- Αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κρατήσουν τις αγορές σε υψηλή νευρικότητα αυτή την βδομάδα.
- Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη Μαύρη Παρασκευή, ενώ οι επενδυτές θα εξετάσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αρμοδίων της Fed για υποδείξεις σχετικά με τον αντίκτυπο στα επιτόκια των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές.
- Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Δύση δεν τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», προειδοποιώντας για την αντίθεσή του στην ανάπτυξη υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας οδήγησαν το ΝΑΤΟ να προειδοποιήσει ότι συμπαραστέκεται στο Κίεβο.
- Οι αγορές είναι επίσης σε εγρήγορση για εντάσεις που φουντώνουν γύρω από τον αγωγό Nordstream 2 της Ρωσίας, η αναστολή της πιστοποίησής του οδήγησε στη χαλάρωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας τις τιμές πίσω στα 100 ευρώ την μεγαβατώρα.
- Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκόσμια που συρρικνώνουν τα αποθέματα και αυξάνουν τις τιμές εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία.
- Ο άμεσος δείκτης υπευθύνων αγορών Νοεμβρίου (PMI), ένας βασικός οικονομικός δείκτης που κοιτάζει προς το μέλλον, αναμένεται να κυκλοφορήσει από μια σειρά από μεγάλες οικονομίες τις επόμενες ημέρες -- των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της ζώνης του ευρώ.
- Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο της Αθηναϊκής αγοράς άνοδο +0,12%, στον μήνα κέρδισε +1,89% με απόδοση έτους +13,11%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,15%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,60% και στο 2021 κερδίζει +14,03%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,21%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,27% και αποδίδει στο 2021 +36,27%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Με την είσοδο στην εβδομάδα της ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων οι επενδυτές θα ξεχάσουν εύκολα το γεγονός πως η Moody’s και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της ακολούθησε το μονοπάτι της S&P και δεν προέβη σε αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας. Αλλά είναι βέβαιο πως οι επενδυτές θα επηρεαστούν από το κλίμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, καθώς οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αναγκάζονται καθώς εξελίσσονται τα στατιστικά της νόσου Covid-19 να αποφασίζουν μερικό lockdown.
Για τα γεγονότα από το εσωτερικό ο Μάνος Χατζηδάκης στο σχόλιό του σημείωσε: Μπαίνουμε στην καρδιά των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από τις Δεικτοβαρείς Εταιρείες του Χ.Α.
- Συγκεκριμένα, την Δευτέρα οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την Α.Μ.Κ. των 240 εκατ. ευρώ, με την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος να τρέχει μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα επίσης, οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή.
- Την Τρίτη ΟΠΑΠ, Fourlis, Motor Oil και Epsilon Net θα συνεχίσουν την ροή δημοσιεύσεων, για τα οικονομικά πεπραγμένα του γ’ τριμήνου. Η μετοχή της E-Net θα διαπραγματεύεται “κομμένη” στην συνεδρίαση της Τρίτης, για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η Εταιρεία, σε αναλογία 4 νέες για κάθε μία παλιά. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 26 Νοεμβρίου. Χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται την Τρίτη το Πλαίσιο.
- Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Αir, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη η Quest. Την ίδια ημέρα αναμένεται η “ετυμηγορία” για τις μετοχές που θα διαγραφούν, ή θα προστεθούν στους Ελληνικούς δείκτες FTSE, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στην οποία αναμένονται εξελίξεις.
- Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα.
- Η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή ‘κλείνει την αυλαία’ με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη, μετά το τέλος της συνεδρίασης”.
Η περασμένη εβδομάδα περιλάμβανε εκτίναξη του μέσου ημερήσιου τζίρου, με επίπεδο αποτέλεσμα όμως για τον μέσο όρο της αγοράς. Παρόλα αυτά, η κεφαλαιοποίηση από τα 65,5 πέρασε στα 66,9. Καθώς η ΑΜΚ της ΔΕΗ, με το που πέρασαν για διαπραγμάτευση και οι μετοχές που προέκυψαν από αυτή, έδωσε μια αυτονόητη και υπολογίσιμη αύξηση στην χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ και διαμόρφωσε τις τελευταίες πινελιές στο ταμπλό. Την Τρίτη και την Τετάρτη η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε από τα κύματα των ρευστοποιήσεων όσων είχαν εκ των προτέρων σχεδιάσει τις κινήσεις τους προσεκτικά. Έτσι μαζεύτηκαν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις πωλήσεις, τα οποία κατευθύνθηκαν σε μετοχές που είχανε πιεστεί πρόσφατα. Για αυτό εκτινάχθηκαν οι αποτιμήσεις σε 23 blue chip την Τετάρτη. Την Πέμπτη, τα ανοδικά ήταν δέκα λιγότερα και την Παρασκευή, τα ανοδικά περιορίστηκαν σε 4.
Όσα κέρδη σχηματίστηκαν στο διήμερο και πριν τη συμπλήρωση του τριήμερου, πήγαν στην Τράπεζα ή τα τοποθέτησαν σε μετοχές που θεωρούν πως έχουν τις προϋποθέσεις να ανέβουν ακόμα, ως το τέλος του 2021. Σήμερα ορισμένοι διαχειριστές αποφασίζουν αν τα κέρδη από τα γρήγορα περάσματα θα ενθυλακωθούν.
Η Moody’s μέσω των εκτιμήσεων για την οικονομία της ευρωζώνης έδωσε την καθησυχαστική αντίληψη που έχει για την κατάσταση της οικονομίας αλλά δεν έδωσε επίσημα αξιολόγηση που θα ανέβαζε μια κλίμακα ψηλότερα το αξιόχρεο. Η αντίδραση σήμερα σε αυτή την στάση δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί αλλά από το σχόλιο της Euroxx Sec. φαίνεται πως ακόμα και με μια καλύτερη από την προηγούμενη αξιολόγηση δεν θα άλλαζαν πολλά. Ωστόσο οι εγχώριοι παράγοντες την ανέμεναν με βάση τις τοποθετήσεις τους την Παρασκευή.
Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Ημέρα κρίσης η σημερινή (Παρασκευή 19/11), σε ότι αφορά την Moody's και τα ‘στοιχήματα’ που μπορεί να επαληθευτούν, ή και όχι, όσον αφορά την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Χώρας από τον Διεθνή Οίκο. Μάλιστα, τα όσα ανέφερε χθες ο Οίκος για το Ελληνικό χρέος, σε γενικότερη έκθεσή του για το χρέος της Γηραιάς Ηπείρου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και πρόκριμα για τη σημερινή αξιολόγηση. Άλλωστε, όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάτι τέτοιο η Moody's μπορεί και να το ‘χρωστάει’ στη Χώρα μας υπό την έννοια πως ούτως, ή άλλως την αξιολογεί μία βαθμίδα χαμηλότερα, σε σχέση με την αξιολόγηση των υπόλοιπων Οίκων και επομένως τρεις βαθμίδες κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Διαχρονικά, δε, υπήρξε ο αυστηρότερος κριτής στην αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους. Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας σε βαθμίδα επενδυτική δεν είναι κοντά, θα συνομολογήσουν όλοι οι τραπεζίτες. Με βάση τις καλύτερες προοπτικές, αυτή θα επέλθει στο τέλος του 2022. Με βάση ωστόσο ρεαλιστικές προοπτικές, το 2023. Το γιατί η Χώρα μας βιάζεται να ανέβει τα σκαλιά της βάθρου είναι προφανές, ιδιαίτερα στην προοπτική πως η υποχώρηση της πανδημίας θα οδηγήσει την ΕΚΤ να άρει τα μέτρα, από τα οποία τόσο επωφελήθηκε η Χώρα. Ένα κομμάτι προς την πορεία αξιολόγησης της Χώρας με βαθμίδα επενδυτική έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και αυτό είναι τα ‘κόκκινα’ δάνεια των Τραπεζών, όπου οι Τράπεζες προγραμματίζουν να επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό στο συνολικό χαρτοφυλάκιό τους μέσα στο 2022 και κάποιες το έχουν ήδη επιτύχει. Το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα είναι η πορεία χρέους της Χώρας, στοιχείο που προσμετράται στην αξιολόγηση”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η “αναδιάρθρωση” των ανησυχιών οδηγεί σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων
H πανδημία και τα lockdown για τον COVID-19 έχουν επιστρέψει εκ νέου και στοιχειώνουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Αλλά μάλλον είναι έτοιμη να παραγκωνίσει την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, αργά ή γρήγορα. Οι επενδυτές την Παρασκευή επανεκτιμώντας την υπό διαμόρφωση κατάσταση, αναγκάστηκαν να πουλήσουν ευάλωτα περιουσιακά στοιχεία όπως το ευρώ και οι τραπεζικές μετοχές. Αυτά συνέβησαν λίγες μέρες αφότου η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς, η Αυστρία τέθηκε ξανά σε καραντίνα και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πανδημία επιστρέφει απειλητικά
Οι εξελίξεις ανέτρεψαν την έντονη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όπου οι γαλλικές και γερμανικές μετοχές είχαν φτάσει σε μια σειρά από ρεκόρ υψηλών, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εταιρικών κερδών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών EuroStoxx 600, με αύξηση κατά 80% από τον Μάρτιο του 2020 την Παρασκευή υποχώρησε -0,33%. Καθώς οι αγοραίοι άρχισαν να μειώνουν τα στοιχήματα για αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης το επόμενο έτος, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσε βουτιά -2,5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό τα lockdown θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Ο Emmanuel Cau της Barclays,ειδικός επί των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε: «Οι αγορές γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και ότι η εφαρμογή εμβολιασμού δεν μειώνει τον κίνδυνο lockdown κατά 100%».
Οι επενδυτές ταυτόχρονα έδωσαν ώθηση στα ομόλογα, μετατρέποντας ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας σε αρνητική για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς το κόστος δανεισμού του 30ετούς κρατικού δανεισμού έπεσε κάτω από το 0%. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά άνω των έξι ετών έναντι του ελβετικού φράγκου και πλησίασε τα χαμηλά 16 μηνών έναντι του δολαρίου.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς αρχίζουν να κοιτάζουν πέρα από την Ευρώπη. Η Deutsche Bank σημείωσε ότι στην αιχμή του χειμώνα, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αυστρία και τη Γερμανία στο 64% και 69% ήταν πολύ πάνω από το επίπεδο του 58% των ΗΠΑ. «Αν και όλα τα πρωτοσέλιδα αναφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πιο ευάλωτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πλήρους χειμώνα;» Ερώτησαν ρητορικά.
Πτώση στο πετρέλαιο
Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας δεν αφορούσαν μόνο τις αγορές μετοχών. Η επίδρασή τους ήταν ολοκληρωτική. Η εκτίμησή μας είναι πως και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου στην επιστροφή της απειλής της πανδημίας οφείλεται, βουλιάζοντας λοιπόν κατά -4%, βρέθηκαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων. Γιατί ξεπήδησε η ανησυχία για την υποχώρηση της ζήτησης λόγω των lockdown. Οι αναλυτές των ΗΠΑ κατόπιν αυτού έσπευσαν να ειδοποιήσουν τους επενδυτές για να μην θεωρήσουν ότι θα υπάρξει άμεσα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Με την Πίπα Στίβενς του CNBC να ειδοποιεί πως οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων θα αργήσουν να πέσουν σε επίπεδα που θα ανακουφίζουν το πορτοφόλι των καταναλωτών. Παραδέχεται ωστόσο πως οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή, εν μέσω φόβων για τη ζήτηση, μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας πως προχωρά σε εθνικό lockdown.
Το αργό είναι σε καλό δρόμο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για να μετριάσει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με τους καταναλωτές να πληρώνουν στα πρατήρια καυσίμων την ακριβότερη τιμή σε βάθος επτά ετών. Η ανάκαμψη της ζήτησης υπήρξε βασικός μοχλός για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου φέτος και οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να παγώσει ξανά, θα τρομάξει τους συμμετέχοντες στην αγορά. Τα lockdown μειώνουν τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, καθώς οι άνθρωποι δεν μετακινούνται και οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.
Εάν τα μέτρα επεκταθούν πέρα από την Αυστρία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης ή αλλού, θα μπορούσε να προκληθεί υπερπροσφορά στην αγορά. Τόσο το WTI (γνωστό και ως crude) όσο και το Brent εμφάνισαν την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, που είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από τον Μάρτιο του 2020. Εκτός από τις πολιτικές ενέργειες για περιορισμό στην τιμή του, το πετρέλαιο αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις από την άνοδο της προσφοράς καθώς οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, φέρνουν την παραγωγή τους κατευθείαν σε διαπραγμάτευση. Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε σταθερά υψηλότερα καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, με το WTI να φτάνει στο υψηλό επταετίας των 85,41 δολαρίων στις 25 Οκτωβρίου. Από τότε, έχει υποχωρήσει 11,5%. Παρά την πρόσφατη αδυναμία, το πετρέλαιο των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αυξημένο κατά 55% για το 2021.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 61,11% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +0,32%, τον Νοέμβριο κέρδισε +2,01% και στο 2021 αποδίδει +24,98%. Ο Dow υποχώρησε κατά -1,38%, στον 11ο μήνα χάνει -0,61%, με επίδοση +16,32% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,08%, τον Νοέμβριο +2,74% με επίδοση στο 2021 +24,46%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -2,85%, στον μήνα κερδίζει +2,00%, στο 2021 +18,65%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +1,24%, το Νοέμβριο αποδίδει +3,61%, στο 2021 +24,59%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -1,69% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +11,81%. Ο DAX ανέβηκε +0,41%, στο έτος αποδίδει +17,79%, ο CAC με μεταβολή +0,29%, στο 2021 κερδίζει +28,1274%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -3,61%, στο έτος αποδίδει +8,42%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -1,42%, με ετήσια επίδοση +22,96%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με απώλειες -0,14% και στον μήνα άνοδο +2,22%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +21,82%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -3,10%, με επίδοση έτους -13,43%. Ο IPC του Μεξικού υποχώρησε κατά -1,21%, στο 2021 αποδίδει +15,30%. Ο χρυσός με πτώση -1,12%, βρέθηκε στα 1846,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -2,88%. Υποχώρησε κατά -5,68%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 76,11 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +57,19%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,46%, έχει απόδοση στο 2021 +8,39%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε +0,07%, στο 2021 αποδίδει +3,39%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -1,73% στο έτος κερδίζει +24,58%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -1,10%, στο έτος χάνει -8,01%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,60% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +2,51% στο 2021.
Η φωτεινή πλευρά
Η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι ισχυρή το 2022, με τις προηγμένες οικονομίες να πρωτοστατούν καθώς η Κίνα επιβραδύνεται σημαντικά. Ο πληθωρισμός θα πρέπει σταδιακά να επιβραδυνθεί και οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων να παραμείνουν σταθερές. Μια θετική έκπληξη μπορεί να προέλθει από ιατρικές θεραπείες που τερματίζουν την πανδημική φάση του COVID και επιτρέπουν την πλήρη επαναλειτουργία. Σημείωσαν από την Barclays συνεχίζοντας: Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,0% φέτος και 4,4% το 2022. Ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται το επόμενο έτος, παραμένει ισχυρή σύμφωνα με τα πρότυπα της περασμένης δεκαετίας και πολύ πάνω από το 3,0% του 2019. Οι προηγμένες οικονομίες πιθανότατα θα πρωτοστατήσουν, με τις ΗΠΑ ειδικότερα να έχουν ήδη αποσυρθεί από την αδυναμία του τρίτου τριμήνου που προκλήθηκε από τον COVID. Η ανάπτυξη θα βοηθηθεί με τη συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης και τη συνεχιζόμενη εύκολη νομισματική πολιτική (ειδικά στην ΕΕ), καθώς και τα μεγάλα επίπεδα πλεονάζουσας αποταμίευσης των νοικοκυριών. Καθώς οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας τελικά εξασθενούν, ένας κύκλος για την αναστήλωση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι άλλη μια στήριξη για τις δυτικές οικονομίες.
Αντίθετα, η Κίνα επιβραδύνεται σημαντικά. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ μόλις 4,7% το 2022, μετά από 7,8% ετησίως το 2021. Η προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της Κίνας στον COVID σημαίνει ότι τα lockdown θα συνεχίσουν να βλάπτουν τη δραστηριότητα. Η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων είναι επίσης σημαντική, με την αγορά κατοικίας να πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση, τις πιέσεις χρηματοδότησης και την πτώση των επενδύσεων. Δεν περιμένουμε συστημική κρίση. Ωστόσο, η ακίνητη περιουσία - εδώ και καιρό ένας μοχλός ανάπτυξης - είναι πιθανό να είναι αντίθετος άνεμος για το 2022.
Οι ελπίδες
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκπλήσσουν συνεχώς με την ανοδική τους πορεία το 2021, σε κάθε μεγάλη οικονομία. Η απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης, τα επίμονα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι εκρήξεις του COVID σε όλο τον κόσμο και ένα ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παίξει ρόλο. Οι επενδυτές ομολόγων αντέδρασαν στον ταχύτερο πληθωρισμό ορίζοντας συντομότερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε όλες τις οικονομίες. Πολλοί πιστεύουν - ελπίζουν ότι η πρόοδος στις θεραπείες για τον COVID θα μπορούσε να είναι μια θετική έκπληξη το επόμενο έτος. Οι δυτικές χώρες έχουν κυκλοφορήσει ενισχυτικά των εμβολίων και άρχισαν να εμβολιάζουν τα παιδιά. Έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα από του στόματος αντιιικά φάρμακα (ειδικά Pfizer και Merck). Δεδομένης της ευκολίας χρήσης τους, τα χάπια θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στα νοσοκομεία, να αποτρέψουν νέα lockdown, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους, να αυξήσουν την κατανάλωση των υπηρεσιών αναψυχής και φιλοξενίας και να μετριάσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τον COVID.
ΧΑ
Εβδομάδα συσσώρευσης στον απόηχο της ΑΜΚ της ΔΕΗ
Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είχε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών του μήνα στα παράγωγα, αλλά βασικός άξονας επί του οποίου εξελίχθηκαν οι συναλλαγές ήταν όσα προέκυψαν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ήτοι: α) η είσοδος της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece Standard και το απαραίτητο rebalance, αφού πλέον περιλαμβάνει 6 μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. β) Η απελευθέρωση των κεφαλαίων που δεσμεύθηκαν για την συμμετοχή στην ΑΜΚ. γ) Η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Στο τέλος της εβδομάδας τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά τα ευρωπαϊκά προβλημάτισαν τους θεσμικούς επενδυτές, λόγω της απότομης έξαρσης στα κρούσματα του covid-19 με τις κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα. Τότε άρχισε και στην Αθήνα, να επηρεάζει τους επενδυτές ο αριθμός των κρουσμάτων, που εκτινάχθηκε. Γενικότερα όμως αξίζει να τονιστεί ότι η δυναμική στην Αθηναϊκή αγορά ήταν ανεξάρτητη, με διαμορφωτές διάθεσης δέσμη τοπικών στοιχείων και γεγονότων και μόνο στην τελευταία σύνοδο συντονίστηκε με την ατμόσφαιρα που ίσχυε διεθνώς.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις πτωτικές και συνέχισε αυτή την αλυσίδα. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 910,63 από 913,94 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,36%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,874 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 3,828 εκατ. Έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ, με ημερήσιο τζίρο καθαρών συναλλαγών 28,050 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,48% στις 2192,20 από 2202,72 μονάδες, ο FTSEΜ είχε πτώση -0,01%, ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,70%. Την Τρίτη, με το rebalancing λόγω εισόδου της ΔΕΗ στον MSCI εκτάκτως, καθώς την προκάλεσε η αύξηση της κεφαλαιοποίησης μετά την ΑΜΚ, ο τζίρος ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ! Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 909,99 μονάδες με μεταβολή -0,07%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 305,523 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,708 εκατ. Πρωταγωνιστής συναλλακτικά ήταν ο τίτλος της ΔΕΗ, με αξία συναλλαγών 234,319 εκατ. ευρώ στην πρώτη μέρα που εισήχθησαν οι μετοχές από την πρόσφατη ΑΜΚ. Ο ΔΤΡ μετά από πτωτική αλυσίδα εμφάνισε κέρδη +1,43%, ωστόσο ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,05% στις 2191,18 ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,17%.
Την Τετάρτη μάλλον απροσδόκητα, η σχεδόν αδιάκοπη ζήτηση έφερε τον ΓΔ στις 917,87 μονάδες με μεταβολή +0,87%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,420 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,669 εκατ. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 600,41 με άνοδο +1,50%. Αυτό έδωσε κέρδη +0,96% στον FTSE25 που έκλεισε στις 2212,15 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,40%. Την Πέμπτη με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΟΤΕ Τράπεζες και ανεξαρτησία από τα διεθνή, ήρθε το +0,57% για τον ΓΔ και οι 923,07 μονάδες. Το ανώτερο μέρας οι 927,67 μονάδες έγινε ανώτερο τελευταίων 30 ημερών. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 609,37 με άνοδο +1,49%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 2224,80 μονάδες και το ανώτερό του ήταν οι 2238,41 που έγινε ανώτερο τελευταίων 3 μηνών, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,11%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 70,417 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,756 εκατ.
Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 915,02 μονάδες με μεταβολή -0,87%. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 606,70 με απώλειες -0,44%. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,84% στις 2206,03 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,54%.Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 73,584 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,826 εκατ. Έτσι ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 118,4 εκατ. ευρώ από 71,1 στη δεύτερη βδομάδα του μήνα, ενώ η μέση αξία των πακέτων ήταν για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά 6,8 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,917 από 65,450 δις ευρώ την Παρασκευή 12/11.
Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,12%, στον μήνα κέρδισε +1,89% με απόδοση έτους +13,11%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,15%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,60% και στο 2021 κερδίζει +14,03%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,21%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,27% και αποδίδει στο 2021 +36,27%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η συγκρατημένη απαισιοδοξία σφραγίζει την κυριαρχία των σειρών Δεκεμβρίου
Φτάσαμε στην εποχή που η κυριαρχία στις συναλλαγές των παραγώγων ανήκει στην τελευταία σειρά παράγωγων προϊόντων κάθε τύπου, στις σειρές Δεκεμβρίου, που θα εκπνεύσουν στις 17/12/2021.
Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είχε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών του μήνα στα παράγωγα, αλλά βασικός άξονας επί του οποίου εξελίχθηκαν οι συναλλαγές ήταν όσα προέκυψαν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ήτοι: α) η είσοδος της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece Standard και το απαραίτητο rebalance, αφού πλέον περιλαμβάνει 6 μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. β) Η απελευθέρωση των κεφαλαίων που δεσμεύθηκαν για την συμμετοχή στην ΑΜΚ. γ) Η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Στο τέλος της εβδομάδας τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά τα ευρωπαϊκά προβλημάτισαν τους θεσμικούς επενδυτές, λόγω της απότομης έξαρσης στα κρούσματα του covid-19 με τις κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα. Τότε άρχισε και στην Αθήνα, να επηρεάζει τους επενδυτές ο αριθμός των κρουσμάτων, που εκτινάχθηκε. Γενικότερα όμως αξίζει να τονιστεί ότι η δυναμική στην Αθηναϊκή αγορά ήταν ανεξάρτητη, με διαμορφωτές διάθεσης δέσμη τοπικών στοιχείων και γεγονότων και μόνο στην τελευταία σύνοδο συντονίστηκε με την ατμόσφαιρα που ίσχυε διεθνώς.
Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,12%, στον μήνα κέρδισε +1,89% με απόδοση έτους +13,11%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,15%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,60% και στο 2021 κερδίζει +14,03%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,21%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,27% και αποδίδει στο 2021 +36,27%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 11:12, και κατόπιν τον πέρασαν σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,54 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,77 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2232,96 μονάδες, ήρθε στις 11:18. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:16 και ήταν οι 2193,41 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2206,03 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,87% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 17,577 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 19/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 854 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 2204,50, με κλείσιμο στις 2200,4399 από 2219,25 και οι ανοικτές θέσεις που αφέθηκαν για το κλείσιμο ήταν 1463. Επίσης άλλαξαν χέρια 1280 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2233,00 μονάδες κατώτερο τις 2194,50 τελευταίες πράξεις στις 2206,50 και κλείσιμο στις 2201,75 από 2220,50 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3466 από 3031 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 31 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2220,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις τους ανήλθαν στα 61 από 31 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά ενισχύθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 93 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 109 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.
Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec εστίασε στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και σε όσα αναμένονται: “Τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν, με τις καθαρές ζημίες στα €639 εκατ. στο 3ο τρίμηνο και στα -€3,16 δισ. στο 9μηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν μειωθεί κατά €16,4 δισ. τους τελευταίους μήνες, λόγω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων και διαμορφώθηκαν στα €5,9 δισ. τον Σεπτέμβριο 2021, με στόχο να υποχωρήσουν στα €3,6 δισ. στις αρχές του 2022. Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των Τραπεζών και άλλων Εταιρειών του FTSE Large Cap, θα δώσουν τον τόνο στην πορεία του ΓΔ την τρέχουσα εβδομάδα”
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 607,50 από 610,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4 από 5.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των περισσότερων τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 12.984 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,14 ευρώ και δημιουργήθηκαν 110.958 από 113.730.898 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4664 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,84 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 37.385 από 37.855.
Της ΕΥΡΩΒ με 1079 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,961 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.062 από 26.255.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2677 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 32.846 από 31.420 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1063 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 453 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, και τα 391 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ.
Η εικόνα των blue chip στην τρίτη βδομάδα του Νοεμβρίου
Μια ισορροπία ανοδικών πτωτικών blue chip έφερε στη βδομάδα 12 ανοδικά που χωρίζονται σε δυο ομάδες.
Τα πρώτα 8 έχουν εβδομαδιαία άνοδο από +1,5% και πάνω με τη μετοχή της
- ΤΕΝΕΡΓ στο +8,46% και στο μήνα +20,51%. Ακολουθούν
- ΕΤΕ +7,81% και στο μήνα +4,04%,
- ΕΛΧΑ +3,49% και στο μήνα +5,73%,
- ΒΙΟ +3,31% και στο μήνα +6,96%,
- ΑΛΦΑ +2,80% και στο μήνα +3,55%,
- ΕΥΡΩΒ +1,68% και στο μήνα +7,37%,
- ΠΕΙΡ +1,60% και στο μήνα -0,68%, και
- ΟΛΠ +1,55% και στο μήνα +1,10%.
Με μεταβολή κάτω του +0,7% ήτοι κοντά στην άνοδο των βασικών δεικτών συναντάμε τις
- ΟΤΕ +0,70% και στο μήνα -0,69%,
- ΑΔΜΗΕ +0,58% και στο μήνα +1,37%,
- ΕΧΑΕ +0,53% και στο μήνα +2,43%,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,39% και στο μήνα +5,48%.
Από τις 13 μετοχές του FTSE25 με απώλειες πτώση στη βδομάδα από -2% και πάνω εμφάνισαν:
- ΜΟΗ -4,92% και στο μήνα -3,95%,
- ΕΕΕ -2,73% και στο μήνα -0,61%,
- ΟΠΑΠ -2,41% και στο μήνα -3,49%,
- ΑΡΑΙΓ -2,16% και στο μήνα -3,30%,
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,16% και στο μήνα -4,99%.
Ακολουθούν οκτώ με απώλειες από -0,2% ως -1,8% οι
- ΜΠΕΛΑ -1,78% και στο μήνα +3,27%,
- ΕΛΠΕ -1,75% και στο μήνα +3,69%,
- ΛΑΜΔΑ -1,75% και στο μήνα +2,96%,
- ΔΕΗ -1,27% και στο μήνα +7,95%,
- ΤΙΤC -1,20% και στο μήνα -0,93%,
- ΜΥΤΙΛ -1,18% και στο μήνα -4,38%,
- ΣΑΡ -1,16% και στο μήνα -2,06%,
- ΕΥΔΑΠ -0,27% και στο μήνα -0,53%.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 6.560 συμβόλαια για την ΕΤΕ, στα 2.067 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 372 για ΑΛΦΑ και στα 200 για ΤΙΤC.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
“Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι ‘κάνει ταμείο’ για τις Τράπεζες, για τις οποίες η φετινή χρονιά ήταν ορόσημο προόδου. Τα αποτελέσματα του εννεάμηνου αποκρυσταλλώνουν την προσπάθεια πολλών ετών μείωσης των “κόκκινων” δανείων, αλλά και την χρήση των κεφαλαίων των πρόσφατων αυξήσεων. Η χρηματιστηριακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, συνδέεται και με την επόμενη ημέρα των Τραπεζών, καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022, ενισχύουν την αίσθηση ταχύτερης βελτίωσης των βασικών γραμμών εισοδήματος του κλάδου. Την ίδια στιγμή η διαπίστωση των καλύτερων από το αναμενόμενο κόστος πιστωτικών επιβαρύνσεων, λόγω της πανδημικής κρίσης και η αντιστροφή κάποιων σχετικών προβλέψεων, έδωσε το έναυσμα για κάποια καλά λόγια από το εξωτερικό, με βασικότερο την θετικότερη αναθεώρηση των φετινών επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας.
Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας, καθώς η εικόνα να μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελληνική Οικονομία, αλλά παρατηρείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνησή του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος, προς την βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει “αρνηθεί” στο Γενικό Δείκτη την συνέχιση της ανέλιξής του προς τις 1000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου), ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών, τείνει να διασπάται.
Η τρίτη απόπειρα του Δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική, καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο, βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι, ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια, φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI. Συμπερασματικά η κίνηση της Αγοράς, χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου, κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση.
Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή, εν αναμονή.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν με επιφυλακτικότητα μεικτά σήμερα Δευτέρα 22/11, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημείωναν κέρδη στις 8:30 δική μας ώρα της τάξης του +0,30%, αν και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για πτωτικές εκπλήξεις από το γεωπολιτικό πεδίο και το υγειονομικό στην Ευρώπη.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 δικιά μας ώρα σημείωνε απώλειες -0,23%, ευρισκόμενος στις 647,09 μονάδες αφού σημείωσε πτώση -0,87% την περασμένη εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,09%. Ο KOSPI στη Ν Κορέα κερδίζει +1,54% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX υποχωρεί κατά -0,59% με τον Hang Seng στο -0,0,53% στις 8:35.