικά της αποκαλύπτουν, όπως σημειώνει η Capital Economics, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα έχουμε τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, που ανέφερε ότι η Φραγκφούρτη εξετάζει τρίμηνη παράταση του προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε για αργότερα και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Υπό τις συνθήκες αυτές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει 6,5 χρόνια, έναντι του ελβετικού, με την ισοτιμία στο 1,044 φράγκα ανά ευρώ.