Μετά την νέα υποτίμηση ρεκόρ της τουρκικής λίρας, Τούρκοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «AKP παραιτηθείτε» στην περιοχή Τσάνκαγια της Άγκυρας και στο Καντίκιοι (Χαλκηδώνα) της Κωνσταντινούπολης, για να διαμαρτυρηθούν για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και το υψηλό κόστος ζωής, γράφει η Cumhuriyet
Οι διαδηλωτές κρατούσαν κατσαρόλες και τις χτυπούσαν, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.
Η τουρκική Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, γράφει η τουρκική εφημερίδα
Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε νέο χαμηλό την Τρίτη, ένα επίπεδο που φάνταζε ασύλληπτο και πολύ πέρα από αυτό που μόλις την περασμένη εβδομάδα θεωρούνταν ως το «ψυχολογικό» φράγμα των 11 λιρών προς ένα δολάριο.
Η λίρα διαπραγματευόταν με ισοτιμία 12,7272 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας «βουτιά» περίπου 15%.
Το ξεπούλημα προκλήθηκε αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» κατά μιας «παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας»και λέγοντας ότι δεν ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.
«Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» πρόσθεσε
Αναφορά στην Ελλάδα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. “Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;” είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος πριν δημιουργήσει το δικό του κόμμα, περιέγραψε τα οικονομικά μέτρα του προέδρου ως "προδοσία και όχι άγνοια".
Κιλιτσντάρογλου, Νταβούτογλου και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν έκτακτες συναντήσεις για να συζητήσουν το κραχ της Τρίτης -τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση της λίρας ποτέ.
«Ψάχνουν» για δολάρια
Πολίτες που μίλησαν στο Reuters είπαν πως μόλις έλαβαν τους μισθούς ή τις συντάξεις τους, τα μετέτρεψαν σε ξένο νόμισμα.
«Ζήτησα προκαταβολή από τον μισθό μου μόνο και μόνο για να τον μετατρέψω σε δολάρια, ώστε να μπορώ να διατηρήσω κάποια αίσθηση αξίας στα χρήματάμου», είπε ο Emirhan Metin, 28 ετών, δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι σχεδόν αδύνατο να εστιάσουμε ή να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από την οικονομία αυτήν την στιγμή», είπε.
Ο Haluk, ένας 36χρονος ανεξάρτητος μοντέρ στον κινηματογράφο, αφού ανέφερε ότι ήδη πληρώνεται με καθυστέρηση έξι έως οκτώ μηνών ανέφερε: «Το συμβόλαιο που υπέγραψα τον περασμένο μήνα αξίζει 20% λιγότερο σήμερα. Ποιος ξέρει πόσο θα αξίζει όταν πληρωθώ σε έξι μήνες από τώρα;"
Ο Doruk Akpek, Διευθύνων Σύμβουλος σε startupυ, είπε επίσης ότι προσπαθει να μην σπαταλήσει τις αποταμιεύσεις του σε δολάρια και κρυπτονομίσματα αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όσους είχαν μόνο λίρες.
"Υπάρχει μια τεράστια ψυχολογική πίεση. Βλέπουμε τη χώρα να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Αυτό επηρεάζει το ηθικό των ανθρώπων", κατέληξε ο Akpek.
naftemporiki.gr