Ε.Ε. - Μέτρα ενίσχυσης της αγοράς με αφορμή την επανεμφάνιση της νόσου των πτηνών

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 21:33

«Σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν κρατική ενίσχυση σύμφωνα με ένα από τα εξής καθεστώτα:

1) Ενίσχυση "ήσσονος σημασίας": από την 1η Ιανουαρίου 2007, οι γεωργικές επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας, όπως σφαγεία (που υπάγονται στις γεωργικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) θα συμπεριληφθούν στις "κανονικές" ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους 200.000 € ανά τριετία, χωρίς ανώτατο όριο ανά κράτος μέλος. Προς τούτο δεν χρειάζεται εκ των προτέρων έγκριση από την Επιτροπή.

2) Ενισχύσεις "διάσωσης και αναδιάρθρωσης": αυτού του είδους ενισχύσεις καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις από τη στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως κίνδυνο πτώχευσης».

Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται στην απάντηση της Επιτρόπου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, Mariann Fischer Boel σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, καθώς η νόσος των πτηνών επανέρχεται στο προσκήνιο.

Και η αρμόδια Επίτροπος προσθέτει ότι: «Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1071/2005 της Επιτροπής για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να κοινοποιούν στην Επιτροπή προγράμματα προώθησης κρέατος πουλερικών. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αναπαραγωγής ή της εκτροφής πουλερικών είναι πλέον επιλέξιμες για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς».«Η εσωτερική αγορά κρέατος πουλερικών έχει επανέλθει σε κάποια ισορροπία από τα τέλη Απριλίου 2006. Οι τιμές είναι επί του παρόντος υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μολονότι σημειώθηκε ελαφρά κάμψη από το Σεπτέμβριο του 2006 σύμφωνα με εποχιακή κυκλική διακύμανση. Οσον αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2006 η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος πουλερικών είναι 22,84 kg έναντι 23,20 kg το 2005 (δηλαδή μείωση 1,5%)», κατέληξε στην απάντησή της η Επίτροπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα