Πάρτι εξαετίας στην Ευρώπη

Πρωταγωνιστές οι πετρελαϊκές εταιρείες
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 00:01
UPD:00:03

ΝΕΟ υψηλό εξαετίας κατέρριψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών όπως της BP και της Total στον απόηχο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο του τρέχοντος έτους και οι καλύτερες του αναμενόμενου εταιρικές κερδοφορίες από τη Shell και την Exxon πυροδότησαν κέρδη στις μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips αυξήθηκε οριακά στις 1.538,3 μονάδες στο υψηλότερο εξαετίας αλλά τερμάτισε κάτω από το αρχικό υψηλό στις 1.540 μονάδες. Ο δείκτης διεύρυνε τα κέρδη του τελευταίου διημέρου και τώρα είναι υψηλότερα 4% από την αρχή του έτους.

Ο βρετανικός ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 6.317,90 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,07% στις 5.681,11 μονάδες ενώ ο DAX υποχώρησε κατά 0,17% στις 6.874,06 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν σε υψηλό εξαετίας την προηγούμενη εβδομάδα καθώς ενισχύονται οι φήμες ότι το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων της προηγούμενης χρονιάς θα συνεχιστεί και φέτος.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως, ενισχύθηκε καθώς η Goldman Sachs αύξησε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «buy» από «neutral».

Κέρδη και για τη Shell και την Total, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Τα συμβόλαια Μαρτίου για αργό ενισχύθηκε κατά 3% στα 59,02 δολάρια ανά βαρέλι στις 2 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Δεκεμβρίου.

Αλμα πραγματοποίησε η μετοχή της Ryanair στα 12 ευρώ, ενισχυμένη κατά 7%. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους καθώς τα κέρδη του τρίτου τριμήνου σημείωσαν την απροσδόκητη άνοδο της τάξεως του 30%.

Απώλειες κατέγραψε η Credit Suisse καθώς η INGGroep υποβάθμισε τη μετοχή της σε «hold» από «buy», αναφέροντας ότι τα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία είναι περιορισμένα.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,15% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε ένα μήνα κλείνοντας στις 17.344,80 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα