Διεθνής ανησυχία για τη νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 07:34
UPD:09:01
EPA/KIM LUDBROOK
A- A A+

Συνεδριάζει την Παρασκευή εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να συζητηθεί τι σημαίνει για τα εμβόλια και τις θεραπείες η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική.  

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παραλλαγή B.1.1.529 είναι πολύ χειρότερη από την Δέλτα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, αλλά μπορεί επίσης να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει την έντονηχ ανησυχία των επιστημόνων, με τους ερευνητές να την περιγράφουν ως την πιο ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού που έχουν συναντήσει. Γι αυτό και στη συνεδρίαση του ΠΟΥ αναμένεται να χαρακτηριστεί το νέο στέλεχος ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Παράλληλα, την Πέμπτη, το Ισραήλ απαγόρευσε τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες, ενώ η Βρετανία έβαλε έξι αφρικανικές χώρες στην «κόκκινη» λίστα της. 

Γιατί ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές

Αναλυτικότερα, το στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid. Σε αυτό το χαρακτηριστικό αποδίδει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) την ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή.

Όπως εξηγεί: «στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι, εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20%, θα νοσήσει ήπια». 

Στο ίδιο πνεύμα και η πικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σουμίγια Σουαμινάθαν, εξήγησε ότι η νέα παραλλαγή φέρει «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας». «Η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που απαιτούν και θα υποβληθούν σε περαιτέρω μελέτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Από την πλευρά της η Τζένι Χάρις της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την περιέγραψε ως «την πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ευαισθησία του στα εμβόλια». Είναι «μια ξεκάθαρη υπενθύμιση σε όλους ότι αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 59 περιπτώσεις της παραλλαγής, που προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική, έχουν προσδιοριστεί γονιδιωματικά. Ωστόσο, τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων την Τετάρτη στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

Ο Γερμανός επιδημιολόγος Καρλ Λότερμπαχ έγραψε στο Twitter: «Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα μετάλλαξη σε ένα τρεχούμενο κύμα.»

Κλείνουν οι πόρτες

Αρκετές χώρες επιβάλουν ήδη προστατευτικά μέτρα ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σημαντικά λόγω του κινδύνου από την μετάλλαξη αυτή.

Η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ ήδη περιόρισαν τις πτήσεις από και προς τα κράτη του νότου της Αφρικής ως προληπτικό μέτρο. Έτσι μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που προκάλεσε ανησυχία στους αξιωματούχους υγείας παγκοσμίως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επαναφέρει έξι χώρες της Νότιας Αφρικής στην «κόκκινη» λίστα των ταξιδιωτικών περιορισμών του.  Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι θα αναγκαστούν να τεθούν σε καραντίνα για 10 ημέρες σε κρατική εγκατάσταση από το μεσημέρι της Παρασκευής, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.  Επίσης θα απαγορευτούν οι απευθείας πτήσεις από τις έξι χώρες, από το μεσημέρι της Παρασκευής και έως ότου τεθεί σε λειτουργία η καραντίνα στα ξενοδοχεία από τις 4 το πρωί της Κυριακής.

Το Ισραήλ έχει ήδη αντιδράσει και έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινες χώρες» τη Νότια Αφρική, Λεσόθο, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Ναμίμπια. Δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος αλλοδαπών στο Ισραήλ από αυτές τις χώρες, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Όσοι Ισραηλινοί επιστρέφουν από αυτές τις χώρες, πρέπει να μπουν σε καραντίνα έως και για 14 ημέρες.

Το Νοτιοαφρικανικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων NICD ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 22 κρούσματα της νέας μετάλλαξης B.1.1.529 εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική. Αναμένονται περισσότερα κρούσματα κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει αναλύσεων γονιδιώματος. «Παρόλο που η κατάσταση των δεδομένων είναι ακόμα περιορισμένη, οι ειδικοί μας εργάζονται εντατικά με όλα τα συστήματα παρακολούθησης προκειμένου να κατανοήσουν τη νέα μετάλλαξηκαι τις πιθανές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτήν».

Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα είπε ότι η νέα μετάλλαξη επιβεβαιώνει το "γεγονός ότι αυτός ο αόρατος εχθρός είναι πολύ απρόβλεπτος". Κάλεσε τους Νοτιοαφρικανούς να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και να εμβολιάζονται. «Έχουμε επίσης το επιπλέον όχημα του εμβολιασμού, το οποίο θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του να καταλήξουμε σε κλινική ή ακόμα και να πέσουμε θύματα του ιού», είπε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή