Nissan: Απώλειες των μετοχών μετά την πρόβλεψη για χαμηλά κέρδη

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 08:55

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, σημείωσαν οι μετοχές της Nissan Motor Co., μετά την πρόβλεψη του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της,Carlos Ghosn για μείωση των κερδών, την πρώτη από τότε που ανέλαβε τη θέση του CEO.

Οι μετοχές της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, υποχώρησαν 8,3% ή 126 γιέν, κλείνοντας στα 1.383 γιέν η μία στο Τόκυο. Η πτώση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, που μείωσε την αξία των μετόχων κατά 570 δισ. γιέν 4,72 δισ. δολ.).

Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να βελτιώσει τον χρόνο παρουσίασης νέων μοντέλων για να αποφύγει τη μείωση των πωλήσεων στο μέλλον, είπε ο Ghosn. Για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «κρίσης», όπως την χαρακτήρισε ο Ghosn, η αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύσσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που περιλαμβάνει διοικητικές αλλαγές, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο.

Ο Ghosn αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης 12%, στα 460 δισ. γιέν (3,8 δισ. δολ.) από 523 δισ. γιέν, την εβδομάδα που πέρασε. Τα καθαρά κέρδη της Nissan, για την χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2006, ήταν 518,1 δισ. γιέν. Το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν 23%.

Οι πωλήσεις οχημάτων της Nissan, μειώθηκαν 3%, στα 795.000 επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα το τρίμηνο, μετά τη μείωσή τους 16% στην Ευρώπη και 6% στο Μεξικό. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα επιτύχει τον στόχο για τις πωλήσεις της παγκοσμίως τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, είπε την Παρασκευή ο Ghosn, επικαλούμενος τις χαμηλότερες από ότι αναμενόταν πωλήσεις στις δύο μεγαλύτερες αγορές της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το μερίδιο αγοράς της Nissan στις ΗΠΑ μειώθηκε 0,1 μονάδα, στο 6,2% το 2006, ενώ της Toyota Motor Corp. αυξήθηκε 2,1 μονάδες και της Honda κατά 0,5 μονάδα, αποσπώντας μερίδιο από την General Motors Corp. και τη Ford Motor Co.

Τέλος ο Ghosn μιλώντας για τις επιδόσεις της Nissan τη χρήση του 2007 που ξεκινά την 1η Απριλίου, είπε ότι θα έχει καλύτερες πωλήσεις και κέρδη σε όλα τα επίπεδα, έναντι της χρήσης που λήγει τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει λεπτομέρειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα